Ekcem

0
1203

Kaj je ekcem?

Ekcem je skupina simptomov, ki vključuje pordelo in vneto kožo, pojavi pa se lahko praktično po vsem telesu. K ekcemu prištevamo tudi atopijski dermatitis, kontaktni dermatitis in seboroični dermatitis. V vseh primerih gre za vnetje kože, ki se lahko pojavi tudi pri otrocih in je zaradi pekoče bolečine nadvse neprijetno. Pri dojenčkih se vnetje najpogosteje pojavi na obrazu, pri odraslih ljudeh pa v pregibih, kjer je koža pogosto vlažna. Bolezen ni nalezljiva, kljub temu pa lahko vpliva na socialno življenje posameznika. Vzrok za nastanek ekcema ni znan, strokovnjaki pa menijo, da gre za pretiran odziv imunskega sistema na snovi iz okolja, ki sicer niso nevarne oziroma škodljive.

Simptomi (kako ga prepoznamo):

Ekcem se pojavlja v ciklih, kar pomeni, da je v nekaterih obdobjih koža videti zdrava, v drugih obdobjih pa se pojavi vnetje. Simptomi, ki se pojavijo, vključujejo:

  • Suho, občutljivo, vneto in rdečo kožo,
  • močno srbečico,
  • temno obarvane površine kože,
  • grobo, usnjato ali luskasto kožo,
  • praske in krastice,
  • rosenje kože,
  • otekline.

Simptomi se lahko pojavijo v različnih kombinacijah, saj je koža sprva vneta, nakar se posuši, postane luskasta in popolnoma zaceli, ali pa se izbruh ponovi. Prisotni so lahko vsi simptomi, prav tako pa je mogoče, da kateri izmed simptomov (rosenje, otekline) ni prisoten.

Zdravljenje:

Zdravila za ekcem ni, obstajajo pa sredstva, s katerimi lahko kožo vsaj začasno pomirimo. Način zdravljenja je odvisen od starosti in resnosti ekcema. Zdravniki pogosto predpisujejo kortikosteroidne kreme in mazila, ki olajšajo srbečico in pomirijo vnetje, mnogi posamezniki pa si pomagajo s fototerapijo, bioenergijo, pa tudi z imunosupresivnimi in biološkimi zdravili. Cilj zdravljenja je doseganje čim večje kakovosti življenja bolnika in učinkovito nadzorovanje simptomov.

Rastline kot naravna pomoč:

  • Gel aloe vere pomirja vnetja, kožo pa zaščiti pred vdorom tujih snovi in jo hkrati tudi navlaži. Nanesemo ga lahko neposredno na obolela mesta.
  • Ognjič deluje protivnetno, zato je odlično naravno zdravilo za odpravljanje simptomov ekcema.
  • Šentjanževka kožo pomirja in jo zaščiti pred vdorom tujih snovi.

Preventiva:

Ekcemu se ne moremo izogniti, saj naj bi k njegovemu nastanku pripomogli tudi geni. Kljub temu pa lahko preprečimo izbruhe bolezni. Pomembno je, da poznamo vzrok za nastanek vnetja in da se dražilcu izogibamo. Redna nega kože je prav tako ključnega pomena za preprečevanje izbruhov ekcema, saj dobro navlažena koža bolje prenaša draženje iz okolice. Potrebno je upoštevati navodila zdravnika oziroma dermatologa in redno uporabljati predpisano terapijo v obliki mazil in tablet.

(Povzetek članka po:https://nationaleczema.org/eczema/)

SHARE

Dodaj odgovor