Zlom

0
339

Kaj je zlom?

Zlom pomeni poškodovano kost, ki je skladišče kalcija v telesu. Kosti se zlomijo takrat, kadar ne zmorejo prenesti sile, ki deluje nanje. Včasih so kosti tako šibke, da ne prenesejo niti sile gravitacije (kompresijski zlomi hrbtenice pri starejših ljudeh). Naloga kosti je oblikovanje skeleta – kosti nam omogočajo normalno držo in premikanje. Zaradi neposrednih udarcev, padcev ali iz bolezenskih razlogov lahko kost poči oziroma se zlomi. Kost je pri zlomu prekinjena, zaradi poškodbe pa lahko pride do številnih težav.

Živci okrog kosti so lahko razdraženi, zato se pri zlomu pojavi močna bolečina, pri odprtih zlomih se pojavi krvavitev, pojavi pa se tudi edem ali oteklina, ki prispeva k bolečini. K bolečini prispevajo še okolne mišice.

Zloma v večini primerov ni težko prepoznati, ker pride do deformacije poškodovanega predela, v nekaterih primerih pa je zlom izredno težko diagnosticirati.

V primeru poškodb okolnih žil, živcev, mišic in sklepov je lahko zlom zelo kompliciran, oteženo pa je tudi njegovo zdravljenje.

Simptomi (kako ga prepoznamo):

Znaki in simptomi zloma so odvisni od resnosti poškodbe in od tega, katera kost je bila pri poškodbi prizadeta. Običajno se pojavijo:

  • Bolečina,
  • oteklina,
  • modrice,
  • obarvana koža okrog prizadetega območja,
  • prizadeto območje se nagne pod nenavadnim kotom,
  • oseba ne more premakniti prizadetega območja,
  • pri odprtem zlomu se pojavi krvavitev, koža nad tkivom je poškodovana.

Če gre za zlom velike kosti, kot sta medenica in stegnenica, se lahko pojavijo huda vrtoglavica, slabost in celo šok.

Če nismo vešči imobilizacije, poškodovanega dela telesa nikoli ne premikamo.

Zdravljenje:

Preden se lotimo zdravljenja, je potrebno opraviti rentgensko slikanje, v nekaterih primerih tudi magnetno resonanco in CT. Zdravljenje kosti je naravni proces, ki se zgodi sam ob sebe, a je velikokrat kost potrebno naravnati in jo namestiti v pravilen položaj. Takoj, ko so kosti naravnane, je potrebno poškodovano okončino imobilizirati z namenom, da kosti ostanejo v pravilnem položaju in bodo tako tudi zarastle. Postopek zdravljenja je zelo enostaven, če je bila kost pravilno naravnana in imobilizirana. Novo kost, ki se tvori okrog zloma, imenujemo kalus. Na zdravljenje lahko vplivajo bolnikova starost, vrsta zloma in bolnikovo splošno stanje.

Rastline kot naravna pomoč:

Celjenje kosti lahko pospešimo s pravilnim načinom prehranjevanja. Telesu moramo ponuditi dovolj kalcija (zelena listnata zelenjava), vitamina K (ohrovt, brokoli, špinača), vitamina C (sadje in zelenjava) ter cinka (bučna semena in špinača).

Preventiva:

Najboljši način za preprečevanje zlomov je preprečevanje padcev, ki so največkrat odgovorni za nastanek zlomov, pa tudi skrb za varnost v cestnem prometu. V prostorih naj ne vlada nered, prostori naj bodo osvetljeni, v hiši pa uporabljajmo copate, ne le nogavice, ki drsijo. Skrbeti je potrebno za dober vid in ohranjati zdrave kosti.

(Povzetek članka po: https://www.emedicinehealth.com/bone_fracture_broken_bone/article_em.htm)

SHARE

Dodaj odgovor