Zadah iz ust

0
263

Kaj je zadah iz ust?

Zadah iz ust ali halitoza se pri ljudeh pojavi iz različnih razlogov. Če smo pravkar uživali hrano z močnim okusom, kot ga imata čebula ali česen, se lahko pojavi zadah, ki traja dokler se hrana v celoti ne izloči iz telesa. Nadalje se lahko zadah iz ust pojavi, kadar zaradi pomanjkljivega (nenatančnega in ne dovolj pogostega) ščetkanja zob delci hrane ostanejo v medzobnih prostorih, okrog dlesni in na jeziku, kjer spodbujajo rast bakterij, ki so odgovorne za slab zadah. Enako velja za neustrezno čiščenje zobnih protez.

Naslednja dejavnika, ki lahko prispevata k nastanku neprijetnega vonja iz ust, sta kajenje in žvečenje izdelkov, ki so izdelani na osnovi tobaka.

Kadar je zadah iz ust vztrajen in se ga kljub rednemu, natančnemu in dovolj pogostemu čiščenju zob ne moremo znebiti, lahko gre za opozorilni znak bolezni dlesni, ki je posledica nabiranja plaka na zobeh. Bakterije povzročajo nastajanje toksinov, ki dražijo dlesni. Če se bolezen dlesni nadaljuje in je ne zdravimo, pride do poškodb čeljusti.

Pri otrocih je pogost vzrok zadaha iz ust zobni karies, pri odraslih pa lahko zadah povzročijo tudi okužbe s kvasovkami, ki jih prepoznamo kot prisotnost bele obloge na jeziku.

Najpogostejše bolezni, ki jih spremlja zadah iz ust, so: okužbe dihal, kot sta pljučnica in bronhitis, kronične sinusne okužbe, sladkorna bolezen, gastroezofagealni refluks, težave z jetri in težave z ledvicami.

Simptomi (kako ga prepoznamo):

Običajno zadaha iz ust ne spremljajo nobeni drugi simptomi, razen, kadar je v ozadju druga bolezen. Nekaterim ljudem se zdi, da imajo zadah iz ust, čeprav ga sploh nimajo. Če želimo ugotoviti, ali se iz naših ust širi neprijeten vonj, je najbolje o tem povprašati družinskega člana ali prijatelja.

Zdravljenje:

Zadah iz ust najprej omenimo zobozdravniku, ki bo ugotovil, ali je ustna votlina sicer zdrava. Če je neprijeten vonj posledica obolenja v ustni votlini, bo zobozdravnik poskušal težavo odpraviti. Pomagamo si lahko z antiseptično ustno vodo, pa tudi z žvečilnimi gumiji. O tem, kateri izdelek je najprimernejši, se je najbolje posvetovati z zobozdravnikom.

Rastline kot naravna pomoč:

  • Jabolčni kis ima antibakterijsko delovanje, ki hkrati ohranja normalen pH v ustni votlini.
  • Kokosovo olje ima protivnetne in protimikrobne lastnosti.
  • Eterično olje evkalipta uničuje različne vrste bakterij, ima pa tudi protivnetne in analgetične lastnosti.
  • Ingver odpravlja zadah iz ust in hkrati zdravi okužbe v ustni votlini.
  • Zeleni čaj namesto kave z mlekom je odličen v boju proti zadahu iz ust.

Preventiva:

  • Dobra ustna higiena je ključnega pomena pri preprečevanju nastanka zadaha iz ust. Zobe moramo umiti tudi po jedi, ne le zjutraj in zvečer. Priporočljiva je uporaba ustne vode, ki si jo lahko pripravimo tudi doma. Ne pozabimo na uporabo zobne nitke oziroma medzobne krtačke.
  • Redni obiski pri zobozdravniku nam omogočajo pravočasno ugotavljanje morebitnih sprememb v ustni votlini, ki bi sicer povzročile zadah iz ust.
  • Prenehanje kajenja in uporabe izdelkov za žvečenje, ki vsebujejo tobak.
  • Pitje zadostnih količin vode.
  • Vodenje prehranskega dnevnika, ki nam bo pomagal ugotoviti, katera živila povzročijo neprijeten vonj iz ust.

(Povzetek članka po: https://www.webmd.com/oral-health/guide/bad-breath#1)

SHARE

Dodaj odgovor