10 najboljših načinov kako uporabiti olje čajevca

0
2228

Esencialna (eterična) olja so zadnje čase popularne kapljevine rastlinskega izvora, ki ob izhlapevanju oddajajo izrazito dišeč vonj in imajo praviloma tudi blagodejne učinke na človeško telo. Na trgu jih je kar precej in zlahka pozabimo katero naredi kaj in kako ga uporabljati. Kljub temu pa imamo dobro novico za Vas, olje čajevca je lahko vse kar potrebujete.

Olje čajevca je po mnenju mnogih eno izmed najmočnejših esencialnih olj in čeprav je olje čajevca strupeno, če ga zaužijemo, je uporabnost olja čajevca predvsem v raznoraznem nanašanju na kožo, ki se je izkazalo za bolj efektivnega kot nanašanje marsikaterega industrijskega kozmetičnega produkta.

Predstavljamo Vam 10 najboljših načinov uporabe olja čajevca:

  1. Pasta za ustno higieno in zdravje

Čeprav je olje čajevca strupeno, če ga zaužijemo, je popolnoma varno za uporabo v ustih kot antiseptična tekočina ali pa zobna pasta. Olje čajevca vsebuje elemente znane po njihovemu proti-vnetnemu delovanju in je bilo uspešno uporabljeno za zmanjšanje oteklosti dlesni, ki ga povzroča gingivitis (vnetje dlesni), ter uničevanje bakterij, ki povzročajo gingivitis.

  1. Naravni deodorant

Iste protivnetne in antibakterijske elemente olja čajevca, ki smo jih omenjali pri ustni higieni, lahko uporabimo tudi za odstranjevanje smrdečih bakterij na koži. Z uporabo olja čajevca se izognemo nevarnim in kancerogenim kemikalijam, ki so uporabljene v deodorantih, ki jih kupimo v trgovini.

Preprost recept za deodorant, ki vsebuje olje čajevca, je par kapljic esencialnega olja limone in olja čajevca dodanih v manjšo količino vode, ki jo nato razpršimo po delu telesa ali pa športni opremi kjer se hočemo znebiti neprijetnih vonjav.

  1. Maža za rane in odrgnine

Ena izmed zadnjih študij, ki raziskuje olje čajevca, je dognala, da v kontaktu z oljem čajevca pomrejo nevarne rezistentne bakterije stafilokoka, kar je neprecenljivo pri zdravljenju ran, saj jim pomaga pri hitrejšem celjenju in omogoča tudi celjenje brez brazgotin in gnojenja.

  1. Uničuje plesen

Olje čajevca je lahko efektivnejše in varnejše za odstranjevanje plesni kot pa je belilo. Poleg čiščenja površin doma lahko olje čajevca uporabimo za osveževanje zraka, kjer uspešno odstranjuje prašne delce in izboljšuje kvaliteto zraka.

  1. Čistilo

Kot že rečeno olje čajevca je dobro za odstranjevanje mnogo stvari in je učinkovitejše kot večina »zelenih« čistilnih produktov, ki jih lahko kupite v trgovini. Zmešajte ga z belim kisom, vodo in nekaj kapljicami esencialnega olja limone in že imate dobro domače čistilo za vse površine.

  1. Odstranjuje glivice in bradavice

Če nanašamo nerazredčeno olje čajevca na mesto obolelo z glivicami ali bradavicami za dobo do 30 dni je zaradi njegovih zdravilnih lastnosti njihova odstranitev garantirana.

  1. Odstranjevanje aken

Študije so pokazale, da so antibakterijske lastnosti olja čajevca učinkovitejše kot pa največkrat predpisani preparat za odstranjevanje aken benzoil peroksid. Namesto da bi olje čajevca izsuševalo kožo jo pomirja in zato zmanjša možnost rdečice in vnetja, ki se pojavi pri ostalih preparatih za odstranjevanje aken.

  1. Dermatitis in Luskavica

Tako kot pri aknah je lahko olje čajevca uporabljeno tudi za blažitev simptomov luskavice in ostalih kožnih bolezni.

  1. Pomlajuje lase in lasišče

Olje čajevca je lahko uporabljeno kot naravno zdravilo proti prhljaju in je bilo uspešno uporabljeno v boju proti ušem.

  1. Boj proti raku

Presenetljivo je tudi dejstvo, ki ga je potrdila ena izmed študij v časniku Journal of Dermatological Sciences, da je olje čajevca uporabno tudi za zmanjševanje tumorjev kožnega raka in za dvigovanje funkcij imunskega sistema.

Dodaj odgovor