Vsi poznamo zelo pereč problem pri sveži, na vrtu vzgojeni zelenjavi in pri zdravi prehrani – neizprosen rok trajanja. Oveli listi, plesen in gnitje so le eni izmed pokazateljev, da smo denar po nepotrebnem zapravili za živila, ki so izgubila svojo hranilno vrednost. S sledečimi devetimi načini ohranjanja svežih živil teh problemov ne boste imeli več.
- Zavežite čebulo med sabo
Imate doma veliko bele in rdeče čebule? Spravite jo v ponošene hlače in glave čebule med sabo zavežite z vrvjo. Na ta način boste čebulo ohranili svežo vse tja do osem mesecev! Namig: Čebulo ni v redu hraniti v shrambo na isto polico skupaj s krompirjem.
- Kupite sredstvo za vpijanje etilena (fitoregulator)
V vsaki bolje založeni živilski trgovini v Sloveniji lahko kupite fitoregulator. To je sredstvo, ki vpija etilen, katerega proizvajajo nekatero sadje in zelenjava v vašem hladilniku. S tem postopkom vam bo živila uspelo ohraniti sveža do trikrat dlje. Pametno je tudi ločiti živila, ki so občutljiva na etilen od živil, ki etilen proizvajajo.
Živila, ki proizvajajo etilen: avokado, banane, melone, kivi, mango, grah, slive, paradižnik
Živila, ki se hitreje pokvarijo pod vplivom etilena: jabolka, brokoli, korenje, kumare, stročji fižol, solata in ostala zelena zelenjava, krompir in lubenice
- »Zalivajte« vaša zelišča in beluši
Delikatna zelišča, kot so na primer peteršilj, bazilika, koriander, drobnjak, pa tudi beluši hranite v kozarce za vlaganje in zraven dodajte nekaj vode. Nato preko kozarcev poveznite plastično vrečko, ki jo na kozarec pritrdite z gumico, ter živila nato postavite v hladilnik.
Če imate pri hiši timijan, ga lahko med seboj povežete z vrvico in obesite na svež zrak. Sveža zelišča, kot so rožmarin, timijan, žajbelj in origano lahko potopite v olivno olje in zamrznete v zamrzovalniku, najbolje da to storite s pomočjo modelčkov za led. Zelišča bodo med zamrzovanjem vase vpila olivno olje, kar je zelo dobra osnova za najrazličnejše jedi!
- Potopite vaša živila v kis
Maline, jagode, brusnice, ribez in podobna živila lahko potopite v mešanico jabolčnega kisa in vode v razmerju ena proti deset. Deset minut jih mešajte v mešanici, osušite, operite in spravite v hladilnik. Maline tako ostanejo sveže več kot en teden, jagode še enkrat dlje. Mimogrede, mešanica je tako razredčena, da kisa sploh ne boste okusili!
- Dajte jabolko v zabojnik s krompirjem
Omenjena metoda bo krompirju podaljšala njegovo življenjsko dobo in tudi preprečila, da živilo vzbrsti.
- Zavijte sir v papir za peko
Kanček masla na mestu, kjer ste sir začeli rezati, bo le-tega ohranil svežega in mu preprečil, da se posuši. Živilo lahko tudi zavijete v papir za peko, daste v plastično vrečko in ga shranite v najtoplejši prostor v hladilniku, recimo v predelek za zelenjavo ali pa v poseben razdelek za sir, če ga vaš hladilnik ima.
- Zavijte pecelj banan v plastičen ovoj
Tako bodo ostale sveže tri do pet dni dlje kot sicer. Banane proizvajajo največ etilena od vseh vrst sadja, zato jih shranite ločeno od ostalih živil!
- Na solato dajte papirnato brisačo…
…in jo ovijte v plastiko. Papirnata brisačka bo vpila večino proizvedene vlage, živilo pa bo ostalo sveže dlje časa in brez ovelih listov!
- Pustite paradižnike na sobni temperaturi
Zrele paradižnike pustite na vašem pultu na sobni temperaturi in poskrbite, da se med sabo ne bodo dotikali. Ne shranjujte jih v nakupovalni vrečki!