7 skrivnih trikov, s katerimi hujšanje postane enostavno, ne glede na starost

0
672

Zdi se, da nam s staranjem sivih las ne povzročajo le leta sama, temveč tudi “zle sile”, ki nam vztrajno otežujejo hujšanje.

Mišice in sklepi se po letih ‘uporabe’ obrabijo (le kaj je bilo treba tistih nogometnih obračunov ob petkih?) in postanejo togi, tudi boleči, kar fizično vadbo naredi vse prej kot prijetno.

To pa še zdaleč ni vse – tudi naš metabolizem nam, s tem, ko se z leti upočasnjuje, ne dela nobene usluge. Vsako desetletje porabimo v povprečju 1 do 2% manj kalorij, za kar sta zaslužni izguba mišične mase in pridobitev maščobe. To je cikel, v katerega se ne želimo zaplesti, saj se tako z leti ne veča le starost, temveč tudi številke na tehtnici.

Zavedajoč se teh dejstev, je Brian Durbin, specialist iz združenja NSCA (National Strenght and Conditioning Association) in osebni trener, prepričan, da lahko, če poznaš te naravne prepreke in veš, kako se jih lotiti, na enostaven in učinkovit način shujšaš.

 

  1. Uteži v zrak!

Ko kdo reče, da ne more hujšati tako kot včasih, je to v veliki meri posledica procenta mišične mase. Mišice so namreč metabolično bolj aktivne kot maščoba, kar pomeni, da potrebujejo več energije in s tem poganjajo metabolizem tudi v stanju mirovanja. Velja pa seveda tudi obratno: izguba mišične mase pomeni upočasnitev metabolizma.

V povprečju ima človek pri 50. letih kar 20% manj mišične mase kot takrat, ko je bil star 20. “Dobra novica je, da lahko vse to premagaš z dobro rutino treninga z utežmi,” pravi Durbin. “Tak trening poveča mišično maso, kar je pot do hujšanja, ki je tako učinkovito, kot je bilo pred dvajsetimi leti.”

Zdaj pa le hitro – zgrabite uteži!

 

  1. Nagajajo hormoni?

Starejši, kot smo, večja je verjetnost, da se bo raven hormonov spremenila in postala neuravnotežena. Če ne preverjamo redno ščitnice, nadledvične žleze in drugih ravni hormonov, se lahko hitro zgodi, da telo zdrsne v ‘način shranjevanja maščobe’.

Testosteron je tisti, ki bi mu morali posvečati več pozornosti, ko gre za hujšanje, saj je ključ do zdravega in vitkega telesa. Uravnotežena raven testosterona lahko celo pomaga uravnavati raven glukoze v krvi, kar je pomemben dejavnik pri izgubi ‘trdovratne’ maščobe na trebuhu.

Torej le glejte, da vas ne ‘zmešajo’ hormoni!

 

  1. Previdno s sklepi

Ko pride do bolečin, še tako mlada oseba odneha s fizičnimi aktivnostmi. Ko smo starejši, pa take bolečine postanejo precej bolj pogoste in preden se dobro zaveš, se skoraj ne premikaš več, od tu pa lahko gre samo še navzdol.

Veliko bolje se je že od samega začetka osredotočiti na aktivnosti, ki ne obremenjujejo preveč naših sklepov, pa naj bo to hoja ali skok v bazen. Vzemimo za primer vodno aerobiko, ki je lahko zelo prijetna, ne obremenjuje kolen in lahko pokuri ogromno kalorij – zabavno hujšanje! Dodaten upor, ki ga povzroča voda, pomeni še več dela za telo, to pa pomeni tudi do 30% več porabljenih kalorij.

Če vam hoja in voda ne dišita preveč, pa sta dobra izbira tudi kolesarjenje in joga.

 

  1. Pa vseeno ne preveč previdno

Seveda pa ne bo šlo brez truda. Med samo vadbo bolečina ne sme biti prisotna, tako kot tudi ne misel, da je dovolj, če se samo pojavimo na vadbi. Saj vemo – brez nič ni nič.

Poskrbite, da se boste ob vadbi spotili in da pri vsaki vaji (če je le mogoče) daste vse od sebe. Kolikor truda boste vložili, toliko uspeha boste poželi. Hujšanje ni enostavno in ohranite v mislih, da se bo, dokler vse izvajate korektno, počutje v vašem telesu le izboljšalo.

 

  1. Posvet s fizioterapevtom

Če vas skrbijo bolečine, pa tudi, če vas ne, je obisk fizioterapevta vedno dobra ideja, še posebej, če načrtujete novo vadbeno rutino. Svetoval vam bo, katere aktivnosti bi bile za vas najboljše in katerim se raje izognite. Pouči pa vas lahko tudi o tem, kako izvesti določen gib, brez da bi s tem povzročili bolečino.

 

  1. Osvežitev jedilnika

Zavedati se je treba, da se z leti spremenijo tudi prehranske potrebe, kar v praksi pomeni več hranljivih snovi in manj kalorij. Na žalost se je treba posloviti od praznih kalorij, ki smo jih leta in leta uživali, namesto tega pa se je treba osredotočiti na s hranili bogata živila, kot so sadje, zelenjava in beljakovine. Verjemite – zdrav in okusen recept vam lahko še kako priraste k srcu!

 

  1. Naj vas ne povozi stres!

Razumljivo je, da se z leti veča tudi količina stresa, s katerim se srečujemo vsak dan. “Povprečen 50-letnik ima veliko več odgovornosti kot njegovi mlajši kolegi. To so pogosto leta, ko se pozornost posveča povečevanju dohodkov, kar pomeni dodatne obveznosti v službi. Stresni dejavnik so lahko tudi otroci, ki študirajo (finančno breme), ali pa starši, ki se starajo in za katere je treba skrbeti,” pravi Durbin.

Ne glede na to, kakšen je razlog, se lahko stres kaj hitro pokaže na vaši tehtnici. Čustveno prehranjevanje, v tem primeru zaradi stresa, je pogosta posledica, ki je v kombinaciji s pomanjkanjem časa za telovado lahko usodna za vašo linijo.

Da bi prekinili ta začaran krog, Durbin svetuje, da si čas za vadbo vnaprej načrtujete, kot bi si načrtovali obisk pri zobozdravniku. Dosledno izvajanje vadbene rutine je eden izmed najboljših načinov za obvladovanje in lajšanje stresa.

Če boste upoštevali te nasvete, bo vaša starost edino število, ki bo naraščalo! (Nasvetov za ustavitev naraščanja let pa žal nimam…)

Dodaj odgovor