Kaj so hemoroidi in kako jih odpravimo?

0
1228

Hemoroidi so razširitve venskega ožilja ob zadnjiku. Gre za nabrekle krčne žile danke, ki lahko krvavijo, srbijo ali bolijo. Obstajata dve vrsti hemoroidov:

  • notranji hemoroidi se pojavijo v danki in jih ne moremo otipati,
  • zunanji hemoroidi ležijo v zadnjiku in ob pritisku zdrknejo navzven tako, da jih lahko otipamo.

 

V zunanjih hemoroidih se lahko naredijo krvni strdki, kar povzroča močno bolečino. Ravno nasprotno pa je pri notranjih hemoroidih, ki lahko krvavijo, ne da bi povzročali bolečine. Krvavitev lahko opazite kot kri svetlo rdeče barve na toaletnem papirju. Notranji hemoroidi lahko zdrknejo iz danke ali pa se povečajo tako, da štrlijo iz danke. V tem primeru se lahko na hemoroidu nabirata sluz ali blato, ki povzročata draženje kože v okolici anusa. Agresivno drgnjenje s toaletnim papirjem v želji, da bi zmanjšali srbečico lahko situacijo še dodatno poslabša.

 

Kaj povzroča hemoroide?

Strokovnjaki so različnih mnenj o tem, kaj točno naj bi povzročilo nastanek hemoroidov zato je za njihov nastanek odgovornih več mehanizmov. V osnovi so povezani s kroničnim zaprtjem, napenjanjem in dolgotrajnim sedenjem na stranišču. Hemoroidi so pogosti med nosečnostjo, ko se maternica širi in pritiska na žile.

Novejše raziskave kažejo, da imajo bolniki s hemoroidi pogosto višjo lego analnega kanala kot tisti, ki teh težav nimajo. Zaprtje še dodatno prispeva k nastanku hemoroidov, saj napenjanje pri odvajanju poveča pritisk v analnem kanalu in potisne hemoroide proti sfinktrskim mišicam. Vezivno tkivo, ki podpira hemoroide in jih obdrži na mestu lahko s starostjo slabi in povzroči izpad hemoroidov.

Večina nas nadzor nad mehurjem in črevesjem dojema samoumevno – dokler ne pride do težav. Sodeč po ocenah se kar 32 milijonov Američanov srečuje z inkontinenco (nezmožnostjo zadrževanja) urina in blata, kar privede do motenj v osebni higieni, socialnih stikih in načinu življenja, ki smo ga bili vajeni. Dobra novica je, da postaja zdravljenje teh motenj bolj uspešno in manj invazivno.

 

Postavljanje diagnoze

Hemoroide lahko diagnosticiramo s pomočjo natančne anamneze in fizičnega pregleda. To velja predvsem v primeru zunanjih hemoroidov, ki so precej vidni. Zdravnik lahko opravi tudi digitalni rektalni pregled za ugotavljanje prisotnosti krvi v blatu. Če obstajajo dokazi, da je prisotna rektalna krvavitev ali mikroskopsko vidne sledi krvi v blatu je potrebno opraviti fleksibilno sigmoidoskopijo ali kolonoskopijo, da izključimo možnost polipov ali raka na debelem črevesu predvsem pri ženskah v starosti nad 50 let.

 

Kaj lahko naredite sami?

Uživanje vlaknin

Uživajte hrano, bogato z vlakninami. Uživanje zadostnih količin tekočine in vlaknin blato mehča, omogoča lažje premikanje blata skozi črevesje in zato zmanjša pritisk na hemoroide. Veliko vlaknin vsebujejo brokoli, fižol, pšenica, oves, polnozrnata živila in sveže sadje. Vsa ta živila prispevajo k zmanjševanju krvavitev, vnetja in preprečevanju širjenja hemoroidov. Povečane količine vlaknin lahko povzročijo napihnjenost in pline zato je pomembno, da začnete vlaknine uživati postopoma in povečujete vnos za 20-25g na dan. Prav tako poskrbite, da popijete dovolj tekočine.

Telesna vadba

Zmerna aerobna vadba, kot je hoja 20-30 minut dnevno lahko pomaga spodbuditi delovanje črevesja.

Vzemite si čas

Kadar začutite potrebo po odvajanju pojdite v kopalnico. Ne čakajte na bolj primeren čas. Blato lahko zdrsne po črevesju navzgor, kar povzroča napenjanje in povečan pritisk. Vsak dan si ob istem času (po kosilu) vzemite nekaj minut in sedite na stranišču saj vam lahko to pomaga pri vzpostavitvi rednega odvajanja.

SITZ kopel

SITZ kopel (ime izvira iz nemške besede »sitzen«, kar pomeni »sedeti«), je topla vodna kopel za zadnjico in boke, ki lahko olajša srbenje, draženje in krče. Nekatere lekarne prodajajo majhne plastične kadi, ki se prilegajo straniščni školjki, kopel pa si lahko pripravite tudi v navadni kadi. Strokovnjaki priporočajo 20-minutno kopel po vsakem odvajanju (2-3× dnevno). Po kopeli analni predel le nežno obrišite brez drgnjenja. Za sušenje lahko uporabite tudi sušilnik za lase.

Lajšanje hemoroidov z zdravili

Kreme, ki vsebujejo lokalne anestetike, lahko začasno ublažijo bolečine. Učinkovite so tudi kreme in svečke s hidrokortizonom, vendar jih ne smete uporabljati več kot en teden, saj ob pretirani uporabi povzročajo atrofijo (upadanje) kože. Robčki z izvlečkom nepozebnika pomirjajo in nimajo škodljivih učinkov. Pomagate si lahko tudi z mrzlimi obkladki, ki jih za nekaj minut pritiskate ob analni predel. Izogibajte se sedenju na trdih površinah, raje sedite na mehko blazino saj boste tako preprečevali nastanek novih hemoroidov.

Zdravljenje strdka

Kadar zunanji hemoroidi tvorijo strdek, so lahko bolečine neznosne. Če je strdek prisoten dlje kot dva dni, lahko uporabite lokalna mazila, ki jih uporabljate za zdravljenje hemoroidov. Včasih pa je potrebno hemoroide odstraniti kirurško oziroma s posebnim posegom odpraviti strdek iz vene.

 

Zdravljenje hemoroidov

Spenjanje hemoroidov

Tak postopek je primeren pri izpadu notranjih hemoroidov. Kirurg z posebno napravo spne hemoroide tako, da ostanejo v normalnem položaju. Izvaja se v splošni anesteziji.

Hemoroidektomija

Gre za odstranitev hemoroidov v splošni anesteziji. S tem postopkom ozdravijo 95% hemoroidov.

(Povzetek članka po: http://www.health.harvard.edu/diseases-and-conditions/hemorrhoids_and_what_to_do_about_them)

 

SHARE

Dodaj odgovor