Debelost

0
850

Kaj je debelost?

Prekomerna telesna teža in debelost sta opredeljeni kot nenormalno kopičenje maščob, kar lahko bistveno vpliva na naše celostno zdravje. V zadnjih nekaj letih se je število posameznikov, ki se soočajo z debelostjo, povečalo tako, da je Svetovna zdravstvena organizacija debelost označila kot »epidemijo«. Ljudje, ki se soočajo z debelostjo, imajo povečano tveganje za razvoj resnih obolenj, kot so visok krvni tlak, srčni infarkt, sladkorna bolezen, bolezen žolčnika in več vrst raka. Debelost se pojavi takrat, kadar naše telo sprejme več kalorij, kot jih porabi. Gre za kompleksen zdravstveni problem, ki vključuje genske, okoljske, vedenjske in socialne dejavnike.

Simptomi (kako jo prepoznamo):

Ljudje, ki se soočajo z debelostjo, se lahko srečujejo z naslednjimi težavami oziroma simptomi:

 • Visok krvni tlak,
 • visoka vrednost holesterola v krvi,
 • težave z dihanjem,
 • bolečine v sklepih,
 • bolečine v spodnjem delu hrbta,
 • psihosocialne težave (nizka samozavest in samopodoba, diskriminacija, težave pri iskanju zaposlitve, zmanjšana kakovost življenja).

Pri posameznikih se lahko razvije koronarna srčna bolezen, izjema pa niso niti sladkorna bolezen, osteoartritis in kronična obstruktivna pljučna bolezen.

Zdravljenje:

Debelost zdravimo z namenom, da zmanjšamo tveganje za nastanek bolezni in da izboljšamo kakovost življenja posameznika. Zdravila so lahko del programa za zmanjševanje telesne teže. Pogosto se uporabljajo v kombinaciji s pravilno prehrano in redno telesno vadbo. V hujših primerih debelosti se lahko zdravnik odloči tudi za operacijo, pri kateri kirurg zmanjša velikost želodca, da lahko oseba zaužije le manjše obroke hrane. Zdravnik se bo za ustrezen način zdravljenja odločil na podlagi premisleka o tveganjih in koristih vsakega izmed načinov zdravljenja.

Rastline kot naravna pomoč:

Pri zdravljenju debelosti si lahko pomagam tudi z nekaterimi rastlinami.

 • Zeleni čaj je lahko učinkovita pomoč pri hujšanju, saj topi maščobe in deluje kot antioksidant.
 • Regrat nam lahko pomaga pri odpravljanju debelosti. V ta namen si pripravimo čaj iz posušenih regratovih korenin in listov, za pripravo katerega uporabimo pol litra vrele vode. Skodelico čaja zaužijemo pred obroki.
 • Zelje je pogosto vključeno na seznam prehrane, ki je primerna za hujšanje. Zagotovo vsi poznamo dieto z zeljno juho.
 • Guarana zavira apetit.
 • Limona pospešuje prebavo in topi maščobe.

Preventiva:

Uživanje zdrave in uravnotežene prehrane je najboljša preventiva, ki nas lahko zaščiti pred debelostjo. Velik pomen ima tudi redna, pa vendar zmerna telesna vadba. Če se želimo izogniti nastanku debelosti, moramo svoj način prehranjevanja korenito spremeniti, za kar je seveda potrebna tudi volja. Z zdravim načinom prehranjevanja in zadostnim gibanjem bomo dosegli tudi splošno boljše počutje.

(Povzetek članka po: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/)

SHARE

Dodaj odgovor