Žulji

0
709

Kaj so žulji?

Žulji so izbokline na površini kože, ki so podobne mehurjem. Nastanejo zaradi drgnjenja ob pretesno obutev ali orodje, zaradi toplote ali pa zaradi kožne bolezni. Najpogosteje se pojavijo na rokah in nogah. Nastanejo, ko se med kožo in tkivom oblikuje žepek, ki se napolni z vodo, kar imenujemo žulj. Napolnjeni so lahko z vodnim delom krvi (s serumom), z gnojem ali s krvjo, odvisno od vzroka nastanka. Običajno so okrogle oblike, pojavijo pa se lahko kot en sam mehurček ali kot skupina mehurčkov. Če ste že kdaj nosili čevlje (zlasti pohodne) na daljših razdaljah, ne da bi jih pred tem dobro razhodili, ali pa če pogosto nosite čevlje z visoko peto, ste se z žulji zagotovo že srečali. Zelo pogosto se pojavijo tudi med prsti rok in sicer med delom.

Simptomi (kako jih prepoznamo):

Najprej se pojavi zelo neprijetna, pekoča in ostra bolečina, prizadeto mesto pa se rdečkasto obarva. Redkeje se pojavi srbečica. V zelo kratkem času se nad površino rdečkasto obarvane kože naredi mehurček, ki vsebuje vodo, kri ali gnoj. V tej fazi lahko bolečina v primeru drgnjenja postane ostrejša. Če je vzrok za nastanek žulja pretesna obutev in v tem času obutve ne menjamo, lahko mehurček poči, kožo pa poškodujemo do te mere, da nastane krvavitev.

Zdravljenje:

Žulji običajno ne zahtevajo obiska zdravnika. Pomembno je, da žuljev ne prediramo, temveč jih pustimo takšne, kot so. Koža celi sama, s prediranjem pa tvegamo nastanek okužbe, zaradi katere bo potreben obisk zdravnika. Dokler imamo žulj, poškodovano mesto prekrivamo s čisto gazo in se izogibamo pretesni obutvi, kadar je žulj na nogi. Počakamo, da tekočina odteče sama, nakar mesto očistimo z vodo. Koža nad žuljem se bo posušila in bo odstopila. Proces celjenja lahko spodbujamo z uporabo naravnih sredstev.

Rastline kot naravna pomoč:

  • Kamilica pospešuje celjenje kožnih ran in deluje antiseptično. Uporabimo lahko kamilični čaj ali tinkturo, ki ju nanesemo neposredno na mesto z žuljem.
  • Česen je naravni antibiotik, ki lahko prepreči nastanek okužbe v primeru, da se je žulj že predrl. Mesto z žuljem nežno podrgnemo z napol prerezanim strokom česna.
  • Nepozebnik lahko uporabimo za pripravo kopeli za noge. Ima antiseptične lastnosti, ki bodo preprečile nastanek okužbe in pospešile celjenje kože. Uporabimo lahko tinkturo nepozebnika v topli vodi, kamor namočimo predel z žuljem za približno 10 minut.

Preventiva:

Žulju se lahko izognemo, če odstranimo trenje. Izbirajmo udobno in zračno obutev primerne velikosti in nikar ne nosimo čevljev, če pod njimi nimamo nogavic. Slabo nameščeni čevlji in čevlji iz trdih materialov, vključno z visokimi petami, lahko povzročijo nastanek žulja. Po telesni aktivnosti vlažne nogavice zamenjajmo s čistimi in suhimi. Po nakupu pohodnih čevljev le-te najprej razhodimo. Kadar vemo, da bomo naslednjih nekaj ur nosili neudobno obutev (visoke pete), lahko predele, kjer pogosto nastajajo žulji, preventivno zaščitimo s temu namenjenimi obliži.

Kadar se ukvarjamo z ročnim delom, uporabljamo različna orodja ali pa se ukvarjamo s športom, pri katerem moramo držati palico, uporabljajmo rokavice, če je to mogoče. Pred izvajanjem gimnastičnih vaj trenje zmanjšajmo z uporabo prahu (smukec), ki odlično absorbira vlago in zmanjša tveganje za nastanek žuljev.

(Povzetek članka po: https://medlineplus.gov/blisters.html)

 

SHARE

Dodaj odgovor