Vnetje mehurja (cistitis)

0
706

Kaj je vnetje mehurja?

Vnetje mehurja ali cistitis najpogosteje povzroči bakterijska okužba v mehurju. Pri ljudeh z oslabljenim imunskim sistemom lahko težave sproži tudi okužba s kvasovkami. Vnetje mehurja uvrščamo med okužbe sečil. V večini primerov gre za akutno vnetje mehurja, kar pomeni, da se težave pojavijo nenadoma, v nekaterih primerih pa se lahko pojavi tudi kronično vnetje mehurja, kar pomeni, da se simptomi bolezni vsake toliko časa ponovijo. Za preprečevanje širjenja vnetja oziroma okužbe je ključnega pomena zgodnje zdravljenje.

Bakterije običajno vstopijo skozi sečnico, nakar se naselijo v mehur. Telo jih iz telesa odstranjuje z uriniranjem. Vendar pa se lahko bakterije pritrdijo tudi na steno mehurja in se tam razmnožujejo. Telo bakterij ne more odstraniti, zato pride do znakov vnetja.

Simptomi (kako ga prepoznamo):

Simptomi se razlikujejo glede na stopnjo oziroma resnost okužbe. Najpogosteje spremembe opazimo med uriniranjem. Pojavijo se:

  • Bolečine ali pekoč občutek med uriniranjem,
  • urin je motne barve ali pa je v njem prisotna kri,
  • uriniranje je pogosteje, kot običajno,
  • urin ima neprijeten vonj,
  • pogost občutek, da imamo poln mehur,
  • krči v spodnjem delu trebuha ali v spodnjem delu hrbta.

Bolečine v spodnjem delu hrbta se pojavijo takrat, kadar se je okužba razširila na ledvice. To bolečino zlahka ločimo od mišične bolečine, saj je stalno prisotna, ne glede na položaj telesa. Pojavijo se lahko tudi povišana telesna temperatura, mrzlica, slabost in bruhanje. Okužbe ledvic so precej resnejše od okužb mehurja, zato je potrebno poiskati zdravniško pomoč.

Zdravljenje:

Okužbe mehurja se zdravijo z zdravili, ki jih dobimo na recept. Gre za antibiotike, katerih naloga je, da uničijo bakterije, ki povzročajo vnetje mehurja. Pogosto se predpisujejo tudi zdravila, ki lajšajo bolečine in pekoč občutek med uriniranjem. Ogromno lahko storimo tudi sami in sicer s pitjem zadostnih količin vode, ki nam bo pomagalo odplakniti bakterije iz mehurja. Priporoča se izogibanje kavi in umetnim sladilom, ki dražijo mehur.

Rastline kot naravna pomoč:

  • Brusnice so učinkovita naravna pomoč pri težavah s sečili. Pitje brusničnega soka je najbolj koristno takrat, ko se pojavijo prvi simptomi vnetja mehurja, kasneje pa ni več tako zelo učinkovito. Brusnični sok pijemo nesladkan.
  • Borovnice so odlična alternativa, kadar nam okus brusničnega soka ni všeč.
  • Preslica vsebuje velike količine kalija, mangana, flavonoidov in fenolnih kislin. Uporablja se lahko tudi za odpravljanje bolečin, ki se pojavijo med uriniranjem zaradi vnetega sečnega mehurja. Deluje kot diuretik, zato olajša tudi občutek polnega mehurja.

Preventiva:
Nekatere spremembe v načinu življenja lahko zmanjšajo tveganje za nastanek okužbe mehurja. Poskrbeti moramo za zadosten vnos tekočine v telo (vsaj 8 kozarcev vode dnevno), urinirajmo takoj, ko začutimo potrebo, po uriniranju spolovilo obrišemo od spredaj proti zadnjiku, odločimo se za tuširanje namesto kopanja, uporabljajmo bombažno spodnje perilo in ohlapna oblačila, urinirajmo pred in po spolni aktivnosti.

K nastanku vnetja mehurja naj bi prispevalo tudi jemanje kontracepcijskih tablet. Raziskave kažejo, da se ženske, ki redno jemljejo hormonsko kontracepcijo, pogosteje srečujejo s težavami s sečili kot ženske, ki ne uporabljajo hormonske kontracepcije.

(Povzetek članka po: https://www.healthline.com/health/bladder-infection)

SHARE

Dodaj odgovor