Glukozamin in 4 načini njegovega delovanja

0
398

Glukozamin je po definiciji aminosaharid, ki ima ključno vlogo pri izgradnji hrustanca, zato ga mnogi ljudje uživajo kot pomoč pri zdravljenju osteoartritisa. Ker smo o glukozaminu že pisali, se bomo v tem prispevku osredotočili predvsem na načine njegovega delovanja. Želite izvedeti, kako si lahko z glukozaminom pomagate pri osteoartritisu in težavah s prebavo?

Glukozamin je spojina, ki se nahaja v našem hrustancu, kjer deluje kot vlažilec, ki nam omogoča, da se premikamo povsem brez bolečin v sklepih, kosteh in mišicah. Ima naravne protivnetne lastnosti, zaradi katerih je v zadnjih nekaj letih postal eno izmed najbolj priljubljenih prehranskih dopolnil pri ljudeh, ki imajo težave s sklepi in s kostmi. To pa še ni vse. Glukozamin nam lahko pomaga urediti tudi prebavo, za katero vemo, da vpliva na splošno zdravje. Zdi se, da si lahko z glukozaminom pomagamo tudi bo boljšega počutja.

Ali lahko naše telo deluje brez glukozamina?
Predstavljajmo si, da se v našem hrustancu ne nahaja glukozamin. Ker je njegova naloga tudi preprečevanje obrabe sklepov med gibanjem, bi bili gibi, ki jih izvajamo vsakodnevno in so za nas samoumevni zelo boleči, poleg tega pa bi jih težko izvedli. Naše telo potrebuje glukozamin tudi za sintezo nekaterih beljakovin in maščob, ki tvorijo hrustanec in druga tkiva. Tudi beljakovine igrajo pomembno vlogo pri izgradnji sklepov, kit in veziv.

Ali so prehranska dopolnila, ki vsebujejo glukozamin, učinkovita?

Raziskave, ki so jih opravili strokovnjaki, kažejo, da redno jemanje prehranskih dopolnil z vsebnostjo glukozamina pomaga pri regeneraciji hrustanca v našem telesu in pri nastajanju sinovialne tekočine, ki obkroža naše sklepe. Študije kažejo, da prehranski dodatki z glukozaminom:

 • Pomagajo zmanjšati vnetje,
 • prispevajo k boljšemu splošnemu zdravju,
 • zmanjšujejo bolečine in občutljivost sklepov,
 • zaščitijo in obnavljajo črevesno oblogo,
 • preprečujejo nastanek težav z želodcem, mehurjem in črevesjem,
 • zdravijo vnetne črevesne bolezni,
 • obnavljajo tkivo in skrbijo za hitrejše celjenje kosti po poškodbah.

Priporočljivo je jemanje oblike glukozamina, ki jo imenujemo glukozamin sulfat.

 • Glukozamin in osteoartritis

Glukozamin je eden izmed najbolj učinkovitih prehranskih dodatkov, primernih za odpravljanje težav, ki jih povzročajo degenerativne bolezni. Ena izmed teh, ki je hkrati tudi najpogostejša, je osteoartritis. Staranje vpliva na trdnost in vzdržljivost naših sklepov, kar sčasoma povzroči izgubo hrustanca in bolečine v sklepih. Glukozamin upočasnjuje obrabo sklepov, nudi pa nam tudi mnoge druge ugodnosti, ki nam jih zdravila na recept žal ne. Znižuje kronično vnetje in izboljšuje prebavo, rezultati uživanja glukozamina pa se pojavijo ob rednem uživanju. Osteoartritis se pojavlja z zelo neprijetnimi simptomi, ki vključujejo tudi močno bolečino. Prizadene zlasti starejše ljudi, simptomi pa so iz dneva v dan bolj intenzivni. Odpravimo jih lahko z rednim uživanjem glukozamina.

 • Glukozamin izboljšuje prebavo in lajša vnetne črevesne bolezni

Mnogi ob besedici glukozamin pomislijo samo na sklepe, vendar pa je delovanje glukozamina precej bolj razširjeno. Ta preprosta spojina je lahko koristen dodatek k prehrani pri težavah s prebavo. Je učinkovit, cenovno ugoden in popolnoma neškodljiv prehranski dodatek, s katerim se lahko na naraven način lotimo prebavnih motenj, ne glede na njihov vzrok. Raziskovalci so odkrili odlične rezultate tudi pri tistih bolnikih, ki jim druga protivnetna zdravila in antibiotiki niso pomagali.

 • Glukozamin in TMJ motnja

TMJ motnja je temporomandibularna motnja, ki povzroča bolečine v vratu in ob žvečenju, močne glavobole, bolečine ob premikanju sklepa in škrtanje. Pogosto se pojavi pri odraslih ljudeh, intenzivnost simptomov pa se hitro stopnjuje. Ker gre za vnet in obrabljen sklep, si lahko tudi pri TMJ motnji pomagamo z uživanjem glukozamina. Zadostuje že jemanje 500 – 1.500 mg dnevno.

 • Glukozamin olajša bolečine v kosteh

Ljudje, pri katerih je kostna gostota nizka, se pogosto srečujejo z zlomi kosti. Stanje imenujemo osteoporoza, ob kateri se lahko pojavijo še vneti sklepi. Jemanje glukozamina v primeru osteoporoze izboljšuje splošno fizično kondicijo, zmanjšuje bolečino in omogoča večjo aktivnost pri ljudeh, ki se zaradi nizke kostne gostote in vnetih sklepov ne morejo normalno gibati.

Glukozamin, hondroitin in MSM

Glukozamin in hondroitin sta prehranska dodatka, ki se pogosto jemljeta istočasno. Oba imata pozitivni učinek na sklepe in kosti. Če jima dodamo še MSM, potem smo dobili odlično kombinacijo dopolnil, ki nam lahko pomagajo pri lajšanju simptomov osteoartritisa, osteoporoze in drugih težav, povezanih s kostmi in sklepi.

 

(Povzteke članka po: https://draxe.com/glucosamine/)

 

SHARE

Dodaj odgovor