Migrena

0
466

Kaj je migrena?

Migrena je huda oblika ponavljajočih se glavobolov, ki se lahko pojavijo z avro (predhodni pojav simptomov) ali brez avre. Bolečina, ki jo povzroča migrena lahko traja več ur ali celo dni, zato lahko bistveno spremeni kvaliteto življenja posameznika.

Bolečine se običajno pojavijo na eni strani glave, prav tako pa migrena svojih žrtev pravzaprav ne izbira. Najpogosteje prizadene ljudi v starosti od 15 do 55 let. Tisti, ki že vrsto let trpijo zaradi hudih migren, so se naučili prepoznati dejavnike oziroma sprožilce, ki so odgovorni za nastanek bolečin. Pogosto gre za alergije, svetlobo in stres. Če poznamo dejavnike, ki povzročijo njen nastanek, potem se lahko nastopu migrene tudi izognemo.

Pravega vzroka za nastanek migrene strokovnjaki do sedaj še niso odkrili. Po besedah strokovnjakov naj bi šlo za nenormalno aktivnost v možganih, ki lahko vpliva na način komuniciranja živcev, kot tudi na krvne žile v možganih. Pri tem ima pomembno vlogo tudi genetika.

Prav tako lahko na nastanek migrene vplivajo nekatera zdravila (tablete za spanje, hormonska kontracepcija), prehrana (alkohol in kofein), telesna utrujenost, stres, depresija, tesnoba, šok, močan vonj in zelo glasen hrup.

Simptomi (kako jo prepoznamo):

Simptomi se lahko pojavijo tik pred glavobolom, med njim ali celo po glavobolu:

 • Zmerne do hude bolečine, omejene na eno stran glave,
 • hude, utripajoče bolečine, ki se stopnjujejo,
 • povečanje bolečine med telesno aktivnostjo,
 • nezmožnost opravljanja vsakodnevnih opravil zaradi bolečin,
 • občutek slabosti in bruhanje,
 • povečana občutljivost na svetlobo in zvok,
 • znojenje,
 • bolečina v trebuhu,
 • driska.

Zdravljenje:

Migrene so pogosto nediagnosticirane in nezdravljene. Če opažate, da se pri vas redno pojavljajo zgoraj našteti simptomi, pričnite voditi dnevnik, ki ga nato pokažete osebnemu zdravniku. Če se v kombinaciji z migreno pojavijo še vročina, otrdelost vratu, duševna zmedenost, dvojni vid, večja intenzivnost glavobola po kašljanju in nenavadna bolečina v glavi po 50. letu, potem je potrebno nemudoma poiskati zdravniško pomoč.

Rastline kot naravna pomoč:

 • Beli vratič se tradicionalno uporablja za lajšanje bolečine. Je učinkovita naravna pomoč pri odpravljanju migren, omotic, vnetja in težav z dihanjem. Uživamo ga lahko v obliki prehranskih dodatkov ali izvlečkov.
 • Poprova meta se lahko uporablja za sproščanje, odpravljanje glavobolov in slabosti. Mentol iz poprove mete lajša bolečine, lokalni nanos olja poprove mete na čelo in vrat pa lahko pomaga pri obvladovanju migrene.
 • Ingver je rastlina, ki ima pomembno vlogo v tradicionalni kitajski medicini. Tradicionalno se uporablja za odpravljanje glavobolov, bolečin v trebuhu in slabosti. Odločimo se lahko za uživanje kapsul, čaja ali ingverjeve vode.

Preventiva:

Če poznamo sprožilce, se lahko pojavu migrene na preprost način tudi izognemo. V nasprotnem primeru pa je najbolje, da se odločimo za zdrav življenjski slog. Vsakodnevna telesna aktivnost, uživanje zdrave in uravnotežene prehrane, redni obroki, zadosti spanja, prenehanje jemanja kontracepcijskih tablet in spopadanje s stresom so najboljši načini, kako se izogniti migrenam. Ker je lahko naš vsakdan zelo stresen, je zelo pomembno, da se sprostimo in si vzamemo čas zase. Tako se bo spočilo tudi naše telo.

(Povzetek članka po: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/migraine-headache/symptoms-causes/syc-20360201)

SHARE

Dodaj odgovor