Zastrupitev

0
519

Kaj je zastrupitev?

Zastrupitev se pojavi po zaužitju strupa in zahteva takojšnjo zdravniško obravnavo. Spremljajo jo tipični simptomi, zato jo lahko dokaj hitro prepoznamo. Strup je vsaka snov, ki lahko zaradi svojega načina delovanja škoduje človeškemu telesu do te mere, da pride do smrti. Strupi se v telo prenašajo preko hrane, pijače, dihanja, intravenozne injekcije, sevanja in preko ugriza insekta oziroma kače. Najpogostejši vzrok za zastrupitev so cianid, razredčila za barve in čistila za gospodinjsko rabo. Mnogi strupi se nahajajo v živilih. Strupene so nekatere gobe, strupena je lahko pitna voda, ki je onesnažena s kmetijskimi ali industrijskimi kemikalijami, hrana, ki ni bila ustrezno predelana itd. Strupena je večina zdravil, če se z njimi predoziramo. Takšni so denimo beta blokatorji, in vitamini (A in D), ki lahko v večjih količinah povzročijo celo smrt.

Simptomi (kako jo prepoznamo):

Odvisno od vrste strupa se lahko pri zastrupitvah pojavijo naslednji simptomi:

  • Razširjene ali zožene zenice,
  • slinjenje ali izsušena usta in koža,
  • pospešen ali upočasnjen srčni utrip,
  • pospešeno ali upočasnjeno dihanje,
  • prisotnost zmerne do hude bolečine,
  • hiperaktivnost ali zaspanost,
  • zmedenost in halucinacije.

Zdravljenje:

Najprej je potrebno ugotoviti, kaj je povzročilo zastrupitev. To storimo s preiskavami in fizičnim pregledom bolnika, pomembna pa je tudi anamneza. Pogosto je potrebno izprašati tudi svojce. Potrebno je vedeti, kaj je oseba zaužila, imena zdravil, ki jih oseba jemlje, ali obstaja izpostavljenost kemikalijam v domačem okolju oziroma na delovnem mestu, ali je oseba poskušala storiti samomor itd. V pomoč nam je lahko specifični test krvi.

Zavedati se moramo, da zastrupitve v nobeni obliki ni mogoče zdraviti doma! Gre za nevarno zdravstveno stanje, ki lahko v primeru napačnega ukrepanja, neukrepanja ali prepoznega ukrepanja vodi v smrt bolnika. Če pri osebi obstajajo simptomi zastrupitve, je potrebno nemudoma poiskati zdravniško pomoč.

Rastline kot naravna pomoč:

V kolikor se pojavi zastrupitev zaradi pokvarjene hrane, si lahko pomagamo z naslednjimi rastlinami:

  • Jabolčni kis – Antibakterijske lastnosti jabolčnega kisa so zelo učinkovite proti patogenim bakterijam v hrani, kot je Escherichia coli.
  • Eterično olje origana dela čudeže pri obravnavi zastrupitev s hrano. Ima protimikrobne lastnosti in pomaga uničiti povzročitelje zastrupitve s hrano.
  • Česen ima močne protibakterijske lastnosti.
  • Izvleček semen grenivke vsebuje polifenole, ki imajo protimikrobne in antioksidativne lastnosti.

Preventiva:

  • Vedno pazljivo preberimo navodila glede priporočenega dnevnega odmerka zdravil.
  • V primeru dodatnih vprašanj se o zdravilu posvetujemo z zdravnikom ali farmacevtom.
  • Ne jemljite zdravil, ki so predpisana nekomu drugemu.
  • Zdravila hranite izven dosega otrok.
  • Ne shranjujte zdravil, čistilnih sredstev ali kemikalij v bližini hrane.
  • Hranite vse kemikalije v originalni embalaži in ne v plastenkah.
  • Ne puščajte zdravil, ki jim je potekel rok trajanja v omarici z zdravili.
  • Cigarete in tobak hranite izven dosega otrok in ne kadite pred otroci.
  • Majhne baterije, kot so tiste, ki se uporabljajo za televizijske daljinske upravljalnike, je mogoče zlahka pogoltniti – imejte to v mislih, če se v hiši nahajajo tudi majhni otroci.
  • Zdravil nikoli ne zaužijte v temi.
  • Ne nabirajte in uživajte gob, za katere niste prepričani, ali so užitne.
  • Izogibajte se travnikom z nepokošeno travo, v kateri bi se lahko skrivale kače.
  • Ne uživajte živil, ki jim je potekel rok in živil, ki niso primerno termično obdelana.

(Povzetek članka po: https://www.emedicinehealth.com/poisoning/article_em.htm)

SHARE

Dodaj odgovor