Selen za zdravo telo!

0
580

Selen je mineral v sledovih in pomembno hranilo za boj proti raku in boleznim srca. V kombinaciji z vitaminom E je njegov učinek še večji. Je tudi antioksidant, ki preprečuje staranje zaradi oksidacije. V nadaljevanju bomo opisali nekaj učinkov, s katerimi pozitivno vpliva na naše zdravje.

Zmanjšuje možnost nastanka srčnih bolezni
Bolezni srca se najpogosteje pojavijo zaradi nezdravega življenjskega sloga (kopičenje prevelikih količin maščob v telesu). Uživanje selena lahko zmanjša težave s srčnimi boleznimi.

Izboljšuje plodnost
Selen vsebuje antioksidante, ki so potrebni za tvorbo sperme in spodbuja mobilnost semenčic. Tako povečuje možnosti semenčic, da oplodijo jajčece. Prav tako zmanjšuje prirojene napake pri dojenčkih.

Diabetes
Selen povečuje količino inzulina. Prav tako povečuje vrednosti glukoze in ureja presnovne procese. Uporaben je pri zmanjševanju oksidativnega stresa. S takšnim delovanjem lahko zmanjšuje težave, povezane s sladkorno boleznijo, kot so retinopatije, nevropatije in siva mrena.

HIV
Nizke vrednosti selena lahko vodijo v smrt. Dokazano je, da ima selen pozitiven učinek na bolnike s HIV-om, saj vsebuje antioksidante. Selen lahko zmanjša število okuženih celic.

Čiščenje telesa
Selen ščiti telo pred delovanjem toksinov.

Rak
Selen se je izkazal za odlično pomoč pri zdravljenju raka na debelem črevesu, prostati in pljučih

Ščitnica
Selen pomaga vzdrževati hormone, povezane s ščitnico. Skrbi za pretvorbo ščitničnega hormona T4 v T3.

Anti-age učinek
Selen pomaga celicam v boju proti prostim radikalom, ki vodijo v pospešeno staranje.

Akne
Akne so posledica zamašenih por. Pojavijo se lahko po vratu, prsih, obrazu, hrbtu in nadlakteh. Uporaba selena je naravna metoda za zdravljenje aken.

Imunost
Selen prispeva k povečanju moči imunskega sistema. Povečuje učinkovitost belih krvnih celic in tako pomaga telesu da se obrani virusov in ostane zdravo.

Lasje
Selen spodbuja rast las in zmanjšuje prhljaj. Prav tako lahko uniči tudi glivice. Kot eno izmed sestavin ga lahko najdemo v številnih šamponih in drugih pripravkih za nego las. Koristen je tudi pri težavah s povečanim izpadanjem las

Vnetje
Selen je protivnetno sredstvo. Kombiniranje selena z vitaminom E lahko ozdravi kronične bolezni, kot so psoriaza, lupus, revmatoidni artritis in ekcem.


Nekaj nasvetov:

  • Izogibajte se prekomernemu uživanju selena. Prekomerno uživanje lahko povzroči znižan krvni tlak, sladkorno bolezen in povečano tveganje za nastanek krvavitev.
  • Ne uporabljajte selena v kombinaciji z zdravili za zdravljenje erektilne disfunkcije, s kontracepcijskimi tabletami, zdravili proti bolečinam, zgagi, redčenju krvi in sladkorni bolezni.
  • Selena ne smejo zaužiti nosečnice in dojenčki.

(Povzetek članka po: http://www.stylecraze.com/articles/best-benefits-of-selenium-for-skin-hair-and-health/)

SHARE

Dodaj odgovor