Suhe oči

0
507

Kaj so suhe oči?

Suhe oči se lahko pojavijo zgolj občasno, lahko pa gre tudi za kronično težavo zaradi zmanjšanega nastajanja solz, ki nastajajo v solznih žlezah ob očesu. Posledice dolgotrajne suhosti oči so različne – vse od nenehnega draženja oči pa do nastanka očesnega vnetja. Prisotnost solz v očeh je bistvenega pomena za ohranjanje zdravih oči, za nemoteč občutek med gledanjem in za ohranjanje dobrega vida. Kadar v naše oči zaide tujek, se proizvodnja solza pospeši z namenom, da bi se tujek odstranil iz očesa, saj bi lahko sicer povzročil resnejše poškodbe. Zadostna količina solz preprečuje nastanek vnetja roženice.

Kadar žleze ob očeh ne proizvajajo dovolj solz, se mehki deli očesa izjemno hitro izsušijo, kar občutimo kot neprijetno draženje enega ali obeh očes. Pomanjkanje solz je lahko prirojeno, težave pa se lahko pojavijo tudi kot simptom drugih bolezni.

Simptomi (kako jih prepoznamo):

Draženje oči ni edini simptom suhih oči. Pojavijo se lahko tudi:

 • Občutek pekoče bolečine v očeh,
 • neznosna srbečica v očeh,
 • občutek težkih oči,
 • utrujene oči,
 • boleče oči,
 • rdeče obarvane oči,
 • občutljivost na svetlobo,
 • zamegljen vid.

Pojavi se lahko tudi nenavaden občutek prisotnosti tujka v očesu, čeprav ga pravzaprav ni. Običajno bolniki opisujejo počutje, kot če bi imeli v očeh pesek. Pogosto so simptom suhih oči tudi vodene oči, saj sušenje na očesni površini prekomerno stimulira proizvodnjo solz kot zaščitnega mehanizma. Solze v očeh ne ostanejo dovolj dolgo, da bi odpravile stanje suhih oči.

Zdravljenje:

Pri akutnem pojavu suhih oči si lahko pomagamo z umetnimi solzami, ki jih dobimo v lekarni. Kadar sumimo, da gre za sindrom suhih oči (kronični pojav), moramo obiskati okulista, ki bo opravil določene preiskave in tako potrdil ali ovrgel diagnozo. Simptomi se razlikujejo od osebe do osebe. Določeni posamezniki blago suhost oči občutijo kot zelo motečo, medtem ko imajo nekateri ljudje resne težave s suhostjo oči, a se težave niti ne zavedajo. Pregled s strani specialista bo odločal o načinu zdravljenja glede na resnost stanja. Rutinska uporaba umetnih solz in manjše spremembe (prekinitev dela z računalnikom) lahko znatno zmanjša težave, ki jih povzročajo suhe oči.

Rastline kot naravna pomoč:

 • Olje lanenih semen vsebuje omega – 3 maščobne kisline, ki ob rednem uživanju zmanjšujejo tveganje za nastanek suhih oči za kar 85%. Olje je na voljo v tekoči obliki, pa tudi v obliki kapsul. 
 • Svetlinovo olje vsebuje linolno kislino, maščobno kislino, ki je naše telo ne more proizvesti samo. Sodeč po študijah, odmerek 500 mg olja na dan izboljša simptome suhih oči.
 • Smetlika se uporablja za pripravo čaja. Dnevno lahko zaužijemo 2-3 skodelice čaja iz smetlike, dva do trikrat dnevno.

Preventiva:

Eden izmed načinov, kako se izogniti suhosti oči, je povečan vnos omega-3 maščobnih kislin v telo. Uporabimo lahko tudi tople obloge, ki si jih občasno položimo na utrujene oči. Poskušajmo se izogibati cigaretnemu dimu, ki lahko razdraži oči, izogibajmo se ostremu vetru, pozimi pa v prostorih uporabljajmo vlažilce zraka. Če se pogosto srečujete s suhimi očmi, preventivno uporabljajte umetne solze.

 

(Povzetek članka po: http://www.allaboutvision.com/conditions/dryeye-syndrome.htm)

SHARE

Dodaj odgovor