Tresoče roke

0
1608

Kaj so tresoče roke ?

Tresoče roke imenujemo tudi tremor. Gre za nenamerno ritmično gibanje ne le rok, temveč katerega koli dela telesa. Kadar se posamezniku tresejo roke, na kar ne more vplivati in tresenja kakor koli ustaviti, potem gre zagotovo za tremor oziroma tresavico. Tresoče roke so posledica težav s področji v možganih, ki nadzorujejo gibanje. Običajno tremor povzročijo nevrološke težave, vendar pa so lahko vzrok zanj tudi presnovne motnje in toksini (kot je alkohol in druge droge), ki v veliki meri vplivajo na možgane in živčni sistem. Tresenje rok je lahko tudi stranski učinek nekaterih zdravil.

Potrebno je omeniti, da se lahko tresoče roke pojavijo kot samostojna težava, lahko pa jih spremljajo tudi nevrološke motnje, ki se izražajo v drugih delih telesa. Odvisno od osnovnega vzroka je lahko tresenje rok blago ali hudo in začasno ali kronično. Tresenje se lahko pojavi v popolnem mirovanju ali pa med usmerjenimi gibi.

Tremor se lahko pojavi v kateri koli starosti, vendar je najpogostejši pri odraslih in starejših osebah.

Simptomi (kako jih prepoznamo):

Edini simptom tresočih rok oziroma tremorja je tresenje rok. Kadar je tremor posledica resne bolezni, ga lahko spremljajo tudi drugi simptomi, povezani z nevrološkim sistemom.

Zdravljenje:

Najprej je potrebno odkriti vzrok za tresoče roke in šele nato pristopiti k zdravljenju. Vsako tresenje rok ne zahteva zdravljenja, zato naj o zdravljenju presodi zdravnik.

Pogosto se za zdravljenje predpisujejo naslednja zdravila:

 • Propranol,
 • Primidon,
 • drugi beta-blokatorji,
 • zdravila za zdravljenje anksioznosti,
 • botulinski toksin tipa A.

Rastline kot naravna pomoč:

 • Baldrijan je zelo priljubljeno zelišče pri ljudeh, ki imajo težave s spanjem. Ima podobne lastnosti kot zdravilo Valium, le, da nima neželenih stranskih učinkov in ne povzroča odvisnosti. Če želimo z njim odpraviti tremor, ga moramo uporabljati v večernem času. Ko se zbudimo, tremor ne bo prisoten.
 • Zdravilna pasijonka je znana po svojem čudovitem cvetu, za zdravljenje anksioznosti pa se uporablja že stoletja. Danes je večinoma v uporabi zaradi svojih pomirjevalnih lastnosti. Študije so potrdile, da lahko zdravilna pasijonka odpravi tremor.
 • Sivka je še eno naravno in izjemno učinkovito sredstvo za obvladovanje tresočih rok. Sivka izboljša naše zdravje, vpliva pa tudi na živčni sistem, ki igra ključno vlogo pri nadzoru tremorja. Prav tako rastlina pomaga ljudem premagati anksioznost in depresijo, pri katerih se pogosto kot simptom pojavijo tudi tresoče roke.
 • Kamilica je zelišče, ki ga najdemo po vsem svetu. Ima pomirjevalne lastnosti, zaradi katerih pomirja živčni sistem, odpravlja pa tudi stres in tesnobo.

Preventiva:

Tresoče roke so lahko posledica strahu in stresa, zato je najbolje poiskati načine za sprostitev. Če je le mogoče, se izognite stresu v vsakdanjem življenju ali pa izvajajte tehnike za sproščanje (joga, meditacija, avtogeni trening ipd.).

Če je le mogoče, se izogibajte naslednjim snovem:

 • Pesticidom,
 • svincu,
 • živemu srebru.

(Povzetek članka po: https://www.medicinenet.com/shaking_hands_hand_tremors/symptoms.htm)

SHARE

Dodaj odgovor