Kila

0
1273

Kaj je kila?

Kila ali hernija nastane, ko zaradi šibke mišične stene del organa ali tkiva zdrsne v podkožje, na tem mestu pa opazimo izboklino. Najpogosteje se pojavi v predelu trebuha ali dimelj.

Trebušno steno sestavljajo plasti mišic in tkiv, ki lahko na določenih mestih oslabijo. Tako lahko kila nastane že ob rojstvu (popkovna kila), razvije pa se lahko tudi kadarkoli kasneje.

Stanje se pogosto pojavi brez bolečine in je popolnoma neškodljivo, v nekaterih primerih pa lahko kila s seboj prinese neudobje in bolečine.

Pogosto njen nastanek sproži močan pritisk, ki lahko nastane pri močnem kašljanju, napornem uriniranju ali odvajanju blata, dvigovanju težkih predmetov ali drugem fizičnem naporu. Med dejavnike tveganja za nastanek kile uvrščamo tudi kajenje, cistično fibrozo, povečano prostato, prekomerno telesno težo ali debelost, slabo prehrano in peritonealno dializo.

Simptomi (kako jo prepoznamo):

Večina ljudi pred nastankom kile občuti majhno izboklino na mestu, kjer se razvija kila. Pojavi se lahko pekoč občutek ali ostra bolečina.

Če se pojavijo kateri izmed naslednjih simptomov, je potrebno poiskati zdravniško pomoč:

  • Bolečina,
  • slabost,
  • bruhanje.

Simptomi se običajno okrepijo ob dolgotrajnem stanju, napenjanju ali ob dvigovanju težkih predmetov. Večina ljudi, ki občuti močno bolečino, poišče zdravniško pomoč.

Določene vrste kile lahko povzročijo simptome refluksa kisline, kot je zgaga, ki jo povzroči vračanje želodčne kisline iz želodca v požiralnik.

Zdravljenje:

V nekaterih primerih je potreben takojšen kirurški poseg. Kirurg se lahko odloči za klasično tehniko, pri kateri uporabi šivanje ali pa za moderno tehniko, pri kateri se uporabi polipropilenska mrežica.

Bolnik mora nositi poseben pas, ki sicer ne odpravi vzroka, lahko pa prepreči zaplete in lajša bolečino. Pas je potrebno nositi tudi po operaciji kile.

Kot zaplet se najpogosteje pojavi zaprtje. Če je kila zelo velika, se lahko del trebuha oziroma požiralnika premakne v prsni koš. Želodec se lahko zvije, kar privede do oteženega dihanja.

Rastline kot naravna pomoč:

  • Aloe vera je ena izmed najboljših zdravil, ki jih lahko uporabimo za zdravljenje kile. V pomoč nam je pri lajšanju simptomov, v obliki soka pa je učinkovita tudi pri spodbujanju prebave. Sok lahko pripravimo iz gela sveže aloe vere.
  • Zeliščni čaji so nam lahko v pomoč pri odpravljanju simptomov bolezni. Najboljša izbira sta komarček in črni oreh, ki krepita prebavo in tako zmanjšujeta nelagodje v predelu trebuha.
  • Med je naravni zdravilec, ki nam lahko pride prav pri zdravljenju vseh vrst kile. Popravi lahko poškodovano tkivo v želodcu in prepreči možnost nastanka okužb, ki bi lahko nastale zaradi prisotnosti poškodb. Žlico medu lahko primešamo v toplo mleko ali vodo in pripravljeno mešanico popijemo vsak dan.

Preventiva:

Nastanek kile lahko s preprostimi ukrepi tudi preprečimo.

Poskušajmo vzdrževati normalno telesno težo. Pri tem si lahko pomagamo z izbiranjem zdrave prehrane in z redno telesno aktivnostjo, saj bomo tako hkrati zmanjšali tudi tveganje za razvoj kile. Cilj je preprečiti povečanje pritiska na trebušno steno.

Uporabljajmo ustrezne tehnike dvigovanja predmetov. Če dvigujemo težke predmete, prosimo nekoga za pomoč ali pa uporabimo napravo za dvigovanje.

Prenehanje kajenja je eden izmed načinov, kako se izogniti nastanku kile.

(Povzetek članka po: https://www.medicinenet.com/hernia_overview/article.htm)

SHARE

Dodaj odgovor