Histerija

0
841

Kaj je histerija?

Histerija je duševna motnja, ki nastane zaradi intenzivne anksioznosti. Oseba izgubi nadzor nad svojimi dejanji in čustvi, pogosto se svojih dejanj ne zaveda, prisotni pa so tudi čustveni izpadi.

Pogosto se pojavi kot posledica zatiranih konfliktov v osebi. Pojavi se lahko pri obeh spolih, pogostejša pa je pri mladih ženskah, starih med 14-25 let. Po starosti 40 let se histerija pojavi zelo redko.

Gre za duševno motnjo, ki so jo poznali že naši predniki. Beseda histerija namreč izhaja iz grške besede »hystron«, kar pomeni »maternica«. William Osler, znani psihiater, definira histerijo kot motnjo mladih žensk, v katerih čustvena stanja nadzirajo celotno telo, kar vodi do izkrivljanja duševnih, senzoričnih, motoričnih in sekretnih funkcij.

Pogost vzrok za nastanek histerije so nedejavnost (brezdelje), spolno zatiranje in izkrivljene misli. Vzroki za nastanek se lahko skrivajo tudi v družinski anamnezi, prav tako pa gre pogosto za čustveno zatiranje pri vzgoji otrok. Strah, skrb, depresija, duševni napadi, travma in dolgotrajna bolezen lahko sprožijo histerijo.

Simptomi (kako jo prepoznamo):

Histerična oseba običajno kaže naslednje simptome:

 • Nestrpnost, frustracija, razdražljivost,
 • močni krči,
 • palpitacije,
 • pogosti glavoboli,
 • otekanje vratu,
 • občutek prisotnosti tujka v grlu,
 • smeh ali jok brez razloga.

V hudih primerih lahko oseba kriči, izgubi zavest in postane nasilna.

Oseba pogosto hrepeni po ljubezni, nagnjena je k čustveni nestabilnosti. Napad histerije lahko traja dneve ali tedne. Zdi se, da je oseba v transu.

Zdravljenje:

Potrebna je celostna obravnava osebe in izključitev vzroka, ki povzroča izpade. Zdravljenje poteka z uporabo psihološke in kognitivne terapije in z doseganjem spremembe življenjskega sloga. Ogromno lahko storimo s pravilno usmerjenimi pogovori. Histerija sama po sebi namreč ni bolezen, temveč gre za simptom neke osnovne bolezni, ki je pogosto povezana z živčnimi motnjami.

Zdravila in pomirjevala predstavljajo le začasno rešitev težave, ne zdravijo pa vzroka za histerijo. Prav tako s seboj prinašajo številne neželene stranske učinke, kot je zasvojenost.

Terapije, namenjene reševanju psiholoških dejavnikov, ki povzročajo jezo, tesnobo, živčno napetost in nezadovoljstvo, so najboljši način za zdravljenje histerije.

Rastline kot naravna pomoč:

Pri odpravljanju simptomov histerije si lahko pomagamo z naslednjimi rastlinami:

 • Poprova meta je odlično sredstvo za pomirjanje in odpravljanje živčne napetosti. Odpravi lahko tudi glavobole.
 • Kamilica lahko odpravi simptome anksioznosti, pomaga nam pri težavah s spanjem, odpravlja pa tudi bolečine in krče v želodcu.
 • Origano lahko uporabimo za odpravljanje živčne napetosti in glavobola.
 • Sivka s prijetnim vonjem poskrbi za sprostitev živčne napetosti. Ima pomirjujoč učinek, učinkovita pa je tudi pri odpravljanju glavobolov.

Preventiva:

Histeriji se lahko izognemo tako, da v svoj življenjski slog vključimo jogo, meditacijo in druge podobne načine sproščanja. Dihalne vaje nam lahko pomagajo pri odpravljanju stresa.

Vzemimo si čas za počitek, razmišljajmo pozitivno in poskrbimo za dobro samokontrolo. Poskrbimo tudi za redno vadbo in zdrave prehranjevalne navade.

Z jemanjem žlice medu dnevno se lahko izognemo razvoju histerije.

SHARE

Dodaj odgovor