Izpadanje las

0
325

Kaj je izpadanje las?

Izpadanje las je nekaj povsem normalnega. Zdravi osebi dnevno odpade do 100 las, vendar to še ne pomeni simptoma bolezni. Če se izpadanje las pojavi v precej večjem obsegu, lahko pride do plešavosti, zato je potrebno pravočasno ugotoviti vzrok in ustrezno ukrepati.  Pri ženskah se izpadanje las najpogosteje kaže kot tanjšanje oziroma manjšanje števila las na vrhu glave, pri moških pa pričnejo nastajati plešasti predeli. Približno polovica ljudi se sreča z izpadanjem las, ko preseže starost 50 let.

Čeprav je izpadanje las zelo pogost pojav, je lahko, kadar gre za težje primere, velik problem. Izpadanje las ne vpliva samo na spremenjeno fizično podobo, temveč lahko spremeni tudi samopodobo in vpliva na prekinitev socialnih stikov.

Vzroki za izpadanje las so različni. Izpadanje lahko imamo v družinski anamnezi, k večjemu tveganju pa prispevajo tudi stresne situacije, kemoterapija, poškodbe las zaradi uporabe kemičnih sredstev, starost, slaba prehrana, bolezni ščitnice, okužbe lasišča in pomanjkanje železa.

Simptomi (kako ga prepoznamo):

Simptomi so odvisni od načina in hitrosti izgubljanja las.

Če se lasje tanjšajo, se to dogaja tako počasi, da zmanjšanja količine las sploh ne opazimo. Lase lahko izgubimo po celem lasišču, kar imenujemo splošna izguba las, izgubimo pa jih lahko tudi samo na določenem mestu, kar imenujemo žariščna izguba las.

Znak izpadanja pri moških je lahko pojav pleše na čelu ali na vrhu glave, pri ženskah pa se običajno lasje redčijo po vsej površini glave.

Ker imajo lasje veliko opraviti tudi z našim videzom, lahko pride do psihičnih težav.

Zdravljenje:

Zdravljenje izgube las je v veliki meri odvisno od vzroka, prav tako pa je odvisno od lastnih občutkov. Oseba se lahko odloči, da potrebuje zdravljenje ali pa, da zdravljenja ne potrebuje.

Če je posledica izgube las bolezen, potem lahko z zdravljenjem osnovnega vzroka izboljšamo stanje las. Če torej težave povzroča ščitnica, lahko z zdravljenjem ščitničnih motenj ozdravimo tudi lase. Do izgube las prav tako prihaja med kemoterapijo, vendar se lasje po končanem zdravljenju vrnejo.

Izguba las, ki se pojavlja v družini, se lahko zdravi s presaditvijo las.

Zdravljenje lahko prepreči nadaljnje izpadanje las, vendar pa žal ni učinkovito v vseh primerih. Uspešnost zdravljenja je odvisna od tega, zakaj so lasje pravzaprav pričeli izpadati.

Rastline kot naravna pomoč:

Mnoge rastline spodbujajo oziroma pospešujejo rast las.

  • Aloe vera nam ni v pomoč le pri odpravljanju prhljaja. Ker vlaži lasišče, nam lahko pomaga pri preprečevanju oziroma zdravljenju prekomernega izpadanja las. Gel lahko nanesemo neposredno na lase ali pa ga primešamo šamponu.
  • Rožmarin lahko prepreči prezgodnje izpadanje las, hkrati pa je znan po svoji sposobnosti, da lase okrepi in jih naredi zares močne. Če ga vmasiramo v lasne korenine, bomo pospešili rast las.

Preventiva:

Ogromno lahko naredimo z izogibanjem stresu, saj je prav stres tisti, ki največkrat povzroči izgubo las.

Če si želimo lepih in zdravih las, prenehajmo s kajenjem. Izbirajmo zdravo prehrano.

Če imamo dolge lase, bodimo pozorni na to, da jih ne spnemo preveč na tesno. Tudi to lahko namreč povzroči izpadanje las.

Izogibajmo se uporabi kemičnih sredstev za nego las.

(Povzetek članka po: https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/hair-loss/tc/hair-loss-topic-overview#1)

SHARE

Dodaj odgovor