Parkinsonova bolezen

0
437

Kaj je Parkinsonova bolezen?

Parkinsonova bolezen je progresivna motnja živčnega sistema, ki vpliva na gibanje. Razvija se postopoma, začne pa se lahko s komaj opaznim tremorjem (tresenje) ene izmed rok. Tremor je eden najbolj značilnih znakov Parkinsonove bolezni, motnja v delovanju živčevja pa povzroči togost in/ali upočasnitev gibanja. V zgodnjih fazah se na obrazu ne pojavijo nobeni simptomi težav, lahko pa nenadoma postane govor nerazumljiv. Sčasoma se simptomi Parkinsonove bolezni poslabšajo. Čeprav bolezni ni mogoče ozdraviti, lahko primerna zdravila znatno izboljšajo splošno stanje bolnika. Zdravnik v določenih primerih priporoča tudi operacijo na določenih predelih možganov, ki naj bi izboljšala simptome.

Simptomi (kako  prepoznamo):

Simptomi se razlikujejo od osebe do osebe, zgodnji znaki pa mnogokrat ostanejo neopaženi. Simptomi se najprej pojavijo na eni strani telesa in so na tej strani bolj intenzivni tudi kasneje, ko se že preselijo tudi na drugo polovico telesa.

 • Tremor ali tresenje se pojavi v zgornjih okončinah, najpogosteje v roki ali v prstih. Ko je roka sproščena, se trese, na kar bolnik nima vpliva.
 • Upočasnjeno gibanje se pojavi zaradi zmanjšane sposobnosti premikanja, je težavno in dolgotrajno. Ko bolnik hodi, opazimo zelo kratke korake, prav tako zelo težko vstane s stola.
 • Togost mišic se lahko pojavi v katerem koli delu telesa. Zaradi togosti mišic pride do omejenega gibanja in v hujših primerih tudi do hude bolečine.
 • Slaba telesna drža in izguba ravnotežja.
 • Zmanjšana sposobnost nezavednega gibanja (nasmeh, utrip z očmi, premikanje rok med hojo).
 • Spremembe govora, vključno z mehkim govorom, prehitrim ali prepočasnim govorom, oklevanjem med pogovorom, monotonim govorom itd.
 • Spremembe pri pisanju – pisava je običajno manjša, v določenih primerih je pisanje nemogoče.

Zdravljenje:

Kot smo omenili, Parkinsonove bolezni žal ni mogoče ozdraviti, zato v večini primerov simptome zaviramo z uporabo zdravil, v nekaterih primerih pa se priporoča celo operativni poseg. Zdravnik bo bolniku najverjetneje priporočil spremembe v življenjskem slogu. Priporoča se redno izvajanje aerobne telesne aktivnosti. Zdravila nam lahko pomagajo pri težavah s hojo, gibanjem in tremorjem.

Rastline kot naravna pomoč:

 • Zeleni čaj vsebuje kofein in druge naravne spojine, ki pomagajo zavirati Parkinsonovo bolezen. Uporablja se lahko kot preventiva pred njenim razvojem, podobno kot kava.
 • Kurkuma vsebuje kurkumin, ki naj bi imel sodeč po raziskavah zaviralni učinek na Parkinsonovo bolezen.
 • Ginko biloba je še ena izmed rastlin, s katero si lahko pomagamo pri Parkinsonovi bolezni. Pozitivni učinek ima predvsem na možgane, vključno z boljšo koncentracijo in spominom.
 • Šentjanževka je zeliščni dodatek, ki je uspešen pri zdravljenju blagih do zmernih depresij.
 • Ašvaganda pomaga pri nadzorovanju simptomov Parkinsonove bolezni, kot so togost mišic, težave z gibanjem in ravnotežjem, lajša pa tudi vnetje, ki je eden od osnovnih vzrokov za nastanek Parkinsonove bolezni.

Preventiva:

Vzrok za nastanek Parkinsonove bolezni je še vedno neznan, zato je velika skrivnost tudi njena preventiva. Nekatere raziskave so sicer pokazale, da lahko kofein, ki ga najdemo v kavi in čaju, zmanjša tveganje za razvoj Parkinsonove bolezni. Druge raziskave so pokazale, da se lahko pred Parkinsonovo boleznijo zaščitimo z rednim izvajanjem aerobne telesne aktivnosti.

(Povzetek članka po: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/parkinsons-disease/symptoms-causes/syc-20376055)

SHARE

Dodaj odgovor