Acerola

0
575

Acerola je poznana tudi pod imenom »divja češnja«. Je sadež, ki vsebuje kar 20-krat več vitamina C kot limone, vsebuje pa tudi flavonoide, ki imajo antioksidativne lastnosti. Zaradi številnih zdravstvenih koristi, ki nam jih nudi, postaja vse bolj popularna tudi pri nas. Spoznate jo lahko v tem zanimivem članku – vabljeni k prebiranju!

Acerola je skromen grm ali manjše drevo, ki nosi okusne, češnjam podobne sadeže. Doma je v Mehiki, Južni Ameriki in Srednji Ameriki. Že tisoče let jo poznajo, uporabljajo in cenijo avtohtone kulture, danes pa jo izvažajo po vsem svetu. Zrel sadež je rumeno-oranžne ali svetlo rdeče barve in ima čudovit vonj ter sladko-kisel okus.

Kaj vsebuje?

Poleg vitamina C vsebuje tudi mnoge druge vitamine, minerale in antioksidante, zaradi česar jo uvrščamo med izjemno hranljivo in zdravo hrano.  Je nizkokalorično sadje – 100 gramov sadeža vsebuje le 32 kalorij. Vsebuje polifenolne spojine, ki imajo močne antioksidativne lastnosti ter manjše količine vitaminov B. Poleg teh hranil acerola vsebuje esencialne minerale kot so kalij, magnezij, železo, cink, kalcij, fosfor in baker.

V katere namene jo lahko uporabljamo?

  • Sladkorna bolezen. Nedavne raziskave so pokazale, da lahko antioksidanti, ki jih najdemo v aceroli, pomagajo upočasniti sproščanje sladkorja v krvni obtok. Ta ureditev inzulina in glukoze je ključnega pomena za nadzor nad sladkorno boleznijo. Raven sladkorja v krvi uravnava tudi pri zdravih ljudeh.
  • Zmanjšuje tveganje za nastanek raka. Raznolika mešanica antioksidantov, vključno s karotenoidi in bioflavonoidi, nevtralizira delovanje prostih radikalov v telesu. Prosti radikali so škodljivi stranski produkti celične presnove, ki povzročajo mutacije zdravih celic v nezdrave ali celo rakave celice.
  • Anti-aging lastnosti. Tudi anti-aging lastnosti pripisujemo antioksidantom. Njihova naloga je, da telo očistijo strupov in nevarnih snovi. Karotenoidi iz acerole prispevajo k boljšemu zdravju oči in kože, bioflavonoidi pa pomagajo izboljšati kognitivne funkcije in preprečujejo nastanek različnih bolezni.
  • Imunski sistem. Acerola vsebuje ogromno vitamina C, ki spodbuja delovanje imunskega sistema. Vpliva na tvorbo belih krvnih celic, ki so nujno potrebne za obrambo telesa pred tujki in povzročitelji bolezni.
  • Zdravje srca. Kot bogat vir kalija ima acerola ogromno prednosti tudi za zdravje srca. Kalij deluje kot vazodilatator, kar pomeni da razširi krvne žile, s čemer razbremeni pritisk na srčno-žilni sistem in posledično tudi krvni tlak. Na ta način zmanjšuje tveganje za nastanek ateroskleroze, srčnega infarkta in možganske kapi.
  • Prebava. Acerola sicer ne vsebuje toliko vlaknin kot druge vrste sadja, kljub temu pa jih vsebuje dovolj, da si lahko z njeno pomočjo uredimo prebavo. Vlaknine spodbujajo nemoten prehod hrane skozi prebavni trakt, kar odpravlja zaprtje, napenjanje, diarejo, krče in druge težave, povezane s prebavili.

(Povzetek članka po: https://www.organicfacts.net/health-benefits/fruit/acerola.html)

SHARE

Dodaj odgovor