6 izjemnih načinov uporabe damiane

0
764

Damiana (Turnera diffusa) je majhen aromatski grm, ki pogosto raste na skalnatih pobočjih suhih in sončnih regij. V višino lahko zraste tudi do dveh metrov, prepoznamo pa jo po čudovitih, rumeno obarvanih cvetovih. Damianine liste so Indijanci uporabljali za povečanje spolne moči, vendar pa ima rastlina tudi druge terapevtske sposobnosti.

  • Deluje kot afrodiziak

Damiana je že vrsto let znana po svoji sposobnosti zdravljenja težav s spolnostjo. Tudi številna druga živila oziroma zelišča, kot so ostrige in oves, so bila v preteklosti razglašena kot afrodiziaki, vendar njihovega vpliva na izboljšanje spolnosti znanstveniki niso znali dokazati. Damiana se ne uporablja samo kot pomoč moškim, da bi si povrnili svojo spolno moč, temveč gre za prehranski dodatek, ki koristi tudi ženskam. Je odlično sredstvo za pare, ki želijo svoj odnos nekoliko začiniti. Nihče izmed strokovnjak ni popolnoma prepričan, zakaj ima damiana tako pozitiven učinek na libido, obstaja pa teorija, ki pravi, da damiana pospešuje pretok krvi v spolne organe.

Raziskave so pokazale, da so kofein, flavonoidi in arbutin glavne aktivne sestavine v izvlečku damiane, raziskovalci pa so prepričani, da predstavlja damiana alternativni način zdravljenja spolne disfunkcije.

  • Odpravlja stres in živčne motnje

Damiana je v nekaterih delih Evrope, predvsem v Nemčiji, priljubljeno zeliščno zdravilo za stres in druge živčne motnje. Raziskave niso potrdile njene učinkovitosti pri zdravljenju stresa in tesnobe, vendar se je izkazalo, da ima spojina, imenovana damianin, pomirjujoč učinek na živčni sistem.

Mehičani rastlino že vrsto let uporabljajo za izboljšanje razpoloženja. V preteklosti je bila rastlina uporabljena za zdravljenje različnih simptomov, povezanih s stresom, kot so vznemirjen želodec, mokrenje v posteljo in živčnost.

Damiana naj bi prav tako predstavljala energijsko spodbudo in prispevala k povečanju vzdržljivosti, kar bi lahko bilo povezano z njenimi sposobnostmi izboljšanja libida. Pomaga nam lahko v boju proti utrujenosti in letargiji. Za razliko od mnogih zdravil na recept, je damiana v zmernih odmerkih povsem varna naravna pomoč.

  • Pomaga pri težavah z želodcem

Damiana je bila uporabljena tudi za zdravljenje težav z želodcem, vključno s peptičnimi razjedami. Njen učinek na želodčne težave je najverjetneje posledica vsebnosti arbutina, snovi, ki ima antioksidativne sposobnosti.

  • Pomaga pri težavah s prekomerno telesno težo

Sodeč po raziskavah, lahko damiana pomaga posameznikom, ki se trudijo izgubiti nekaj odvečnih kilogramov. Mnogi strokovnjaki so prepričani, da deluje kot blag laksativ (odvajalo), ki zmehča blato in očisti sistem, obstajajo pa tudi dokazi, da je damiana učinkovitejša v kombinaciji z nekaterimi drugimi zelišči.

Danska študija iz leta 2001 navaja, da je damiana v kombinaciji z guarano dosegla termogeni učinek, zavirala pa naj bi tudi apetit. Pacienti, ki so prejemali kombinacijo zelišč v kapsulah tik pred glavnim obrokom, so izgubili znatno večjo težo kot skupina, ki je v procesu raziskave prejemala placebo.

  • Pomaga pri okužbah mehurja

V Južni Ameriki se damiana tradicionalno uporablja za zdravljenje težav z urinom in okužb mehurja. Tradicionalne uporabe sodobne znanstvene raziskave ne podpirajo, vendar pa še to ne pomeni, da so ta poročila napačna. Z damiano si lahko pri okužbah mehurja pomagamo z uživanjem kapsul.

  • Izboljšuje prebavo

Damiano lahko uporabimo kot naravni način za izboljšanje prebave. Sodeluje pri razgradnji maščob in sladkorjev v prebavnem sistemu, hkrati pa izboljšuje absorpcijo hranil. Rastlina poskrbi, da naš prebavni sistem deluje po svojih najboljših močeh, hkrati pa zagotavlja, da iz prehrane, ki jo uživamo, dobimo vse potrebne hranilne snovi.

Prebavni trakt ščiti pred toksini, ki lahko ovirajo prebavo, zaradi česar lahko tudi zbolimo. Z njo si lahko pomagamo tudi pri prebavnih motnjah, kot je zaprtje.

Drugi načini uporabe

Damiana je bila uporabljena tudi za odpravljanje glavobolov, suhosti vagine, simptomov menopavze in astme.

(Povzetek članka po:https://healthyfocus.org/the-top-5-benefits-of-damiana/)

SHARE

Dodaj odgovor