Lišaji

0
1319

Kaj so lišaji?

Lišaji predstavljajo kronično, ponavljajočo se vnetno motnjo kože in mukoznih membran. Na koži se pojavijo značilne izbokline ploščate oblike, ki se lahko zlivajo v grobe luske na površini kože. Lišaji se lahko pojavijo tudi na sluznici, zlasti v ustih ali v nožnici.

Vzrok nastanka lišajev ni znan, zato pogosto rečemo, da njihov nastanek sproži preobčutljiv imunski sistem. V nekaterih krajih imajo lišaje na koži bolniki, ki so zboleli za hepatitisom tipa C.

Izbruh kožnih izpuščajev, podobnih lišajem, lahko povzroči redno uživanje nekaterih vrst zdravil ali pa izpostavljenost kemikalijam, ki se uporabljajo pri razvijanju barvnih fotografij.

Potencialni vzroki za pojav lišajev so lahko tudi alergije, stres in genetika. Včasih se namreč lišaji pojavijo v kombinaciji z avtoimunskimi motnjami.

Situacija je lahko zelo neprijetna, običajno pa ne obstaja večje zdravstveno tveganje, do katerega bi lahko prišlo zaradi izbruha lišajev na koži.

Simptomi (kako jo prepoznamo):

  • Spremembe na koži, škrlatne barve (izbokline z ravnimi vrhovi na površini kože),
  • lezije, ki se lahko širijo po vsem telesu,
  • srbenje na mestu lišaja,
  • pojav belih lezij v ustih, ki so lahko boleče ali povzročajo pekoč občutek,
  • tanke, belo obarvane črte nad izpuščaji,
  • izpuščaji se lahko pojavijo tudi na spolovilih, pod nohti ali na lasišču.

Zdravljenje:

Blagi primeri lišajev izginejo sami in sicer v obdobju nekaj tednov ali mesecev, zato zdravljenje v večini primerov ni potrebno. Če so simptomi neprijetni ali hudi, lahko zdravnik predpiše zdravilo.

Zdravila za lišaje ni, pomagamo si lahko samo z zdravili, ki lajšajo simptome lišajev. Tako se zdravniki najpogosteje odločijo za predpisovanje vitamina A, kortikosteroidov, antihistaminikov, ki zmanjšujejo vnetje in lajšajo močno srbečico, nesteroidne kreme, ki se uporablja lokalno in zavira delovanje imunskega sistema in svetlobne terapije.

Ogromno lahko storimo tudi sami. Poskušajmo zavestno preprečiti praskanje, zaradi katerega bi lahko prišlo do okužb. Pripravimo si lahko kopel iz ovsa ali obkladke.

Rastline kot naravna pomoč:

  • Aloe vera nam je lahko v pomoč pri najrazličnejših kožnih boleznih. Tudi pri lišajih si lahko pomagamo z gelom aloe vere, ki hladi in pomirja kožo, hkrati pa pospešuje njeno celjenje. Nanesemo ga lahko neposredno na lišaje.
  • Sivko poznamo po njenem pomirjajočem učinku, ima pa tudi antiseptične lastnosti. Če jo uporabimo na koži, lahko preprečimo nastanek okužb, ki bi se sicer lahko razvile zaradi močnega praskanja.
  • Ognjič so poznale že naše babice. Gre za vsestransko rastlino, ki pomirja vnetja in kožo vlaži, hkrati pa jo zaščiti pred vdorom mikrobov.

Preventiva:

Ker vzrok nastanka lišajev pravzaprav ni znan, se je nastanku izpuščajev težko izogniti. Če vemo, da smo na določeno snov ali hrano alergični, je pomembno, da se alergenu izogibamo. Krepitev imunskega sistema prav tako lahko pripomore k uspešnemu preprečevanju izbruha izpuščajev.

Če ugotovimo, da nam določen material, iz katerega so izdelana oblačila, oziroma določena snov, ki se nahaja v kremi za nego kože ne ustreza, je najbolje, da z uporabo takoj prenehamo. V nasprotnem primeru se lahko pojavijo izpuščaji.

(Povzetek članka po: https://www.healthline.com/health/lichen-planus#outlook)

SHARE

Dodaj odgovor