Mravljinčenje v rokah

0
1529

Kaj je mravljinčenje v rokah?

Mravljinčenje v rokah ali stopalih je pogost simptom, ki spremlja številna bolezenska stanja. Včasih gre za akutno stanje (kadar spimo v nerodnem položaju, kot je položaj z glavo na roki, saj pride do pritiska na živec), mravljinčenje pa mine, ko vzrok težav odstranimo.

Na drugi strani pa imamo kronično in zelo intenzivno mravljinčenje v rokah ali nogah, ki nikakor ne preneha. Mravljinčenje lahko spremljajo tudi drugi simptomi, kot so bolečina, srbečica, otrplost in izguba mišic na obolelem področju. V tem primeru lahko gre za poškodbo živca, bakterijsko ali virusno okužbo, izpostavljenost toksinom ali sistemsko bolezen, kot je sladkorna bolezen.

Takšni poškodbi živca pravimo tudi periferna nevropatija, ker prizadene živce, ki so oddaljeni od možganov in hrbtenjače, pogosto tiste v rokah in nogah. Obstaja več kot 100 različnih vrst periferne nevropatije. Sčasoma se lahko periferna nevropatija poslabša, kar ima za posledico zmanjšano mobilnost in celo invalidnost.

Diabetes (sladkorna bolezen) je eden najpogostejših vzrokov za periferno nevropatijo, ki predstavlja približno 30% vseh primerov. Pri diabetični nevropatiji se mravljinčenje in drugi simptomi pogosto najprej razvijejo v obeh nogah in se širijo v noge.

Simptomi (kako ga prepoznamo):

Poleg mravljinčenja, ki povzroča skrajno neprijeten občutek v okončini, se lahko pojavijo tudi drugi simptomi, vezani na vzrok mravljinčenja (simptomi sladkorne bolezni).

Zdravljenje:

Zdravnik bo opravil fizični pregled in poskušal povezati simptome, da bi odkril vzrok za mravljinčenje. Morda se bo odločil za krvne preiskave, pregled cerebrospinalne tekočine, elektromiografijo, računalniško tomografijo, biopsijo kože in biopsijo živca.

Uspešnost in pristop k zdravljenju je odvisen od postavljene diagnoze. Kadar mravljinčenje povzroča sladkorna bolezen, potem lahko z zdravljenjem sladkorne bolezni odpravimo tudi mravljinčenje v rokah oziroma v nogah.

Rastline kot naravna pomoč:

 • Kurkuma nam lahko pomaga odpraviti mravljinčenje, kadar vzrok zanj ni resno obolenje. Žlico kurkume in medu dodajte v kozarec mleka in napitek zaužijte enkrat dnevno.
 • Cimet lahko dodamo v kozarec toplega mleka in napitek zaužijemo enkrat dnevno, da preprečimo nadaljnje mravljinčenje.
 • Kokosovo olje je po svoji sestavi odlično za krepitev mišic. 3× dnevno vsaj 20 minut masirajte predel telesa, v katerem je prisotno mravljinčenje, s kokosovim oljem.
 • Avokado je bogat z magnezijem, ki je bistven element za izboljšanje krvnega obtoka. Za odpravljanje mravljinčenja naj se avokado znajde na vašem jedilniku vsak dan.
 • Soja povečuje mišično moč.
 • Olivno olje lahko uporabimo za masažo predela, v katerem je prisotno mravljinčenje.

Preventiva:

 • Izogibajte se prekomernemu uživanju alkohola, ki lahko povzroči mravljinčenje v rokah ali nogah.
 • Med spanjem poskušajte ohraniti normalen položaj telesa, v katerem ne boste nerodno pritiskali na katerega izmed telesnih živcev.
 • Če imate sladkorno bolezen, upoštevajte zdravnikova navodila glede zdravljenja.
 • Poskrbite za zdrav krvni obtok (ne pozabite na dovolj gibanja).
 • Izogibajte se držanju rok v istem položaju dlje časa, saj lahko to povzroči mravljinčenje.
 • Če se je mravljinčenje pri vas pojavilo že večkrat, potem poskušajte njegov ponovni pojav zatreti z redno masažo obolelega mesta. Pri tem uporabljajte naravna olja, kot je kokosovo olje.

(Povzetek članka po: https://www.webmd.com/brain/tingling-in-hands-and-feet#1)

SHARE

Dodaj odgovor