Glavobol

0
934

Kaj je glavobol?

Glavobol je ena najpogostejših zdravstvenih težav, ki lahko doleti popolnoma vsakogar, ne glede na starost, raso in spol. Svetovna zdravstvena organizacija poroča, da približno polovica odraslih ljudi po vsem svetu doživlja glavobole. Lahko je znak stresa ali čustvene stiske, prav tako pa je lahko tudi posledica zdravstvenih težav, kot so povišan krvni tlak, anksioznost in depresija. Nekateri posamezniki trpijo za tako hudimi glavoboli, da preprosto ne zmorejo opravljati svojega dela. Lahko so ostri ali utripajoči, razvijejo se lahko postopoma ali pa se pojavijo nenadoma. Trajajo lahko manj kot uro ali več dni. Povzročijo lahko širjenje bolečine v vrat, pojavijo pa se lahko tudi nemir, občutek zamašenega nosu in zmanjšana kakovost spanja.

Simptomi (kako ga prepoznamo):

Simptomi so odvisni od vrste glavobola. Najpogostejši so tenzijski glavoboli, ki se pogosto  pojavijo z bolečino, ki se širi v vrat. Lahko so epizodni ali kronični, oseba pa ima pogosto občutek, kot da ima okrog glave zategnjen pas.

Migrena se običajno pojavi na eni strani glave, spremljajo pa jo zamegljen vid, slabost, in senzorične motnje. Traja lahko od nekaj ur pa do treh dni.

Zdravljenje:

Zdravnik bo najprej poskušal ugotoviti, za katero vrsto glavobola gre, temu primerno pa bo tudi zdravljenje. Morda bo zahteval preiskave, kot so RTG, preiskave krvi, CT in MRI. Najpogostejši način zdravljenja glavobolov vključuje počitek in jemanje analgetikov. V ekstremnih primerih je lahko oseba tudi hospitalizirana.

Zdravnik nas bo seznanil tudi z naravnimi načini odpravljanja glavobola, kot so uporaba obkladkov, ali ogrevanje obolelega predela z uporabo termoforja.

Rastline kot naravna pomoč:

  • Sivka je znana po svoji sposobnosti pomirjanja, odpravlja pa lahko tudi glavobole. Pomagamo si tako, da vdihujemo vonj eteričnega olja sivke.
  • Poprova meta nam lahko pri odpravljanju glavobola pomaga na podoben način kot sivka. Če vdihujemo vonj eteričnega olja poprove mete, se bo glavobol postopoma zmanjšal.
  • Baldrijan, ki ga poznamo kot naravno pomoč pri težavah s spanjem, nam lahko pomaga tudi pri odpravljanju glavobola. Še posebej učinkovit je pri odpravljanju migrene.

Preventiva:

Glavobolu se pogosto ne moremo izogniti, kljub temu pa obstaja nekaj načinov, kako lahko zmanjšamo tveganje za njegov razvoj. Najboljša preventiva je izogibanje situacijam, ki nas vznemirijo, in odpravljanje stresnih dejavnikov. Pomembno je, da si zaradi hitrega življenjskega tempa občasno privoščimo počitek in pozabimo na vse obveznosti, ki so pred vrati. Zaščitimo se lahko tudi z uživanjem zdrave prehrane in zadostnih količin vode, saj je eden izmed vzrokov za nastanek glavobola tudi dehidracija.

(Povzetek članka po: https://www.medicalnewstoday.com/articles/73936.php)

SHARE

Dodaj odgovor