Zaprtje, zapeka

0
429

Kaj je zaprtje, zapeka?

Zaprtje je izguba sposobnosti prehajanja blata ali plina skozi črevo, pogosto pa nastane kot posledica blokade oziroma obstrukcije v črevesju. Lahko je akutno ali kronično in če se ne zdravi, lahko povzroči življenjsko nevarne situacije (tahikardija, peritonitis). Pojavi se lahko tudi kot posledica pomanjkanja vnosa prehranskih vlaknin v telo, zmanjšanega vnosa vode in zmanjšane telesne aktivnosti. Najpogostejša stanja, ki povzročijo nastanek zaprtja, so:

  • Kolorektalni rak,
  • analna razpoka,
  • zvito črevesje,
  • tujek v črevesju,
  • hipotiroidizem,
  • disfunkcija trebušne slinavke,
  • nevrološke bolezni.

Simptomi (kako ga prepoznamo):

  • Nezmožnost normalnega odvajanja blata,
  • napihnjenost in neprestan občutek polnosti,
  • močni krči in bolečine v predelu trebuha ali črevesja,
  • neprijeten zadah iz ust,
  • pospešen pulz ali tahikardija,
  • slabost in bruhanje,
  • zvišana telesna temperatura,
  • dehidracija.

Ti simptomi lahko v primeru nezdravljenja vzroka preidejo v okvaro črevesja, ki lahko povzroči dehidracijo, slabost in bruhanje, nizek krvni tlak in pospešen srčni utrip. V skrajnem primeru se lahko zgodi, da se pojavi tudi peritonitis.

Zdravljenje:

Zdravljenje zaprtja oziroma zapeke je odvisno od vzroka nastanka. Najpomembnejša pri tem je sprememba prehranjevanja. Povečati je potrebno vnos prehranskih vlaknin in tekočine v telo (popiti je potrebno 3 litre vode dnevno). Kavi, alkoholu, mleku in sadnim sokovom se je potrebno izogibati. Priporočljiva je redna telesna vadba, ki bo spodbudila prekrvavitev črevesja. V nekaterih primerih je potrebno blato odstraniti ročno, sicer pa se lahko poslužimo tudi klistirja in zaužitja odvajal. V primeru hudega zaprtja je potrebno opraviti kolonoskopijo ali laparoskopski operativni poseg.

Rastline kot naravna pomoč:

Na srečo si lahko pri zapeki pomagamo s številnimi rastlinami.

  • Olivno olje, ki ga zaužijemo pred zajtrkom, spodbuja aktivnost prebavnega sistema. Podmaže črevesje in olajša prehod blata skozenj.
  • Fižol vsebuje ogromno vlaknin, ki ohranjajo blato mehko, vsebuje pa tudi beljakovine, ki popravljajo poškodovana telesna tkiva. Fižol je enostavno vključiti v prehranjevalni režim.
  • Suhe slive so odlična naravna rešitev v primeru zapeke.
  • Laneno seme, indijski trpotec in grško seno so zelišča, ki jih je priporočljivo zaužiti, kadar se borimo z zaprtjem. So naravni laksativi – odvajala.
  • Zelena listnata zelenjava ne vsebuje le ogromno vlaknin, temveč je tudi odličen vir magnezija, ki lahko pomaga olajšati zaprtje. Ima nizko kalorično vrednost, vsebuje pa veliko vode in hranil, zato bi jo morali uživati vsakodnevno.

Preventiva:

Zaprtju se je dokaj enostavno izogniti. Dnevno moramo zaužiti dovolj vode in sicer vsaj 6 – 8 kozarcev. Uživati moramo veliko sadja, zelenjave in semen, ki olajšajo prehod blata skozi črevo. Še posebej pomembne so prehranske vlaknine, ki jih mnogokrat zaužijemo premalo. Izogibati se je potrebno prekomernemu uživanju alkohola, pitju kave in kajenju. Vsekakor pa ima svojo vlogo pri preprečevanju zaprtja tudi redna telesna aktivnost, ki spodbuja gibanje črevesja in tako olajša prehod blata skozi črevo.

(Povzetek članka po: https://www.ihealthblogger.com/obstipation-causes-symptoms-and-treatment/)

SHARE

Dodaj odgovor