Pljučnica

0
918

Kaj je pljučnica?

Pljučnica je okužba pljuč, ki se v večini primerov zdravi v domačem okolju, za nekatere skupine ljudi pa je lahko tudi smrtno nevarna. Ogroženi so predvsem starejši ljudje in dojenčki, ki imajo težave z imunskim sistemom, zaradi česar so bolj izpostavljeni različnim okužbam. Običajno jo pozdravimo v roku dveh do treh tednov, a daljšemu okrevanju v bolnišnici se v nekaterih primerih ne moremo izogniti.

Za pljučnico lahko zbolimo povsod – v bolnišnici, v šoli, v službi in drugod.

Bolezen se prične, ko klice vdihnemo v pljuča, sprva pa se pojavijo znaki gripe ali prehlada. Zaradi dolgotrajne ali kronične bolezni, kot so astma, srčne bolezni, rak ali sladkorna bolezen, so ljudje bolj dovzetni za okužbo z bakterijo ali virusom.

Simptomi (kako jo prepoznamo):

Simptomi pljučnice, ki jo povzročijo bakterije, so opazni kmalu po okužbi. Pojavijo se:

 • Kašelj, z izločanjem sluzi iz pljuč, prisotna sta lahko gnoj ali kri,
 • povišana telesna temperatura,
 • pospešeno dihanje,
 • tresenje in mrzlica,
 • bolečine v prsih, ki se okrepijo ob kašljanju in dihanju,
 • pospešen srčni utrip,
 • huda utrujenost,
 • slabost in bruhanje,
 • driska.

Pri starejših ljudeh se lahko pojavijo drugačni, blažji simptomi. Običajno jih ne spremlja vročina, ali pa pri kašljanju iz dihal ne izločajo sluzi. Glavni znak pljučnice pri starejših odraslih sta lahko zmeda in delirij.

Zdravljenje:

Kadar so vzrok pljučnice bakterije, se ne moremo izogniti zdravljenju z antibiotičnimi zdravili, ki v večini primerov pozdravijo bolezen. Antibiotikov ne smemo prenehati jemati, ko se počutimo bolje, temveč moramo natančno upoštevati navodila zdravnika. Če se po dveh ali treh dneh jemanja antibiotikov ne počutimo vsaj malo bolje, moramo ponovno obiskati zdravnika. Vzeti si moramo čas za počitek in dovolj spanja, potrebno pa je tudi povečanje količine zaužite tekočine. Če kašelj vztraja, lahko zdravnika prosimo za zdravila, ki lajšajo kašelj ali pa poiščemo naravne rešitve.

Če pljučnico povzroča virus, je ne zdravimo z antibiotiki. V tem primeru je vse, kar potrebujemo, dovolj počitka.

Rastline kot naravna pomoč:

 • Grško seno spodbuja izločanje sluzi iz dihal. Spodbuja potenje, zato zmanjšuje povišano telesno temperaturo in pomaga pri odstranjevanju toksinov iz telesa.
 • Ingver je lahko učinkovita naravna pomoč pri odpravljanju kašlja. Na enak način lahko uporabimo tudi kurkumo. Kašlja se lahko tako lotimo z ingverjevim ali kurkuminim čajem.
 • Česen je naravni antibiotik, ki nam lahko pomaga, da se izognemo okužbam z virusi ali bakterijami. Na voljo je tudi v obliki kapsul, s katerimi si lahko okrepimo delovanje imunskega sistema. Uživamo ga lahko tudi surovega.

Preventiva:

Kot preventiva se priporoča imunizacija pri otrocih in starejših odraslih. Otroci prejmejo pnevmokokno cepivo, ki se priporoča tudi pri ljudeh, starejših od 65 let.

Kadilci se morajo v času zdravljenja izogibati kajenju, ki bi lahko povzročilo zaplete. Prav tako se jim priporoča cepljenje proti pljučnici.

Okužbi se lahko izognemo tudi tako, da se izogibamo stiku z ljudmi, ki imajo pljučnico, prehlad, ošpice ali norice. Če imamo katero od teh bolezni, se lahko pri nas hitro razvije tudi pljučnica.

Ne pozabimo na pogosto umivanje rok, kar je zelo pomemben del osebne higiene in pomemben način preprečevanja širjenja okužbe.

(Povzetek članka po: https://www.webmd.com/lung/tc/pneumonia-topic-overview#1)

SHARE

Dodaj odgovor