Vse, kar morate vedeti o luskavici

0
1060

Luskavica ali psoriaza je kronična avtoimunska bolezen, ki se kaže s pordelo kožo, prekrito s srebrnimi luskami. Pogosto je koža razpokana in krvavi. Bolezen je posledica pospešenega obnavljanja kože. Vse, kar morate vedeti o luskavici, lahko preverite v tem zanimivem članku.

Pri normalni koži kožne celice rastejo globoko v koži in se sčasoma dvignejo na njeno površino. V procesu staranja odpadejo, na površini kože pa se pojavijo nove celice. Tipični življenjski cikel kožne celice traja en mesec.

Pri ljudeh s psoriazo se lahko proces proizvodnje nove kože zgodi v nekaj dneh, zaradi česar kožne celice nimajo časa, da bi odpadle.

Žarišča se pri luskavici običajno pojavijo na sklepih, kot so komolci in kolena. Sicer se lahko razvijejo kjerkoli po telesu, vključno z rokami, nogami, vratom, lasiščem in obrazom. Redkeje se pojavijo na nohtih, ustih in na območju okrog spolovil.

Bolezen je pogosto povezana s sladkorno boleznijo tipa 2, vnetno črevesno boleznijo, kardiovaskularnimi boleznimi in psoriatičnim artritisom.

Katere vrste luskavice poznamo?

Poznamo več vrst luskavice, ki so si med seboj precej podobne, kljub temu pa ena izmed njih bistveno izstopa. Govorimo o inverzni luskavici, ki se pojavi na najbolj nenavadnih delih telesa, ki niso znani kot običajna mesta, na katerih se pojavijo žarišča.

Pri luskavici v plakih se bolnik sooča z vnetjem z rdečino, ki pokriva številna področja kože.

Luskavica, ki se pojavi v otroštvu, se lahko razlikuje od luskavice pri odraslih ljudeh. Spremembe, ki se pojavijo na koži so rožnate barve. Pojavijo se po trupu, rokah in nogah.

Simptomi luskavice

Simptomi se razlikujejo od posameznika do posameznika, odvisni pa so tudi od vrste luskavice. Območja luskavice, ki jih imenujemo žarišča, so lahko majhna, lahko pa tudi prekrivajo celotno površino trupa.

Najpogostejši simptomi so:

 • Pordela in vneta koža,
 • srebrno-bele lise po koži,
 • suha koža, ki lahko krvavi,
 • bolečine,
 • srbenje in pekoč občutek,
 • odebeljeni in pikčasti nohti,
 • boleči, otečeni sklepi.

Večina ljudi z luskavico gre skozi cikle simptomov, ki so lahko nekaj tednov hujši, nato pa postanejo komaj opazni. V nekaj tednih se lahko stanje ponovno poslabša, občasno pa lahko simptomi luskavice tudi popolnoma izginejo, vendar le za kratek čas.

Kadar ni znakov prisotnosti luskavice, stanje imenujemo remisija. To ne pomeni, da se simptomi luskavice ne bodo vrnili.

Ali je luskavica nalezljiva?

Luskavica ni nalezljiva, kar pomeni, da se stanje ne more prenesti z osebe na osebo.

Kaj jo povzroča?

Strokovna mnenja o tem, kaj povzroča luskavico, so deljena. Po desetletjih raziskav imajo strokovnjaki dve teoriji o tem, kaj naj bi povzročilo luskavico:

 • Imunski sistem

Pri normalnem delovanju imunskega sistema so levkociti namenjeni napadanju in uničevanju invazivnih bakterij in drugih tujkov v telesu.

Zaradi napadanja se kožne celice neprestano delijo, pri čemer izstopijo na površino kože, kjer se kopičijo.

 • Genetika

Nekateri ljudje podedujejo gene, zaradi katerih obstaja večja verjetnost, da razvijejo luskavico. Če ima nekdo družinskega člana, ki se sooča z luskavico, potem tudi pri posamezniku obstaja nevarnost za pojav luskavice.

Postavitev diagnoze

Za postavitev diagnoze sta ključnega pomena:

 • Zdravniški pregled

Večina zdravnikov lahko diagnozo postavi že z običajnim pregledom kože. Simptomi luskavice so običajno zelo očitni, zaradi česar jih je težko spregledati. Med pregledom bodite pozorni na to, da svojemu zdravniku pokažete vsa žarišča luskavice.

 • Biopsija

Če so simptomi luskavice nejasni ali pa se zdravnik želi prepričati o diagnozi, se lahko odloči za odvzem majhnega vzorca kože, kar imenujemo biopsija. Kožo v laboratoriju pregledajo pod mikroskopom, kjer diagnosticirajo tudi vrsto luskavice.

Kaj lahko sproži izbruh luskavice?

V obdobju remisije lahko nekateri dejavniki sprožijo izbruh luskavice. Ti sprožilci niso enaki za vse ljudi, poleg tega pa se pogosto tudi spreminjajo. Med najpogostejšimi sprožilci so:

 • Stres

Visoka obremenitev s stresom lahko povzroči nov zagon. Ključnega pomena je, da se naučimo zmanjšati in obvladati stres.

 • Alkohol

Pogosto in pretirano uživanje alkohola lahko sproži nastanek luskavice.

 • Poškodbe

Poškodbe kože lahko v nekaterih primerih sprožijo izbruh luskavice.

 • Zdravila

Nekatera zdravila lahko sprožijo nastanek zagona luskavice. V mislih imamo predvsem zdravila, ki znižujejo visok krvni tlak.

 • Okužba

Luskavica je vsaj deloma posledica neprimernega odziva imunskega sistema. Če se v določenem obdobju borimo proti okužbi (tudi prehladu), se lahko pojavijo novi zagoni luskavice.

Kako jo zdravimo?

Zdravilo za luskavico ne obstaja. Za upočasnitev rasti kožnih celic zdravniki predpisujejo lokalna zdravila, sistemska zdravila in fototerapijo.

Pomembno je, da se pri soočanju z luskavico izogibamo stresnim dejavnikom in skrbimo za zdrav način življenja.

(Povzetek članka po: http://www.healthline.com/health/psoriasis)

SHARE

Dodaj odgovor