Išias

0
1234

Kaj je išias?

Išias je bolečina, ki jo sproži draženje oziroma pritisk enega izmed diskov v hrbtenici na išiasni živec. Gre za največji živec v našem telesu, ki izvira iz živčnih korenin v hrbtenjači v spodnjem delu hrbta, razteza pa se skozi območje zadnjice. Bolečina zaradi draženja seva od spodnjega dela hrbta do stegna in nato v predel pod koleni.

Najpogosteje se bolečina pojavi kot posledica herniacije ledvenega diska, ki neposredno pritiska na živec, kljub temu pa lahko znake išiasa sprožijo tudi druge težave.

Pogosti vzroki so tudi draženje živca zaradi sosednje kosti, rast tumorjev, notranje krvavitve, okužbe v predelu ledvene hrbtenice, bolezni ledvenih diskov, degenerativni artritis in poškodbe v ledvenem predelu.

Simptomi (kako ga prepoznamo):

Išias prepoznamo v obliki naslednjih simptomov:

  • Bolečina,
  • pekoč občutek,
  • otrplost ali mravljinčenje, ki izvira iz spodnjega dela hrbta.

Bolečina se lahko pojavi na različnih mestih, najpogosteje pa je prisotna v zadnjici, kolku in v nogah. Išias običajno povezujemo z bolečino v spodnjem delu hrbta, kljub temu pa je lahko bolečina v tem predelu tudi odsotna. Simptomi pogosto vplivajo na nezmožnost normalne hoje in gibanja. Pomagamo si lahko s spreminjanjem položaja.

Zdravljenje:

Zdravljenje išiasa je odvisno od osnovnega vzroka bolezni in od stopnje bolečine. Zdravnik bo opravil fizični pregled, v nekaterih primerih pa bo zahteval dodatno diagnostiko, kot je CT, MRI in elektomiografija. V proces zdravljenja se pogosto vključijo tudi fizioterapevti, ortopedi, kiropraktiki in maserji.

Zdravljenje od bolnika zahteva veliko počitka.

Rastline kot naravna pomoč:

Pri zdravljenju išiasa si lahko pomagamo tudi na naraven način.

  • Kurkuma je priljubljena začimba, ki je učinkovita pri odpravljanju močne bolečine, ki se pojavi kot posledica išiasa. Kurkumin ima blagodejni učinek na živce, zato nam lahko pomaga pri odpravljanju živčne bolečine.
  • Arnika lahko odpravi simptome išiasa, ki so ga povzročile poškodbe mišic v okolici išiasnega živca. Vsebuje protivnetne snovi.
  • Šentjanževka nam lahko pomaga pri odpravljanju bolečin v mišicah, saj vsebuje protivnetno sredstvo, imenovano hiperforin.

Preventiva:

Išiasu se lahko izognemo z upoštevanjem nekaj preprostih nasvetov.

Redna vadba nam je lahko v pomoč. Potrebno je okrepiti hrbtne mišice, ki so ključnega pomena za pravilno telesno držo.

Posvečanje pozornosti pravilni drži med sedenjem lahko prepreči nastanek išiasa. Izbrati je potrebno sedež, ki nudi dobro podporo spodnjemu delu hrbta, ima naslonjala za roke in nudi možnost vrtenja.

Če stojimo dalj časa, poskrbimo za izvajanje vaj, ki bodo sprostile mišice spodnjih okončin. Kadar dvigujemo težke predmete, vedno poskrbimo za pravilen način – najprej počep in nato dvig (nikakor se po predmet ne sklanjamo!). Če gre za zelo težek predmet, prosimo nekoga za pomoč.

Povzetek članka po: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/sciatica/basics/prevention/con-20026478)

SHARE

Dodaj odgovor