Skleroza – pozabljivost

0
845

Kaj je skleroza – pozabljivost?

Skleroza oziroma pozabljivost naj bi bila prvi znak Alzheimerjeve bolezni. V preteklosti sta pozabljivost in zmedenost veljali za normalen znak staranja, strokovnjaki pa so danes prepričani, da so se te stvari spremenile. Tako so pri starostnikih danes kognitivne funkcije ohranjene precej bolj, kot so bile nekoč. Skleroza pa ne prizadene le starejših ljudi. Nekatera stanja so resna in nakazujejo na pojav demence, druga se pojavijo le začasno (denimo v primeru čustvene stiske ali ko so ljudje zaskrbljeni, žalostni in zdolgočaseni).

Najpogostejša vrsta demence, ki jo spremlja pozabljivost, nato pa počasi preide v izgubo spomina, je Alzheimerjeva bolezen. Simptomi se najprej pojavijo v blagi obliki, nakar napredujejo in postajajo vse bolj izraženi. Pride lahko celo do resnih okvar pri razmišljanju, presojanju in sposobnosti opravljanja vsakodnevnih aktivnosti. Ko bolezen napreduje, bolnik potrebuje popolno pomoč pri osnovnih življenjskih aktivnostih.

Kljub temu pa je potrebno običajno pozabljivost ločiti od demence, saj se z njo srečujemo vsi in v večini primerov ni znak resnega obolenja.

Simptomi (kako jo prepoznamo):

  • Pozabljivost je povezana predvsem s kratkoročnim spominom. Oseba se ne spomni, stvari, ki so se dogajale pred kratkim (kaj je bilo dan prej za kosilo, kako je ime osebi ki smo jo spoznali pred dvema urama, kam smo odložili avtomobilske ključe itd.).
  • Manjša volja do dela in do hobijev.
  • Nezanimanje za družabna srečanja.
  • Živčnost in pogosti glavoboli.

Zdravljenje:

Kadar vzrok za sklerozo – pozabljivost ni demenca ali katero koli drugo resno obolenje, običajno posameznik poišče pomoč v zdravilih rastlinskega izvora. V kolikor se odloči za obisk zdravnika, mu le-ta lahko predpiše zdravila, ki se sicer dobijo tudi brez recepta, najverjetneje pa bo predlagal tudi spremembo prehrane, več telesne aktivnosti in dovolj počitka.

Rastline kot naravna pomoč:

  • Ginko biloba si brez dvoma zasluži prvo mesto, saj je eno izmed najbolj priljubljenih prehranskih dopolnil rastlinskega izvora v Evropi in Ameriki. Izmed njegovih številnih koristih za zdravje izstopa predvsem njegov vpliv na krepitev spomina. V njegovih listih najdemo flavonoide in terpenoide, ki vsebujejo antioksidante za boj proti prostim radikalom. Le-ti prispevajo k nastanku demence.
  • Ingver spodbuja krepitev spomina.
  • Rožmarin je aromatična začimba, ki se tradicionalno uporablja za izboljšanje spomina. Deluje na podoben način kot ginko biloba.
  • Žajbelj vsebuje aktivne sestavine, ki spodbujajo prenos sporočil po možganih. Uživanje žajbljevih pripravkov se priporoča tudi bolnikom z Alzheimerjevo boleznijo.
  • Zeleni čaj je znan po svojih antioksidativnih lastnostih, kar dokazujejo tudi nedavno izvedene študije.

Preventiva:

Strokovnjaki priporočajo krepitev spomina, ne glede na starost. Ukvarjati se je potrebno s hobiji ali pa se vključiti v dejavnosti, ki krepijo telo in duha. Posebno pozornost je potrebno nameniti tudi redni telesni aktivnosti, ki ogromno prispeva k ohranjanju zdravega uma. Vsi tisti, ki zaužijejo prevelike količine alkohola, bi morali količine omejiti, saj lahko dolgotrajno prekomerno uživanje alkohola povzroči resne okvare možganov.

Stres, tesnoba in depresija lahko prispevajo k nastanku skleroze oziroma pozabljivosti. Pozabljivost, ki jo povzročajo ta čustva, je običajno le začasna in izgine, ko čustva zbledijo. Vendar pa je, če ti občutki trajajo dlje časa, potrebna pomoč strokovnjaka.

(Povzetek članka po: https://www.webmd.com/brain/forgetfulness-not-always-what-you-think#1)

SHARE

Dodaj odgovor