Glivično vnetje spolovil ne izbira spola

0
975

Večino vaginalnih glivičnih okužb povzroči glivica oziroma kvasovka Candida albicans. Tovrstne okužbe so zelo pogoste in prizadenejo kar 75% žensk v različnih življenjskih obdobjih. Okužba je prenosljiva, kar pomeni, da lahko zbolijo tudi predstavniki moškega spola. V tem zanimivem članku preverite, zakaj pride do glivičnega vnetja spolovil, kako ga diagnosticiramo in kako ga ozdravimo.

Glavni simptom okužbe s Candido albicans je močan srbež, ki se mu lahko pridružita tudi pekoč občutek pri spolnem odnosu in uriniranju ter izcedek iz nožnice.

Kljub temu, da se lahko okužba pri spolnem odnosu lahko prenese na spolnega partnerja, glivičnega vnetja spolovil ne prištevamo med spolno prenosljive bolezni, saj lahko do okužbe pride tudi pri ženskah, ki niso spolno aktivne.

Simptomi glivičnega vnetja spolovil so:

  • Bolečine med spolnim odnosom,
  • bolečina ali pekoč občutek med uriniranjem,
  • izcedek iz nožnice (belkasto-siv, gost, formiran podobno kot skuta)
  • srbečica spolovila,
  • rdečina po spolovilu,
  • otekanje vaginalne sluznice.

Candida albicans je lahko prisotna v vaginalni sluznici tudi pri zdravih ženskah, ne da bi pri tem povzročila simptome. Prisotna naj bi bila v nožnici 20-50% žensk. Za nastanek okužbe je odgovorno moteno ravnovesje med kvasovkami in drugimi bakterijami, kar omogoča, da kvasovke prevladujejo nad drugimi (zdravimi) bakterijami.
Kaj lahko prispeva k nastanku vaginalnega vnetja?

Vaginalne okužbe s kvasovkami se pojavijo, če se število kvasovk v nožnici poveča ali če v nožnico prodrejo nove kvasovke. Če normalno bakterijsko floro v nožnici uničimo (zdravljenje z antibiotiki), se kvasovke namnožijo in povzročijo vnetje. Okužba se lahko pojavi tudi zaradi poškodbe sluznice vagine, na primer po zdravljenju s kemoterapijo.

Okužba je pogostejša pri:

  • Sladkornih bolnikih,
  • nosečnicah,
  • ženskah, ki jemljejo kontracepcijske tablete,
  • ženskah, ki za nego intimnega predela uporabljajo agresivna mila.

Okužbe se pogosto pojavljajo pri ženskah, pri katerih se imunski odziv odziva počasneje.

Katerega zdravnika obiskati v primeru vaginalnega vnetja?

Če sumimo, da se soočamo z glivičnim vnetjem spolovila, lahko obiščemo splošnega zdravnika, predstavnice ženskega spola pa lahko svojo težavo zaupajo tudi izbranemu ginekologu.

Postavitev diagnoze

Simptomi in znaki glivičnega vnetja niso dovolj za postavitev diagnoze, saj se lahko podobni simptomi oziroma znaki pojavijo tudi pri baterijski vaginozi in drugih okužbah. Za postavitev diagnoze je potrebno odvzeti vzorec izcedka, ki se nato pregleda v laboratoriju pod mikroskopom. Na tak način lahko identificiramo prisotnost kvasovk in izključimo druge vzroke simptomov, kot je, denimo, spolno prenosljiva bolezen.

Zdravljenje

Za zdravljenje vnetja se uporabljajo protiglivična zdravila. Na voljo so zdravila na recept in brez recepta, ki so učinkovita pri zdravljenju vaginalnih okužb s kvasovkami. Zdravila na recept so najboljše zdravilo za okužbe s kvasovkami in lahko ozdravijo večino okužb s kvasovkami. Zdravila za lajšanje srbečice odpravijo le srbenje, ne obravnavajo pa osnovnega vzroka (okužbe z kvasovkami).

Če se simptomi okužbe pojavijo tudi pri partnerju, se mora ustrezno zdraviti tudi on. Najpogosteje se pojavijo srbenje, pekoč občutek in bolečina na spolovilu. Prisotno je lahko tudi nelagodje med uriniranjem. Območje spolovila je lahko razdraženo in pordelo. Tudi pri moškem je potrebno za postavitev diagnoze opravili testiranje. Zdravljenje temelji na jemanju protiglivičnih zdravil, ki se lahko nanesejo lokalno ali pa jih je potrebno uživati oralno.

Kako preprečiti nastanek okužbe?

Vseh okužb ni mogoče preprečiti, saj so lahko kvasovke normalno prisotne v ženskem spolovilu. Lahko pa z upoštevanjem preventivnih ukrepov zmanjšamo tveganje za nastanek okužbe. Potrebna je redna nega spolovila z intimnimi mili, nošnja suhih oblačil (mokre kopalke moramo takoj po kopanju zamenjati), nošnja ohlapnega spodnjega perila, izogibanje uporabi tamponov, redno izvajanje kopeli in uživanje živil, ki vsebujejo probiotike (jogurti).

Ponavljajoča se okužba s kvasovkami pomeni, da ima ženska 4 ali več okužb s kvasovkami v roku enega leta, ki niso povezane z uporabo antibiotikov. Ponavljajoče se okužbe so lahko povezane s splošnim zdravstvenim stanjem, kot je, denimo, okvara imunosti, in lahko zahtevajo resnejši pristop pri zdravljenju.

Uporaba kondomov lahko pomaga pri prenosu okužbe na spolnega partnerja, vendar pa ni zanesljiva zaščita, saj se lahko okužba prenese tudi s predelov telesa, ki jih kondom ne prekriva.

Izogibanje spolnemu odnosu, kadar ima ženska simptome okužbe s kvasovkami, je najboljši način za preprečevanje širjenja okužbe.

(Povzetek članka po: http://www.medicinenet.com/yeast_infection_in_women_and_men/article.htm)

V spodnjem videu lahko pridobite več informacij o vaginalnem vnetju:

SHARE

Dodaj odgovor