Luskavica

0
782

Kaj je luskavica?

Luskavica ali psoriaza je nepredvidljiva in vztrajna kožna motnja, pri kateri se kožne celice množijo 10× hitreje kot pri normalni koži. Na koži se pojavijo rdeče obarvani plaki in kasneje luske. Težave se pojavijo zlasti na komolcih, kolenih in lasišču, prizadenejo pa lahko tudi trup, dlani in stopala.

Bolezen je kronična, kar pomeni, da je ni mogoče ozdraviti. Simptomi, ki se pojavijo, so lahko blagi, lahko mine tudi precej dolgo obdobje brez simptomov, nakar se ti ponovno pojavijo. Izrazitejši so v hladnejših mesecih, saj je koža takrat izpostavljena temperaturnemu nihanju, k poslabšanju pa prispeva tudi suh zrak v ogrevanem prostoru.

Vzrok luskavice ni znan, zato nastanek povezujemo z imunskim sistemom. Potrebno je vedeti, da se simptomi običajno poslabšajo zaradi določenih dejavnikov, kot so stres, kajenje, uživanje alkohola, pomanjkanje vitamina D in uživanje določenih zdravil.

Simptomi (kako jo prepoznamo):

Luskavico prepoznamo po pojavu:

  • Rdečih madežev na koži, ki so prekriti z belimi oziroma srebrnimi luskami,
  • suhe, razpokane kože, ki lahko krvavi,
  • srbečega, bolečega ali pekočega občutka,
  • trdih sklepov.

Simptomi se običajno pojavljajo v ciklih, zato so prisotna tudi obdobja remisije, v katerih simptomov bolezni ni. V bistvu je to tudi cilj zdravljenja – lajšanje simptomov bolezni in podaljševanje obdobja remisije.

Zdravljenje:

80% ljudi trpi za obliko luskavice, ki se pojavi v v plakih. Videti je neprijetno, vendar nobena oblika luskavice ni nalezljiva. Ker bolezen prizadene predvsem kožo, se običajno zdravi z uporabo zdravil, ki so namenjena lokalni uporabi. Če so plaki prizadeli večje površine telesa, morda zdravljenje samo z uporabo mazil za lokalni nanos ne bo dovolj.

Zdravnik lahko predpiše uporabo oralne terapije, bolnik pa se lahko odloči tudi za zdravljenje z biološkimi zdravili ali za lasersko terapijo.

Oralna terapija deluje sistemsko, kar pomeni, da vpliva na celotno telo. Ker nam pomaga nadzorovati delovanje imunskega sistema, se lahko izkaže kot eden izmed boljših načinov zdravljenja. Kljub temu pa se danes večina bolnikov odloči za uporabo bioloških zdravil ali laserske terapije.

Rastline kot naravna pomoč:

  • Olivno olje kožo navlaži in jo pomirja, hkrati pa jo oskrbi z vsemi potrebnimi hranilnimi snovmi, zato nam je lahko v pomoč pri lajšanju simptomov luskavice.
  • Ognjič ima dolgo zgodovino uporabe na področju zdravljenja kožnih bolezni. Deluje protivnetno, na koži pa ustvari zaščitni filter, ki preprečuje vdor bakterijam v telo.
  • Aloe vera je še ena izmed rastlin, ki so znane po svoji sposobnosti lajšanja vnetij. Kožo navlaži in pospešuje njeno celjenje.

Preventiva:

Oseba, ki ima luskavico, se mora naučiti lajšati simptome svoje bolezni. Zelo velik pomen ima izogibanje stresu, ki je običajno glavni krivec za izbruhe vnetnih plakov. Poskušajmo živeti čim bolj zdravo, izbirajmo zdrava živila in se izogibajmo škodljivim razvadam, kot sta kajenje in prekomerno uživanje alkohola.

Prav tako je zelo pomembno, da opazujemo, kdaj se izbruhi pojavijo. Če poznamo sprožilce, bomo obdobje remisije vzdrževali na preprost način.

Pri ljudeh z luskavico se lahko pojavi tudi depresija. Pogovor s člani družine o luskavici nam lahko pomaga pri preprečevanju psihičnih težav.

(Povzetek članka po: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/psoriasis/understanding-psoriasis-basics#1)

SHARE

Dodaj odgovor