Skrito tveganje za raka na dojki

0
696

Velikokrat slepo zaupamo strokovnemu zdravstvenemu osebju, ko le to predlaga določen zdravstveni poseg. Morda se poseg na prvi pogled ne zdi nič nenavadnega, »redna praksa«, pravijo. Nikakor si ne bi mislili, da bi nam strokovnjak predlagal nekaj, kar je lahko za naše zdravje škodljivo. Pa vendar se to vsakodnevno dogaja.

 

Zob je najbolj trdna struktura v človeškem organizmu. Zgrajen je iz zobne krone (del zoba, ki ga vidimo), vratu ter ene ali več korenin. Zunanji del krone zoba pokriva sklenina, ki je podobna kosti in ni oživčena. Pod sklenino je zobovina (dentin), ki je po zgradbi mnogo mehkejša od sklenine. V sredini zoba pa se nahaja zobna votlina, ki je napolnjena z rahlim tkivom imenovanim pulpa. V pulpi se nahajajo krvne žilice in živec.

Morda se sprašujete zakaj omenjamo zgradbo zobu če pa vendar govorimo o raku na dojki, kaj imajo vendar zobje opraviti z rakom na dojki? Izkaže se, da kar veliko.
Pa začnimo na začetku. V primerih, ko zobna gniloba že tako močno napreduje, da na koncu prodre do zobne pulpe v sredini zoba, se zobozdravniki največkrat odločajo za koreninsko zdravljenje ali endodontsko zdravljenje. Pri koreninskem zdravljenju zobozdravnik odstrani z bakterijami okuženo ali poškodovano pulpo, nato pa koreninske kanale očisti, napolni in zapre. Tukaj pa se zaplete. Zobna pulpa je z žilicami povezana s krvnim obtokom. V primerih, ko zobni kanali niso bili učinkovito očiščeni in zaprti, lahko bakterije in razni toksini iz ustne votline preko koreninskih kanalov prodrejo v krvni obtok. S tem pa naraste tveganje za razna obolenja, med drugim tudi za raka na dojki. Območje koreninskih kanalov je prav tako velikokrat vir infekcij v telesu, dolgotrajna izpostavljenost bakterijam in toksinom pa slabi imunski sistem.

Vpliv koreninskih kanalov na povečano tveganje za raka na dojki pa je raziskoval tudi ameriški zdravnik dr. Robert Jones. V njegovi petletni raziskavi je sodelovalo več kot 300 žensk obolelih za rakom na dojki. Rezultati raziskave so pokazali, da obstaja tesna povezava med koreninskimi kanali in rakom na dojki, saj je kar 93% žensk z rakom na dojki imelo koreninske kanale, ki so posledica endodontskega zdravljenja.

Naše telo je naravnano tako, da se želi znebiti vsega, kar je v našem telesu mrtvo. To velja tudi za naše zobe. Trapasto se zdi, da bi v primeru vnetega slepiča le tega napolnili z razkužilom in drugimi toksičnimi kemikalijami le zato, da bi telo prelisičili in okuženega slepiča ne bi zavračalo. Zakaj pa to počnemo z okuženimi, umirajočimi zobmi? V primeru, da se zoba ne da več rešiti z zalivkami ali z zdravljenjem, bi bilo smotrno, da se zob preprosto odstrani. Če primerjamo, je cena koreninskega zdravljenja zagotovo nižja od cene zobnega implatanta, vendar ali je cena res tisto, kar bi moralo odločati, ko je govora o našem zdravju?
V primeru, da bolehate za rakom na dojki, je priporočljivo, da odstranite vse mrtve zobe. Prav tako je potrebno nameniti pozornost zdravju zob, če vas skrbi preventiva in preprečevanje obolelosti za rakom na dojki.

SHARE

Dodaj odgovor