Vnetje trebušne slinavke

0
967

Kaj je vnetje trebušne slinavke?

Vnetje trebušne slinavke je pravzaprav vnetje velike žleze, ki se nahaja za želodcem in tik pod tankim črevesjem. Naloga trebušne slinavke je izločanje močnih prebavnih encimov v tanko črevo ter izločanje insulina in glukagona v krvni obtok. Vnetju trebušne slinavke pravimo tudi pankreatitis, pojavi pa se takrat, kadar se prebavni encimi aktivirajo še preden so sproščeni v tanko črevo, zato pričnejo napadati trebušno slinavko.

Vnetje trebušne slinavke je lahko:

 • Akutno – gre za nenadno vnetje, ki traja le kratek čas. Pride lahko le do blagega neugodja ali pa celo do hude, življenjsko ogrožajoče bolezni. Večina ljudi si s pravilnim načinom zdravljenja kmalu opomore. V hujših primerih lahko akutni pankreatitis povzroči krvavitev v žleze, poškodbo tkiva, okužbo ali nastanek ciste. Poškoduje lahko druge vitalne organe, najpogosteje srce, pljuča in ledvice.
 • Kronično – gre za dolgotrajno vnetje trebušne slinavke, ki se najpogosteje zgodi po epizodi akutnega pankreatitisa. Pogost razlog zanj je prekomerno uživanje alkoholnih pijač.

Simptomi (kako ga prepoznamo):

Simptomi akutnega vnetja trebušne slinavke so:

 • Bolečine v zgornjem delu trebuha, ki sevajo v hrbet, okrepijo pa se pri uživanju hrane, zlasti tiste z visokimi vrednostmi maščob,
 • napet trebuh,
 • slabost in bruhanje,
 • povišana telesna temperatura,
 • pospešen srčni utrip.

Simptomi kroničnega vnetja trebušne slinavke so:
Bolniki občutijo stalno bolečino v zgornjem delu trebuha, ki seva v hrbet. Pri nekaterih bolnikih se bolečina ne pojavi. Pojavijo se lahko tudi driska, izguba telesne teže zaradi malabsorpcije in diabetes, če so poškodovane celice, ki proizvajajo insulin.

Vnetje se lahko razvije pri vsakomur, dejavniki tveganja za njegov nastanek pa vključujejo:

 • Žolčne kamne,
 • uživanje prekomernih količin alkohola dalj časa,
 • cistično fibrozo,
 • visok nivo holesterola v krvi,
 • sistemski lupus.

Kronični pankreatitis se pogosto pojavi pri moških med 30. in 40. letom starosti.

Zdravljenje:

Pri akutnem pankreatitisu zdravljenje vključuje intravenozno terapijo in protibolečinska zdravila. Pri nekaterih bolnikih je lahko pankreatitis resen in morda jih je potrebno sprejeti v enoto za intenzivno nego. Akutni napad traja le nekaj dni, vendar pa, če ga povzročajo žolčni kamni, je le-te potrebno odstraniti.

Situacija pa ni tako rožnata pri kroničnem vnetju trebušne slinavke, ki ga je zelo težko zdraviti. Zdravnik bo poskušal bolnika razbremeniti bolečine in bo uvedel primerno dieto (prehrana z nizko vsebnostjo maščob), bolnikom pa se običajno predpisujejo pankreasni encimi in insulin.

Bolniki morajo prenehati s kajenjem in uživanjem alkoholnih pijač, nujno potrebno pa je tudi redno jemanje zdravil, predpisanih s strani zdravnika.

Rastline kot naravna pomoč:

 • Ginseng je eno najstarejših in najbolj zaupanja vrednih naravnih zdravil za številne zdravstvene težave, med drugimi tudi za vnetje trebušne slinavke. Privoščimo si lahko čaj ali ginseng v obliki kapsul oziroma tablet.
 • Reishi gobe so bogate z antioksidanti, ki pomagajo ublažiti vnetje na naraven način.

Preventiva:

Ker je v večini primerov razlog za vnetje trebušne slinavke zloraba alkohola, je priporočljivo omejiti uživanje alkoholnih pijač. V sklopu preventive se je potrebno držati splošnih nasvetov za zdrav življenjski slog, kaj več pa praktično ne moremo storiti, da bi se izognili pankreatitisu.

(Povzetek članka po: https://www.webmd.com/digestive-disorders/digestive-diseases-pancreatitis#1)

Dodaj odgovor