Utrujenost

0
412

Kaj je utrujenost?

Utrujenost (fizična, psihična ali kombinacija obojega) je simptom, ki ga bolnik težko opiše, zanj pa se uporabljajo še besede, kot sta letargičnost in izčrpanost. Pri približno 1/3 vseh bolnikov vzroka za utrujenost ni mogoče najti. Težavo opisujemo kot pomanjkanje energije in motivacije, vendar pa jo je potrebno ločiti od zaspanosti, pri čemer gre za potrebo po spanju. Zaspanost sicer zlahka zamenjamo za utrujenost, zato prihaja do težav pri postavitvi diagnoze. Utrujenost za razliko od zaspanosti spremljajo še drugi simptomi, kot sta prisotnost kratke sape in mišična šibkost. Vsi ti simptomi se lahko pojavijo hkrati. Z utrujenostjo se nekateri srečujejo vsak dan, zlasti po telesni aktivnosti, vendar v tem primeru utrujenost preneha 2-3 ure po izvajanju telesne aktivnosti. Zavedati se moramo, da ne gre za bolezen, temveč za simptom. Starejši ljudje domnevajo, da je utrujenost posledica staranja, zato ne poiščejo zdravniške pomoči. Vzrok za kronično pomanjkanje energije so lahko tudi bolezni, kot sta demenca in depresija, zato je potrebno pravočasno poiskati pravi vzrok in se težave lotiti celostno.

Simptomi (kako jo prepoznamo):

 • Pomanjkanje energije in motivacije za vse vrste opravil,
 • težave s spominom,
 • težave s spanjem,
 • bolečine v mišicah,
 • povečane bezgavke,
 • vneto grlo,
 • glavobol,
 • razdražljivost,
 • izčrpanost.

Zdravljenje:

Pri postavitvi diagnoze je potrebno zdravnika seznaniti z vsemi težavami, ki spremljajo utrujenost (izpadanje las, bolečina v mišicah, kratka sapa, nespečnost, spremenjena barva ali konsistenca blata itd). Pri utrujenosti se pogosto pojavita še pomanjkanje apetita in posledično izguba kilogramov. Gre za nespecifičen simptom, ki lahko spremlja mnoge bolezni, zato je postavitev diagnoze vse prej kot preprosta. Potrebno je upoštevati splošni videz bolnika, preveriti njegove vitalne znake in morebitno prisotnost tesnobnosti. Zdravljenje je odvisno od stanja, ki povzroča utrujenost. Nekatere simptome, ki spremljajo utrujenost, je mogoče odpraviti takoj po postavitvi diagnoze. Če je denimo vzrok utrujenosti anemija (slabokrvnost), se lahko oseba počuti bolje, ko se število krvnih celic v telesu poveča.

Rastline kot naravna pomoč:

 • Banane vsebujejo ogromno kalija, ki ga telo potrebuje za pretvorbo sladkorja v energijo. Bogate so s pomembnimi hranili, vključno z vitamini B in C ter zdravimi maščobnimi kislinami in vlakninami. Naravni sladkorji, kot so saharoza, fruktoza in glukoza v bananah, so bistveni za hitro povečanje energije.
 • Zeleni čaj našemu telesu pomaga v boju proti utrujenosti in stresu. Vsebuje polifenole, ki pomagajo zmanjšati stres, povečati energijo in izboljšati počutje.
 • Bučna semena so idealni prigrizek v boju proti utrujenosti. Vsebujejo triptofan, ki ga poznamo po njegovem izjemnem vplivu na izboljšanje počutja, pa tudi druga pomembna hranila, kot so vitamini in minerali.
 • Lubenica je bogata z vodo in elektroliti, zato hitro pripomore k boljšemu počutju.

Preventiva:

Utrujenost kot simptom se lahko pojavi iz najrazličnejših razlogov, zato njeno preprečevanje načeloma ne predstavlja večje težave. Še pomembneje je, da zgodnje prepoznavanje utrujenosti osebi omogoča, da pravočasno poišče zdravstveno oskrbo in si tako zagotovi postavitev diagnoze.

Včasih se utrujenost pojavi postopoma in oseba se niti ne zaveda, da se sooča s težavo. Spremembo bodo najhitreje opazili partnerji, prijatelji in družinski člani.

(Povzetek članka po: https://www.medicinenet.com/fatigue/article.htm)

SHARE

Dodaj odgovor