Krči

0
331

Kaj so krči ?

Pri krčih gre za nenadno in nenadzorovano krčenje mišic, ki ga lahko spremlja močna bolečina. Ta nastane zaradi prizadetosti mišice. Začetek krčev je v večini primerov nenaden in popusti po nekaj minutah ali urah, zato ukrepanje pogosto ni potrebno. Krč se lahko pojavi tako v skeletnih, kot tudi v gladkih mišicah. Kadar gre za skeletne mišice, je vzrok potrebno iskati v poškodbi ali utrujenosti mišic, pa tudi v pomanjkanju elektrolitov, krč v gladkih mišicah pa je pogosto posledica menstruacije ali gastroenteritisa.

Dolga obdobja vadbe ali fizičnega dela, zlasti v vročem poletnem dnevu, lahko privedejo do mišičnih krčev. Povzročijo jih lahko tudi določene vrste zdravil, lajšamo pa jih lahko kar doma. Zdravnika je potrebno obiskati v hujših primerih.

Simptomi (kako jih prepoznamo):

Večina mišičnih krčev se razvije v mišicah nog. Poleg nenadne, ostre bolečine, lahko oseba občuti oziroma opazi tudi trdo, »zategnjeno« mišično tkivo pod kožo.

Običajno krč izgine sam, le v redkih primerih je krč dovolj resen, da potrebuje oseba zdravniško oskrbo. Zdravniško pomoč moramo poiskati če:

 • Izzove krč hudo nelagodje,
 • se pojavi otekanje nog, rdečica in druge kožne spremembe,
 • je krč povezan s šibkostjo mišic,
 • se stanje ne izboljša z domačimi zdravili,
 • krč ni povezan z očitnim vzrokom, kot je naporna telesna aktivnost.

Zdravljenje:

Največ lahko storimo sami. Mišico je potrebno nežno raztegniti in jo masirati. Na površino obolelega mesta lahko nanesemo gel, ki bo s svojim hladilnim učinkom pomagal pri sproščanju napete mišice.

Uporabimo lahko tople obloge ali mrzle obkladke. Pomagamo si lahko z mokro brisačo ali grelno blazino, odlična izbira pa je tudi topla kopel.

Nekateri strokovnjaki priporočajo uživanje vitaminov iz skupine B.

Če se pojavi krč v roki ali nogi, poskušajmo obolelo mišico raztegniti tako, da okončino popolnoma stegnemo. Pri tem se lahko za nekaj trenutkov pojavi močna bolečina, ki pa bo kmalu izginila.

Rastline kot naravna pomoč:

 • Navadna brogovita nam lahko pomaga pri lajšanju krčev v mišicah.
 • Pasijonka pomaga pri sproščanju napete mišice, prispeva pa tudi k splošni sprostitvi. Deluje tako, da znižuje krvni tlak.
 • Divji jam deluje protivnetno in nam lahko pomaga pri odpravljanju krčev.
 • Seme zelene deluje protivnetno, znižuje krvni tlak in je odlična naravna pomoč pri zakrčenih mišicah.
 • Rožmarin je še ena koristna rastlina, ki nam lahko pomaga pri odpravljanju mišičnih krčev.
 • Zlata rozga je učinkovita tako pri krčih, kot tudi pri drugih zdravstvenih težavah. Znižuje visok krvni tlak.

Preventiva:

Če želimo preprečiti nastanek krčev, moramo poskrbeti za zadostno hidracijo. Uživajmo velike količine vode vsakodnevno. Tekočine našim mišicam pomagajo, da se sprostijo, mišične celice pa ostanejo dobro preskrbljene z vodo in so tako manj občutljive oziroma razdražljive.

Za zadosten vnos tekočine v telo je potrebno poskrbeti tudi med vadbo in po njej.

Pred in po vadbi poskrbimo za raztegovanje mišic iz vseh skupin.

Če se zvečer pred spanjem odpravimo na krajšo vožnjo s kolesom, nam lahko to pomaga preprečiti nastanek krčev med spanjem.

(Povzetek članka po: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/muscle-cramp/symptoms-causes/syc-20350820)

SHARE

Dodaj odgovor