Kurje oko

0
2359

Kaj je kurje oko?

Kurje oko je nadležen in boleč pojav, ki ga prepoznamo kot odebeljeno spremembo na koži, ki je neprijetnega videza. Pojavi se lahko na različnih lokacijah na telesu, najpogosteje pa se pojavi na stopalu oziroma podplatu, kjer povzroči tudi največ bolečin.

Kurje oko lahko nastane zaradi neprimerne obutve, ki je pretesna, ženske pa se s kurjimi očesi srečujejo po nošnji visokih pet. Pri ženskah obstaja kar štirikrat večje tveganje za pojav kurjega očesa kot pri moških. Drugi najpogostejši dejavnik tveganja je deformacija stopala, tretji pa nošnja čevljev, ne da bi pred tem obuli tudi nogavice.

Ker so stopala dostikrat vlažna, se lahko na področju kurjega očesa pričnejo razvijati glivice. V tem primeru lahko pride tudi do zagnojitve prizadetega območja.

Simptomi (kako ga prepoznamo):

Kurjega očesa ni težko prepoznati, težava je le v tem, da ga pogosto zamenjujemo s kožnimi bradavicami.

Opazimo zatrdlino na koži, na površini katere se nahaja trda, pogosto razpokana koža. Običajno se sprememba pojavi na mestu, ki je izpostavljeno trenju. Okolica spremembe je lahko rahlo rožnate barve. Zrnata kurja očesa se pojavijo samo na stopalih, mehka kurja očesa pa se najpogosteje pojavijo med prsti na nogah.

Zdravniško pomoč je potrebno poiskati v primeru, da smo kurje oko poskušali odstraniti sami, pri čemer smo povzročili krvavitev. Odstranjevanja se namreč nikoli ne smemo lotiti sami.

Če iz kurjega očesa izteka tekočina, pomeni, da je prisotna tudi okužba. V tem primeru je potrebno obiskati zdravnika.

Če se kurje oko pojavi pri bolniku s sladkorno boleznijo, je prav tako potrebno obiskati zdravnika.

Niste prepričani ali gre za kurje oko ali za bradavico? Bradavice so virusnega izvora in imajo na svoji površini pogosto črne pike.

Zdravljenje:

Največ lahko naredimo sami. Redno namakanje nog nam lahko pomaga pri odpravljanju nadloge. Prav tako večina kurjih očes izgine brez zdravniške pomoči, sicer pa lahko za zdravljenje uporabimo tudi naravna sredstva.

V primeru okužbe se bo zdravnik odločil za zdravljenje z antibiotiki.

Vlažilne kreme lahko pomagajo zmehčati trdo in suho kožo. Najbolje je, da jih po nanosu na prizadeto mesto prekrijemo s plastično vrečko ali nogavico. Ko je koža navlažena, poskušajmo nežno odtrgati vrhnji sloj kurjega očesa.

Pri zdravljenju so lahko učinkovite tudi kreme, ki vsebujejo sečnino.

Rastline kot naravna pomoč:

  • Česen je učinkovito naravno sredstvo s protivnetnim delovanjem, ki nam lahko pomaga pri odpravljanju kurjih očes in bradavic. Namestimo ga lahko neposredno na obolelo mesto in pustimo delovati čez noč.
  • Bananin olup je prav tako odlično naravno sredstvo, ki ga lahko uporabimo za zdravljenje kurjih očes in bradavic. Delček olupka z notranje strani namestimo na kurje oko in pustimo delovati čez noč.

Preventiva:

Izbirajmo obutev, ki nam ni pretesna. Izogibajmo se prepogosti nošnji visoki pet.

Nikoli ne nosimo obutve, ne da bi pred tem pod njo namestili tudi nogavice.

Nastanek kurjih očes lahko preprečimo tudi z dobro higieno nog. Stopala redno namakajmo, v kopel pa lahko dodamo tudi eterična olja. Po vsaki kopeli stopala namažimo z vlažilno kremo.

(Povzetek članka po: https://www.webmd.boots.com/foot-care/corns-calluses-symptoms-diagnosis-treatment)

SHARE

Dodaj odgovor