Vetrovi, napenjanje

0
367

Kaj so vetrovi, napenjanje?

Vetrovi in napenjanje lahko povzročijo izjemno neprijetne občutke, čeprav gre za normalen biološki proces, oziroma za nekaj, kar do neke mere doživlja vsakdo. Nekateri ljudje iz črevesja izločajo pline zgolj nekajkrat dnevno, drugi pa večkrat. Povprečje je približno 15-krat dnevno.

Ko pogoltnemo hrano, vodo ali slino, pogoltnemo tudi manjše količine zraka, ki se nabirajo v prebavnem sistemu. Prav tako plini nastajajo med prebavo hrane. Ker se jih mora telo znebiti, pride do vetrov in napenjanja. Običajno plini nimajo posebnega vonja in se sproščajo v manjših količinah, lahko pa imajo vonj po žveplu. Prekomerno napenjanje je povezano z zaužitjem večje količine zraka ob prehranjevanju, s težavami s prebavo ali pa z določenimi zdravstvenimi stanji, kot je sindrom razdražljivega črevesa.

Simptomi (kako jih prepoznamo):

 • Neprijeten občutek v trebuhu,
 • povečano izločanje vetrov,
 • bolečine v trebuhu.

Zdravljenje:

Običajno zaradi napenjanja ni potrebno obiskati zdravnika, razen, če se v kombinaciji z njim pojavijo še mišične bolečine, nepojasnjena izguba telesne teže, inkontinenca, prisotnost krvi v blatu in znaki okužbe. Prav tako je potrebno poiskati zdravniško pomoč, če je prisotna stalna trebušna bolečina z napenjanjem in če se pojavijo ponavljajoče se epizode driske oziroma zaprtja.

Potrebno je poiskati vzrok za nastanek napenjanja, običajno pa zdravnik svetuje izogibanje živilom, ki lahko prispevajo k napenjanju. Zdravnik bo prav tako priporočil uživanje manjših obrokov hrane, počasno uživanje hrane, redno telesno aktivnost in jemanje zdravil, ki so na voljo brez recepta.

Rastline kot naravna pomoč:

 • Zeliščni čaj je odlično naravno zdravilo za lajšanje napenjanja. Če se le da, naj vsebuje kamilice, semena kumine, liste poprove mete in zdrobljena semena janeža.
 • Lanena semena so odličen dodatek k prehrani, saj so bogata z omega-3 maščobnimi kislinami in vlakninami. Pomagajo zmanjšati vnetje, znižujejo raven glukoze v krvi, znižujejo holesterol in lajšajo prebavo.
 • Chia semena so polna vitaminov in mineralov in prav tako kot lanena semena vsebujejo veliko omega-3 maščobnih kislin. Pomagajo nam lajšati prebavo.
 • Seme komarčka je eno izmed najboljših semen, ki jih lahko dodamo na svoj jedilnik, da bi se znebili napenjanja. Delujejo hitro in učinkovito. Pomagajo nam lahko že v roku 5 – 10 minut po zaužitju. Če želimo, jih lahko zaužijemo ali popijemo.
 • Prebavni encimi, ki jih vsebujeta ananas in papaja, pomagajo pri razgradnji hrane v prebavnem traktu. Zaužijemo jih 15 do 30 minut pred obrokom. Uživati bi jih morale zlasti ženske, ki same ne proizvajajo dovolj encimov za razgradnjo hrane.

Preventiva:

 • Odrekanje laktozi, ki mnogokrat povzroči napenjanje. Velikokrat težave povzročajo mlečni izdelki, a se ljudje tega niti ne zavedajo. Lahko gre zgolj za intoleranco na laktozo.
 • Izogibanje hrani, ki povzroča napenjanje. Poleg klasičnih stročnic lahko napenjanje povzročajo tudi čebula, zelje, brokoli, brusnice, ohrovt, cvetača, redkev, banane, marelice in kozice.
 • Uživanje vode pred obroki namesto med obroki.
 • Počasno uživanje hrane in pitje tekočin.
 • Izogibanje razvadam, kot sta žvečenje žvečilnih gumijev in pitje s pomočjo slamice.
 • Izogibanje sladkornim alkoholom, kot je sorbitol. Nadomestki sladkorja pogosto povzročajo napenjanje pri bolj občutljivih ljudeh.

(Povzetek članka po: https://www.nhsinform.scot/illnesses-and-conditions/stomach-liver-and-gastrointestinal-tract/flatulence)

SHARE

Dodaj odgovor