5 nenavadnih znakov diabetesa

0
1139

Število ljudi, ki trpi za diabetesom, se je v zadnjih nekaj letih drastično povečalo. Za diagnosticiranje je ključno pravočasno prepoznati simptome.

Diabetes (sladkorna bolezen) je največkrat prepoznana po nenehni žeji, številčnejšem obiskovanju stranišča ter mrtvičenju rok in nog. To bolezen pa spremlja še nekaj manj poznanih simptomov.

 

  1. Razbarvanje kože

Ob povišanju sladkorja v krvi se lahko pojavijo temni, žametni madeži na koži v zatilju, na komolcu in členkih na rokah. Visoka vsebnost inzulina povzroči rast kožnih celic zato melanin, ki je pigment teh celic, obarva kožo temneje.

 

  1. Izboljšanje vida

Čeprav je diabetes glavni vzrok izgube vida pri odraslih osebah je mogoče tudi, da se vid izboljša. Bolezen namreč lahko poveča pretok tekočin po telesu in okoli oči, kar povzroči močnejšo prekrvavljenost in izboljšan pritisk na očesno zrklo.

Doktor Baum, ki dela na univerzi Vanderbilt, je pri svojih pacientih ugotovil, da se jim je ob povišanem sladkorju vid občutno izboljšal, po začetku zdravljenja diabetisa pa so zaradi slabšega vida ponovno potrebovali očala.

 

  1. Konstantna srbečica

Pri nekaterih pacientih z diabetesom, se na okončinah (predvsem na rokah, spodnjem delu nog in stopalih) pojavi srbečica, ki kljub vlaženju ne izgine. Diabetes ima namreč velik vpliv na kroženje (cirkulacijo) krvi, zaradi tega se koža hitreje suši in to posledično privede do srbečice.

 

  1. Nenadno poslabšanje sluha

Čeprav je poslabšanje sluha značilno predvsem za starostnike, je lahko tudi zgodnji pokazatelj diabetesa. Diabetes lahko poškoduje živčevje v notranjem ušesu in s tem oslabi kakovost sprejemanja zvočnih signalov. Raziskava, ki je bila izvedena pod okriljem National Institute of health, je pokazala da so pacienti kar 30% bolj dovzetni za poslabšanje sluha, če trpijo za diabetesom.

 

  1. Smrčanje

Vzrok tega simptoma je še neraziskan, vendar znanstveniki predvidevajo, da naj bi to bila najverjetneje povezava med stresnimi hormoni, ki se izločajo med motnjami spanja in povišanim sladkorjem v krvi. Kar polovica ljudi, ki trpi za diabetesom tipa 2, se sooča z motnjami dihanja v spanju.

 

Diabetes je kronična presnovna bolezen, za katero boleha približno 8% Slovencev. Spremljanje simptomov pripomore k hitrejši diagnozi in efektivnejšemu zdravljenju. Pravilno prepoznavanje tudi manj znanih simptomov lahko izboljša kakovost življenja. Ob pojavu simptomov je predvsem pomemben posvet z zdravnikom.

 

V kolikor trpimo za povišanim sladkorjem v krvi si lahko pomagamo tudi na naraven način in sicer s prehranskim dopolnilom, ki vsebuje rastlinske izvlečke, kateri krotijo višanje krvnega sladkorja.

 

Dodaj odgovor