Vrtoglavica

0
466

Kaj je vrtoglavica?

Vrtoglavica je občutek vrtenja in zibanja takrat, kadar je oseba budna in mirna. Mnogi otroci poskušajo ustvariti občutek vrtoglavice z vrtenjem v krogu, vendar ta vrtoglavica hitro mine. Kadar pa se vrtoglavica pojavi spontano ali kot posledica poškodbe, lahko traja več ur ali dni, preden poneha.

Obstaja ogromno razlogov za pojav vrtoglavice. Lahko gre zgolj za težave s srednjim ušesom, lahko pa jo povzročijo resne bolezni, kot sta multipla skleroza in tumorji v telesu. Pogosto se vrtoglavica pojavi skupaj z migrenskimi glavoboli.

Poškodba glave poveča tveganje za nastanek vrtoglavice, pa tudi nekatera zdravila, kot so zdravila za zniževanje krvnega tlaka in antidepresivi lahko povzročijo vrtoglavico. Bolezni srca, sladkorna bolezen in kajenje so še eni izmed dejavnikov tveganja. Pri večini ljudi povzroči vrtoglavico tudi prekomerno pitje alkohola.

Pri starejših ženskah obstaja večje tveganje za nastanek vrtoglavice kot pri mlajših ženskah oziroma starejših moških.

Simptomi (kako jo prepoznamo):

Simptomi vrtoglavice vključujejo občutek vrtenja oziroma premikanja tudi v mirovanju. Premikanje glave ali telesa med spreminjanjem položaja v postelji lahko še dodatno okrepi te simptome. Mnogi ljudje skupaj z vrtoglavico doživljajo tudi slabost in bruhanje. Pri fizičnem pregledu je mogoče opaziti nenormalne gibe oči. Če vrtoglavico spremlja še zmanjšanje občutkov na eni strani telesa, potem je potrebno razmisliti ali gre za možgansko kap.

Zdravljenje:

Zdravljenje je odvisno od vzroka za vrtoglavico. Pogosto se v zdravljenje vključi rehabilitacijske vaje (gibi oči in glave). Bolnik mora vaje izvajati redno, če želi doseči čim boljše rezultate. Zdravila lahko prinesejo olajšanje, vendar niso primerna za dolgoročno uporabo, ker imajo ogromno stranskih učinkov. Običajno povzročajo hudo zaspanost. V večini primerov je potrebno predpisati še zdravila proti slabosti in bruhanju, ki lahko nudijo simptomatsko olajšanje, a ne odpravijo vrtoglavice.

Rastline kot naravna pomoč:

  • Ginko poznamo po njegovem vplivu na spomin in koncentracijo. Ta čudovita rastlina ima pozitiven vpliv tudi na vrtoglavico. Izvleček je mogoče kupiti v obliki kapsul ali tekočine. Vzeti je potrebno 240 mg izvlečka na dan.
  • Ingverjev čaj zmanjšuje vrtoglavico. Je čaj z grenkim okusom, ki ga lahko popijemo dvakrat dnevno, poleg vrtoglavice pa nam bo pomagal odpraviti tudi slabost.
  • Mandlji so bogat vir vitaminov A, B in E. Vsakodnevno uživanje mandljev nam lahko pomaga lajšati simptome blage vrtoglavice.

Preventiva:

Zmanjševanje izpostavljenosti dejavnikom tveganja za nastanek možganske kapi nam lahko pomaga pri izogibanju vrtoglavici. Krvni pritisk, holesterol, telesna teža in raven glukoze v krvi naj bodo v ravneh normale. Potreben je nadzor nad vnosom soli v telo, priporoča pa se izvajanje vestibularnih rehabilitacijskih vaj. Ker se večina primerov vrtoglavice pojavi spontano, je težko napovedati, kdo je v nevarnosti, vendar pa bo ohranjanje zdravega načina življenja zmanjšalo tveganje za nastanek tega stanja.

(Povzetek članka po: https://www.medicinenet.com/vertigo_overview/article.htm)

SHARE

Dodaj odgovor