Ajurvedska zelišča in imunski sistem

0
952

Če bi pred seboj imel seznam vseh zelišč je verjetno le peščica takšnih, ki ne pripomorejo k delovanju našega imunskega sistema. Koliko smisla bi imelo opisovanje vsake rastline na dolgo in široko lahko presodite sami – prav tako pa lahko presodite, koliko smisla bi imelo poznavanje uporabne vrednosti mnogih izmed teh.

V boju z virusi, slabimi bakterijami in nepotrebnimi obolenji. Iz hindujske medicine nam v poduk – tokrat 3 zelišča vredna omembe, ko govorimo o zdravju imunskega sistema ter optimalnem delovanju telesa.

 

  1. Mulethi (korenina sladkega korena)

Glicirizin (na Japonskem ga uporabljajo pri zdravljenju pacientov s kronično obliko hepatitisa C) – ena izmed aktivnih substanc najdenih v rastlini zavira rast škodljivih mikrobov ter s tem ščiti telo pred okužbami in obolenji.

Kot posebnost korenine lahko upoštevamo tudi dejstvo, da pomaga odpravljati težave z dihanjem in prebavo, zmanjšuje zakisanost telesa, blaži razjede in vnetne reakcije, ki so v današnji družbi (polni predelane hrane) vse prej kot redka in močno ogrožajo delovanje imunskega sistema.

Uporaba: Zdrobljenega lahko nanesemo na izpuščaje, skuhamo čaj, vmešamo v kozarec mlačne vode ali kar prežvečemo del korenine.

 

  1. Ingver

Zaradi protivnetnih lastnosti, ki se mu pripisujejo predstavlja idealno zdravilo pri pomirjanju želodca, kašlja, astme, bronhitisa ali pljučnice. Razen dejstva, da pripomore k delovanju imunskega sistema in s tem zmanjšuje možnost nastanka obolenj ter okužb, ki jih povzročajo virusi je uporaben tudi za lajšanje bolečin v sklepih pri artritisu ali putiki.

Uporaba: Iz prahu lahko pripravimo čaje ali sokove. Lahko ga dodamo kot začimbo, uživamo svežega po rezinah, najdemo ga v bonbonih ali kot eterično olje

 

  1. Amla (indijska kosmulja)

Sadež ima visoko vsebnost vitamina C (natančneje askorbinske kisline) – približno 7x višjo, kakor pomaranče. Z odstranjevanjem toksinov iz telesa pripomore k delovanju jeter in tako predstavlja odlično izbiro pri razstrupljanju telesa. Izboljša prebavo in absorpcijo hranil, sok pridobljen iz jagod pa pospeši celjenje ustnih razjed.

Pripomore k nastanku novih celic, zmanjšuje utrujenost in zaspanost. Okrepi imunski sistem, očisti kri, upočasni staranje ter pripomore pri ohranjanju zdravja nasploh.

Uporaba: Uživanje svežih jagod, sokov, marmelad. Iz prahu lahko pripravimo pasto za lase ali obrazno masko.

 

Kaj predlagamo?

Ostanimo aktivni, pijmo vodo, uživajmo zelišča in bodimo sprememba, ki jo želimo videti.

Dodaj odgovor