Razpokan jezik

0
4147

Kaj je razpokan jezik?

Če imate na svojem jeziku nekaj razpok, najbrž še ni razloga za preplah. Nekatere vrste razpok se štejejo med preproste spremembe na sicer zdravem jeziku, kadar pa je na jeziku prisotnih več razpok in smo prepričani, da je vzrok zanje resen, je potrebno obiskati zdravnika. Razpokan jezik imajo pogosto otroci, pojavi pa se lahko tudi pri odraslih ljudeh. Nekatere razpoke se pojavijo s staranjem, podobno kot gube na koži, ki nato s staranjem postanejo vse bolj opazne. Če redno obiskujemo zobozdravnika, bo ta zagotovo opazil alarmantne spremembe na našem jeziku, ki zahtevajo pregled strokovnjaka. Raziskave sicer kažejo, da se najrazličnejše poškodbe na jeziku, vključno z razpokami, pogosteje pojavljajo pri moških, kot pri ženskah. Gre za stanje, ki je sicer lahko tudi dedno. Razpokan jezik se pojavi pri 80% otrocih s kromosomsko motnjo, ki ji pravimo Downov sindrom.

Kadar je jezik razpokan, obstaja nevarnost, da se v primeru neprimerne ali nezadostne higiene ustne votline v razpokah nakopičijo bakterije, ki povzročajo slab zadah, bolečine in druge neprijetnosti.

Simptomi (kako ga prepoznamo):

  • Razpoke na vrhu in ob straneh jezika, ki se ne pojavijo drugod, kot le na jeziku,
  • razpoke na jeziku, ki so lahko globoke tudi do 6 milimetrov,
  • razpoke so lahko prepletene.

Dokler se v razpokah ne pričnejo razvijati bakterije, ni nobenih drugih simptomov težav.

Zdravljenje:

Kadar pričnejo razpoke na jeziku povzročati neprijetnosti, kot so neprijeten zadah in bolečine pri uživanju hrane ali pijače, bo zobozdravnik očistil jezik. Ostanki hrane se lahko v tem primeru nabirajo v razpokah in povzročajo neprijetno draženje. V večini primerov zdravljenje ni potrebno.

Nujno potrebna je higiena ustne votline, vključno s ščetkanjem zob in jezika, spiranje ustne votline z uporabo ustne vodice in uživanje zadostnih količin vode. Voda pomaga odstraniti ostanke iz razpok na jeziku, hkrati pa preprečuje rast bakterij v ustih in zmanjša tveganje za nastanek okužbe.

Rastline kot naravna pomoč:

  • Listi mete, iz katerih si pripravimo poparek. Meta zmanjšuje bolečino ter pekoč občutek, ki je še posebej izrazit kadar uživamo zelo pikantno hrano.
  • Neem je rastlina, ki ima protivnetne lastnosti. Pomaga zmanjšati okužbe, zavira rast bakterij in odpravlja vnetja dlesni.
  • Aloe vera gel hidrira in pomirja kožo ter poškodovane sluznice.
  • Semena navadnega komarčka – žvečenje semen komarčka odpravi neprijeten zadah. Med žvečenjem spodbujamo delovanje žlez slinavk, ki proizvedejo več sline, ta pa odplakne bakterije iz razpok na jeziku
  • Ingver in česen lahko uporabimo za grgranje. Gre za alternativni zdravili, ki nam lahko pomagata pri odpravljanju razpok na jeziku.

Preventiva:

Nekaterim dejavnostim in navadam se je potrebno izogibati, če se želimo izogniti razpokam na jeziku. Jezik je še posebej občutljiv na kajenje. Če prenehamo kaditi, zmanjšamo tudi tveganje za nastanek glivičnih okužb v ustni votlini. Začinjena hrana lahko povzroči neprijeten, pekoč občutek na jeziku. Če imamo zelo občutljiv jezik, se je potrebno pikantni in kisli hrani izogibati.

(Povzetek članka po: https://www.webmd.com/oral-health/guide/fissured-tongue)

SHARE

Dodaj odgovor