Pomanjkanje mleka pri doječih materah – zmanjšana laktacija.

0
1952

Mlade mamice se velikokrat v porodnišnici drugi dan po porodu soočijo z navalom mleka v prsih, kateri pa lahko po nekaj dnevih, tednih ali mesecih izgine.

Prehrana v primeru doječih mater dojenje povezujeta malčka in mlado mamico.

 

Kaj pomeni izraz »zmanjšana laktacija«?

Skoraj vse matere se v obdobju dojenja sprašujejo, ali njihovo proizvajanje mleka zadosti potrebam dojenčka.

Mnoge ženske menijo, da proizvajajo premajhne količine mleka. To se zgodi predvsem takrat, kadar ženska nima občutka, da so prsi polne ali pa prične iz njih iztekati mleko brez predhodnega dražljaja. Resnica pa je povsem drugačna – gre namreč za znake, da se telo prilagaja prehranskim potrebam dojenčka. Z rastjo bo dojenček potreboval večje količine mleka, zaradi česar bodo prsi manj polne.

Kadar je laktacija dejansko zmanjšana, je potrebno težavo nemudoma rešiti. V nasprotnem primeru lahko pride do podhranjenosti dojenčka.

 

Zakaj prihaja do zmanjšane laktacije?

Proizvodnja materinega mleka se lahko zmanjša kadar mati zaradi bolečih bradavic otroka ne hrani dovolj pogosto, kadar je otrok med dojenjem zaspan in kadar mati ne uporablja pravilne tehnike dojenja.

Na laktacijo lahko vplivajo tudi številne bolezni in uporaba kontracepcijskih tablet, ki vsebujejo estrogen. Prav tako lahko na laktacijo negativno vplivajo nedavne operacije na dojkah.

Pri večini doječih mater težava ni v nastajanju mleka, temveč pri hranjenju otroka (najpogosteje zaradi nepravilne tehnike dojenja).

 

Kako vem, da otrok dobi dovolj mleka?

 • V prvih dneh po rojstvu novorojenčki izgubijo nekaj porodne teže. 10 do 14 dni po rojstvu mora težo pridobiti nazaj.
 • Povečanje telesne teže je najboljši dokaz, da otrok prejema dovolj mleka.
 • V prvem mesecu otrok odvaja blato trikrat dnevno, pozneje pa se te frekvence zmanjšajo. Pri nekaterih dojenčkih lahko preteče tudi cel dan brez odvajanja, vendar je to povsem normalno.
 • Babice v porodnišnicah svetujejo dojenje na dve do tri ure, torej vsaj osemkrat dnevno.
 • Otroka slišite pogolniti mleko ali opazite mleko v kotičku ust.
 • Dojenček je zdrav in aktiven.
 • Dojenček zmoči sedem ali osem tetra plenic dnevno, oziroma pet do šest plenic za enkratno uporabo. Plenice za enkratno uporabo so bolj vpojne, zato je težko reči, ali je plenica dovolj mokra. Kadar niste prepričani, primerjajte težo mokre plenice s težo suhe plenice.

 

Mokre plenice niso zanesljiv znak, da otrok prejema dovolj mleka. Tudi dehidriran otrok lahko ima mokro plenico, zato se je najbolje zanašati na pridobivanje telesne teže.

 

Kako lahko povečam laktacijo?

Če ne proizvajate dovolj mleka, lahko poskusite z naslednjimi nasveti:

 • Dojenčka hranite pogosto. S tem spodbujate telo, da proizvaja več mleka. Pri vsakem dojenju otroku ponudite obe dojki. Seznanite se s pravilno tehniko dojenja.
 • Ko se otrokovo sesanje in požiranje upočasnita, povečajte pretok mleka s stiskanjem prsi. Poskrbite, da bo dojka popolnoma izpraznjena. Prav tako je potrebno dojenje na obeh dojkah, dokler otrok ni zadovoljen oziroma preneha s požiranjem.
 • Laktacijo lahko spodbudite tudi tako, da poleg dojenja uporabljate tudi črpalko za dojke. Mleko, ki ste ga zbrali s črpanjem vedno shranite, saj ga boste morda potrebovali, dokler se vaša laktacija ne bo povečala.
 • Otroku ne dodajajte mlečnih formul, dokler se tako ne odloči vaš svetovalec.
 • Izogibajte se uporabi dude. Otroka spodbujajte, da se tolaži na prsih – njegovo sesanje bo spodbudilo proizvodnjo mleka.
 • Zaspanega otroka prebudite in ga spodbujajte, da se hrani. Poskusite z menjavo dojk, da bo otrok ostal buden. Prav tako ga lahko pričnete slačiti ali božati po stopalih – tako bo zagotovo ostal buden.
 • Priporočljivo je, da se pri materah preveri raven ščitničnih hormonov. Nizko proizvajanje ščitničnih hormonov lahko zmanjša laktacijo.
 • Če kljub vsemu niste prepričani, da otrok prejema dovolj hrane, pokličite svojega svetovalca in mu povejte za težavo.
 • Preverite, katera zelišča so znana po tem, da izboljšajo proizvodnjo materinega mleka.

 

Kako bo zmanjšana laktacija vplivala na mojega otroka?

Če vaš otrok pogosto potrebuje več mleka kot ga prejme, lahko prične izgubljati telesno težo, kar posledično zavira telesni in duševni razvoj otroka. Pri tem pogosto pomagajo izboljšane tehnike dojenja, vendar v nekaterih primerih tudi to ni dovolj. Dogovorite se za obisk otrokovega pediatra.

Samo za vas smo izbrskali članek v katerem boste našli še 13 dodatnih nasvetov, kako lahko doma povečate proizvodnjo mleka. Preverite več v videu tukaj:

SHARE

Dodaj odgovor