Spalne bolezni

0
519

Motnje spanja lahko razvrstimo v neko tekočo lažjo patologijo (nespečnost, občasno prebujanje…), naj omenimo pa še obstoje hujše patologije spanca z eksotičnimi parazitozami, ki povzročajo skupek motenj in jih običajno imenujemo spalne bolezni.

BILHARZIOZA IN TRIPANOSOMOZA – povzročata jo parazita, bolezen je omejena le na prebivalce kolonij, kasneje zaradi širitve potovanj razširili tudi v velik sloj posameznikov. Paraziti povzročajo nevrološke motnje in sekundarno tudi motnje spanca. Tripanosomozo prenaša muha ce-ce. Poleg tega pa to bolezen prenaša poleg dobro znane in prej omenjene – 5 glavnih vrst muh. Med prenašalci najdemo obade, kravje muhe, kot tudi senice, klope, komarje in navadne bolhe pa tudi vretenčarje: prašiče, pse in nekatere rastlinojedce.

ENCEFALITIS – povzroča hude težave pri spanju, bolezensko odrevenelost, otopelost, letargičnost in seveda … noči brez spanca.

NAVADNA GLISTAVOST – povzroča nespečnost in matere zelo dobro vedo, kako slabo spijo v času mlade lune, če se njihovi otroci glist še niso znebili.

TOKSOPLAMOZA – povzroča enoceličar, ki ga srečamo predvsem pri novorojenčkih in včasih celo pri plodu, redkeje pa pri otroku. Odgovoren je za poseben tip encefalitisa, za katerega je značilno povečanje volumna glave zaradi nabiranja možgansko-hrbtenjačne tekočine.

Če sistematično štiri tedne po vrnitvi iz počitnic v drugih geografskih širinah opravimo analizo krvi in preiskave blata, lahko vedno ugotovimo motnje, ki se pogosto pojavijo pozneje in se diagnosticira ali odkrije le, če je slučajno potrebna kaka analiza iz čisto drugih razlogov.

Imate motnje spanja? Preverite odlično ponudbo prehranskega dopolnila Spanekfit, kateri vsebuje kombinacijo naravnih izvlečkov hmelja, melise in baldrijana, ki podpirajo naravni spanec in ohranjajo dobro počutje, tukaj:

Spanek fit, 60 kap, Virde-500x500

SHARE

Dodaj odgovor