9 načinov kako živila ohraniti sveža dlje časa

0
854

Vsi poznamo zelo pereč problem pri sveži, na vrtu vzgojeni zelenjavi in pri zdravi prehrani – neizprosen rok trajanja. Oveli listi, plesen in gnitje so le eni izmed pokazateljev, da smo denar po nepotrebnem zapravili za živila, ki so izgubila svojo hranilno vrednost. S sledečimi devetimi načini ohranjanja svežih živil teh problemov ne boste imeli več.

 

  1. Zavežite čebulo med sabo

 

Imate doma veliko bele in rdeče čebule? Spravite jo v ponošene hlače in glave čebule med sabo zavežite z vrvjo. Na ta način boste čebulo ohranili svežo vse tja do osem mesecev! Namig: Čebulo ni v redu hraniti v shrambo na isto polico skupaj s krompirjem.

 

  1. Kupite sredstvo za vpijanje etilena (fitoregulator)

 

V vsaki bolje založeni živilski trgovini v Sloveniji lahko kupite fitoregulator. To je sredstvo, ki vpija etilen, katerega proizvajajo nekatero sadje in zelenjava v vašem hladilniku. S tem postopkom vam bo živila uspelo ohraniti sveža do trikrat dlje. Pametno je tudi ločiti živila, ki so občutljiva na etilen od živil, ki etilen proizvajajo.

 

Živila, ki proizvajajo etilen: avokado, banane, melone, kivi, mango, grah, slive, paradižnik

Živila, ki se hitreje pokvarijo pod vplivom etilena: jabolka, brokoli, korenje, kumare, stročji fižol, solata in ostala zelena zelenjava, krompir in lubenice

 

  1. »Zalivajte« vaša zelišča in beluši

Delikatna zelišča, kot so na primer peteršilj, bazilika, koriander, drobnjak, pa tudi beluši hranite v kozarce za vlaganje in zraven dodajte nekaj vode. Nato preko kozarcev poveznite plastično vrečko, ki jo na kozarec pritrdite z gumico, ter živila nato postavite v hladilnik.

Če imate pri hiši timijan, ga lahko med seboj povežete z vrvico in obesite na svež zrak. Sveža zelišča, kot so rožmarin, timijan, žajbelj in origano lahko potopite v olivno olje in zamrznete v zamrzovalniku, najbolje da to storite s pomočjo modelčkov za led. Zelišča bodo med zamrzovanjem vase vpila olivno olje, kar je zelo dobra osnova za najrazličnejše jedi!

 

  1. Potopite vaša živila v kis

Maline, jagode, brusnice, ribez in podobna živila lahko potopite v mešanico jabolčnega kisa in vode v razmerju ena proti deset. Deset minut jih mešajte v mešanici, osušite, operite in spravite v hladilnik. Maline tako ostanejo sveže več kot en teden, jagode še enkrat dlje. Mimogrede, mešanica je tako razredčena, da kisa sploh ne boste okusili!

 

  1. Dajte jabolko v zabojnik s krompirjem

Omenjena metoda bo krompirju podaljšala njegovo življenjsko dobo in tudi preprečila, da živilo vzbrsti.

 

  1. Zavijte sir v papir za peko

Kanček masla na mestu, kjer ste sir začeli rezati, bo le-tega ohranil svežega in mu preprečil, da se posuši. Živilo lahko tudi zavijete v papir za peko, daste v plastično vrečko in ga shranite v najtoplejši prostor v hladilniku, recimo v predelek za zelenjavo ali pa v poseben razdelek za sir, če ga vaš hladilnik ima.

 

  1. Zavijte pecelj banan v plastičen ovoj

Tako bodo ostale sveže tri do pet dni dlje kot sicer. Banane proizvajajo največ etilena od vseh vrst sadja, zato jih shranite ločeno od ostalih živil!

 

  1. Na solato dajte papirnato brisačo…

…in jo ovijte v plastiko. Papirnata brisačka bo vpila večino proizvedene vlage, živilo pa bo ostalo sveže dlje časa in brez ovelih listov!

 

  1. Pustite paradižnike na sobni temperaturi

Zrele paradižnike pustite na vašem pultu na sobni temperaturi in poskrbite, da se med sabo ne bodo dotikali. Ne shranjujte jih v nakupovalni vrečki!

SHARE

Dodaj odgovor