AFA klamatske alge

0
717

AFA klamatske alge sodijo med najbolj hranilne snovi na svetu. Gre za veliko in raznoliko skupino preprostih, rastlinam podobnih organizmov, ki jih najdemo v slani vodi in nekaterih velikih sladkovodnih jezerih. So bogat vir beljakovin, vitamina B in železa. Vas zanima, pri katerih zdravstvenih težavah si lahko pomagamo s temi zanimivimi organizmi? Vabimo vas k prebiranju članka, v katerem boste izvedeli vse o alfa klamatskih algah.

Zagotovo že poznate spirulino, ki sodi med najpogosteje uporabljene modro-zelene alge in si je zaradi visokih koncentracij beljakovin, vitaminov in hranil prislužila naziv »superživilo«. Večina prehranskih dopolnil z vsebnostjo modro-zelenih alg pa vsebuje tudi algo, imenovano Aphanizomenon flos-aquae (v nadaljevanju AFA), ki prihaja iz južnega Oregona. Obiranje poteka v poletnem času, od junija do novembra. Alge filtrirajo, nato pa jih očistijo s centrifugiranjem.

Kje najdemo AFA?

Modro-zelene klamatske alge AFA rastejo v jezeru Klamath, ki se nahaja v južnem delu Oregona. Gre za vrsto ciano-bakterij, ki je biološko precej podobna spirulini. V večini krajev, kjer rastejo, so strupene, kar pa ne velja za tiste v jezeru Klamath, ki je izredno čisto in ne vsebuje toksinov. Poleti je rast alg tako močna, da se jezero obarva zeleno in večina rib pogine, saj alge porabijo skoraj ves kisik iz vode.

Kaj vsebujejo?

Modro-zelene alge vsebujejo kar 70% rastlinskih beljakovin in imajo višjo raven beta karotena kot brokoli. So izjemno bogate s hranili – vsebujejo namreč več kot 65 vitaminov, mineralov in encimov ter vse izmed osmih esencialnih aminokislin in deset ne-esencialnih aminokislin. Vsa izmed naštetih hranil se z lahkoto absorbirajo v telesu. AFA vsebuje tudi najbolj biološko aktiven klorofil, ki ga ne moremo pridobiti iz nobenega drugega živila.

Kako si lahko z njimi pomagamo?

  • Pri alergijah. 2 grama modro-zelenih alg enkrat dnevno v obdobju šestih mesecev lajša simptome alergije pri odraslih.
  • Pri zastrupitvi z arzenom. Kombinacija modro-zelenih alg in cinka dvakrat dnevno v obdobju 12 tednov zmanjša koncentracijo arzena in njegovih učinkov na kožo ljudi, ki živijo na območjih z velikimi količinami arzena v pitni vodi.
  • Pri pomanjkanju pozornosti ali pri hiperaktivnosti.
  • Pri tikih ali trzanju vek. Uživanje modro-zelenih alg v obdobju šestih mesecev zanesljivo zmanjša trzanje vek pri ljudeh, ki imajo blefarospazem.
  • Pri utrujenosti. 1 gram modro-zelenih alg trikrat dnevno zmanjša utrujenost pri odraslih bolnikih s kronično utrujenostjo.
  • Pri sladkorni bolezni. Ljudje s sladkorno boleznijo, ki jemljejo 1 gram modro-zelenih alg dvakrat dnevno, imajo nižjo raven sladkorja v krvi.
  • Pri zniževanju holesterola v krvi. Modro-zelene alge znižujejo holesterol v krvi pri ljudeh z normalno ali rahlo povišano vrednostjo holesterola.
  • Pri simptomih menopavze. Uživanje 1,6 grama modro-zelenih alg enkrat dnevno v obdobju osmih tednov zmanjšuje simptome anksioznosti in depresije pri ženskah z menopavzo.
  • Pri vnetjih.

(Povzetek članka po: http://powerorganics.com/klamath-blue-green-algae-info/)

SHARE

Dodaj odgovor