Kaj je spanec?

0
477

Vsako bitje na tem planetu ne glede ali je rastlinskega ali živalskega izvora pozna stanje budnosti in stanje spanja, s katerim se vklaplja v naravni ciklus kozmosa in življenja. Cvetovi in listi nekaterih rastlin se ob mraku zaprejo vase. Vendar pa se od živalskega sveta bistveno spreminjajo, živalski spanec ima vse lastnosti človeškega spanca. Tukaj pa jih razdelimo še v domače in divje živali.

Živali najprej iščejo, če ne že najudobnejši položaj, pa vsaj tak, ki je primerno ugoden za začetek spanja.

Pri pticah se ritem budnosti in spanja zelo spreminja, prav tako kraj spanja. Pri ribah srečamo iste razlike, vendar so v stanju spanja v nepremičnosti, ter spremenijo ritem pri dihanju.

Kot zanimivost je znan primer iz akvarija v Avstraliji, kjer bi naj morski pes šest let plaval ne da bi se ustavil in spal. Tako je preplaval 320 000 km in postavil rekord kar se tiče vitalnosti, hkrati pa podal podatek, da nekatere vrste rib spijo gibajoče.

Pri kopenskih živalih opazimo razlike predvsem v ritmu spanja, nekatere gredo spat tako rekoč z »markom«, do čim na drugo vrsto ne vplivata dan in noč, ter jim vladajo univerzalni kozmični zakoni. Nanje vpliva menjava letnih časov, geografska širina, položaj zvezd in ostali vplivi, ki bi jih označili za »satalitske«.

Da ima na spanje zelo velik vpliv ritem letnih časov, vedo predvsem kmetje in vrtnarji, saj rastline trajnice  (tiste z čebulico in dolgimi koreninami) zimo prespijo in se zbudijo z prvimi sončnimi žarki v pomladi. Podobno se zgodi z nekaterimi živalskimi sortami (svizec, medved, jež, želva…)

Iz narave vidimo, da se tudi pri človeku biološke potrebe po spanju razlikujejo in so prav tako podrejene ritmu letnih časov. Tudi temperatura igra veliko vlogo. Mraz bo upočasnil krvni obtok in celične izmenjave, vročina pa bo povzročila otopelost zaradi utrujenosti, katere vzrok je fizična oslabelost, povečanje žeje in potenja ter hitra utrujenost srca. Nadmorska višina bo na organizem vplivala le z elektromagnetnim potencialom ionosfere, količino različnih kemijskih elementov v ozračju z vetrovi.

SHARE

Dodaj odgovor