7 medicinskih rastlin, ki jih lahko vzgojite sami

1
771

Čeprav  ima veliko rastlin zdravilno moč je splošno znano, da naj bi bile te medicinske rastline redke in nenavadne. In prav zaradi njihove eksotičnosti bi naj bile učinkovite. Pa je takšno razmišljanje pravilno? Ne! Velikokrat so najobičajnejše rastline tiste, ki imajo največjo zdravilno moč.

Napisali smo seznam medicinskih rastlin, ki jih prav vsi, lahko vzgojite na lastnem zdravilnem vrtu. Te rastline niso drage in nobene potrebe ni, da jih postavite v toplo gredo!

  1. Črna detelja:

Naj vas njena nedolžna rožnata barva cveta ne zavede. Res je, da je zelo lepa, ampak ni namenjena le estetičnemu namenu. Črna detelja je učinkovito sredstvo proti virusom, kot sta bronhitis in oslovski kašelj. Prav tako lahko učinkovito sproži izločanje sline in sluzi, kar pripomore k hitremu izločanju virusov iz telesa.

  1. Praproti:

Sokovi praproti imajo močan protivnetni učinek zato so idealni za pripravo mazil. Olje praproti  je učinkovito pri urezninah, izpuščajih, opeklinah in alergijskih reakcijah, saj zmanjšuje oteklino in  rdečico.

  1. Meta:

Poprova meta je prepoznana kot naučinkovitejša vrsta mete. Skupaj z zeleno meto sta učinkoviti medicinski rastlini, ki služita veliko namenom. Poprova meta je bila  že v zgodovini prepoznana kot zdravilo proti prebavnim motnjam, slabosti, glavobolom in diareji. Zelena meta je prav tako medicinska rastlina, ki jo uporabljajo kot sredstvo za pomiritev  želodca. Preprečuje tudi bruhanje in vročino, ter deluje  kot blag diuretik. Obe vrsti mete lahko zaužijemo oralno.

Vsakodnevno uživanje metinega čaja, ki ga lahko pripravimo iz svežih metinih listov, pomirja in sprošča  telo in spodbuja njegovo delovanje.

  1. Žajbelj:

Vsestranska učinkovitost žajblja je vedno presenetljiva. Ne samo, da ta neverjetna  medicinska rastlina pomirja vnetja, žajbelj je uporaben tudi kot antioksidant, ter kot protiglivično in protimikrobno sredstvo. Pomaga pri prebavnih motnjah, krčih, oteklinah, diareji in pri simptomih prehlada.

  1. Alfalfa ali Lucerna

Kalčki lucerne so odlični v solatah in sendvičih a je ne uporabljamo le v kulinariki, kajti prepoznana je kot učinkovita medicinska rastlina. Lucerna lahko omili jutranje slabosti, ledvične kamne in neprijetnosti urinarnega trakta. Je tudi naraven diuretik in spodbuja telo k naravnemu čiščenju. Lucerna vsebuje vitamine A, E, B6, K in D …res izjemno močna rastlina!

  1. Regrat:

Regrat je izjemno praktična rastlina. Uporabljamo jo v kulinariki in nepogrešljiva je med domačimi zdravili. Regrat je naraven diuretik in je odličen pri čiščenju telesa. Korenine in listi te medicinske rastline lahko zdravijo ledvične in jetrne motnje, še posebej pri zgodnji fazi jetrnih bolezni, povečanju jeter.

  1. Naravni vratič:

Če imate otroke bo vratič zagotovo prišel prav. Čeprav njegov učinek ni vedno zagotovljen je vratič znan po tem, da naj bi ubijal vse vrste parazitov in glist. Zaradi tega je učinkovit tudi kot repelent proti žuželkam. Svež sok vratiča bo odgnal vse nadležne komarje.

 

Ko združimo razpoložljivost gojenja medicinskih rastlin z znanjem o njihovi

zdravilni moči, si lahko v kratkem času izjemno pomagamo.

(Povzetek članka: healthy-holistic-living.com)

SHARE

1 COMMENT

Dodaj odgovor