Angina

0
929

Kaj je angina?

Angina je bolezen, pri kateri gre za vnetje mandljev in žrela. Mandlji delujejo kot obrambni mehanizem, kar pomeni, da našemu telesu pomagajo preprečiti bolezen. Delujejo namreč kot filtri za zatiranje virusov in bakterij, ki skušajo skozi usta vstopiti v sinuse. Angina se lahko pojavi nenadoma in brez predhodnih znakov, poleg tega pa se prenaša z neposrednim stikom z obolelo osebo. Pojavi se lahko v katerikoli starosti, še posebej tvegana skupina pa so predšolski in šolski otroci.

Angino, ki jo z drugo besedo poimenujemo tudi tonzilitis (vnetje mandljev) povzročajo virusi in bakterije, predvsem streptokoki.

Simptomi (kako jo prepoznamo):

Eden izmed prvih simptomov angine je blago ali hudo vnetje grla. Simptomi lahko vključujejo tudi:

  • Povišano telesno temperaturo,
  • mrzlico,
  • utrujenost,
  • bolečine v mišicah,
  • bolečine v ušesih,
  • težko  požiranje,
  • otečene vratne bezgavke.

Majhni otroci so lahko zelo pretreseni, pogosto se zaradi močne bolečine pri požiranju odrekajo hrani. Pri pregledu z lučko je mogoče opaziti otekle in rdeče mandlje, ki lahko imajo na svoji površini belo ali rumenkasto obarvane lise.  

Simptomi trajajo 4-6 dni.

Zdravljenje:
Zdravnik bo najprej postavil diagnozo in sicer s pomočjo anamneze ter fizičnega pregleda bolnika. Pregledal bo oči, ušesa, nos in grlo, pri otrocih lahko vzame tudi bris žrela. Najpogostejši povzročitelj angine je bakterija Streptococcus pyogenes, ki jo je potrebno zdraviti z antibiotiki. V nekaterih primerih bo zdravnik odvzel tudi kri in preveril vrednosti belih krvnih celic (levkociti), saj se vrednost le-teh v primeru okužbe poviša.

Med zdravljenjem lahko ogromno storimo tudi sami. Potreben je počitek, uživanje zadostnih količin tekočine in redno merjenje telesne temperature.

Rastline kot naravna pomoč:

Pri lajšanju simptomov angine si lahko pomagamo s številnimi rastlinami.

  • Ameriški slamnik čisti kri in izboljša delovanje imunskega sistema. Pomaga nam lahko zmanjšati vnetje, bolečine in otekline mandljev. Spodbuja bele krvničke, da napadejo patogene snovi. Ameriški slamnik lahko uporabljamo le med boleznijo in maksimalno 10 dni po bolezni.
  • Česen je zdravilo, ki so ga poznali že naši predniki. Gre za naravni antibiotik, ki krepi delovanje imunskega sistema. Vsebuje velike količine antioksidantov, protibakterijskih snovi in protivirusnih snovi.
  • Kajenski poper z limono in medom lahko razbremeni bolečino in vnetje. Potrebujemo dve žlici medu, žlico limoninega soka in ščepec kajenskega popra. Mešanica naj pred uživanjem počiva vsaj 10 minut.

Preventiva:
Angina je nalezljiva bolezen, zato je najboljša preventiva skrb za dobro osebno higieno. Potrebno je redno in natančno umivanje rok, zlasti po uporabi stranišča in pred jedjo. Izogibati se je potrebno izmenjavi hrane in pribora z okuženo osebo. Po postavitvi diagnoze je potrebno zamenjati tudi zobno ščetko.

Če je bolnik otrok, naj v času bolezni ostane doma. Odločitev, kdaj lahko ponovno obišče šolo, prepustimo zdravniku. Otroka naučimo kihati v robec, prav tako pa ga moramo naučiti pomena redne higiene rok.

SHARE

Dodaj odgovor