Čir

0
1131

Kaj je čir ?

Čir je drugo ime za razjedo, ki se najpogosteje pojavi na želodcu ali na dvanajstniku. Pogosto uporabljamo tudi imeni ulkus in rana na želodcu oziroma dvanajstniku. Do čira oziroma razjede pride, ko želodčna kislina uniči sluznico, ki predstavlja zaščitno plast v prebavnem traktu. Razjede lahko privedejo tudi do krvavitev, kar pomeni, da so v nekaterih primerih potrebne tudi transfuzije. Kot smo omenili, obstajata dve vrsti čirov. Razjeda se namreč lahko pojavi na želodcu ali pa na dvanajstniku (zgornjem koncu tankega črevesa) – gre za del prebavnega sistema, ki prebavi in absorbira večino hrane, ki jo zaužijemo.

Simptomi (kako ga prepoznamo):

Najpogosteje se pojavi pekoča bolečina med trebuhom in prsnim košem. Pogosto je najmočnejša na prazen želodec, med obroki ali pa ponoči. Bolečina lahko za nekaj trenutkov preneha (predvsem, če oseba uživa antacide), nakar se vrne. Traja lahko nekaj minut pa do nekaj ur, odsotna pa je lahko tudi več dni ali tednov. Drugi simptomi vključujejo:

  • Napihnjenost,
  • spahovanje,
  • pomanjkanje apetita in hujšanje,
  • slabost,
  • temno obarvano blato ali prisotnost krvi v blatu,
  • bruhanje.

Manjši čiri običajno ne povzročajo simptomov.

Zdravljenje:

Nekateri čiri se pozdravijo sami. Če jih ne zdravimo, se lahko razjede ponovijo. Če je glavni vzrok za nastanek čirov bakterija H.pylori, bo zdravnik predpisal kombinacijo antibiotikov, ki bodo uničili bakterijo. Če so za nastanek čirov odgovorni aspirin in druga nesteroidna protivnetna zdravila, jih bo morda potrebno prenehati jemati.

Zdravnik nam lahko predpiše uporabo antacidov, ki zavirajo izločanje želodčne kisline. Zdravila na recept lahko pomagajo zaščititi oblogo želodca in tankega črevesja, da se lahko razjeda pozdravi.

Rastline kot naravna pomoč:

Pri čirih si lahko pomagamo  predvsem z dvema naravnima sredstvoma:

  • Ginseng ima protimikrobne lastnosti in se tradicionalno uporablja kot zdravilo za okužbe. Izvleček rdečega ginsenga zavira rast bakterije H.pylori in celice zaščiti pred poškodbami. Rezultati študije iz leta 2005 kažejo, da bi lahko bil ginseng naravno zdravilo za zdravljenje čirov, ki jih povzročajo okužbe. Odlične rastline, s katerimi si lahko pomagamo pri zdravljenju čira so tudi brokoli, česen in brusnice.
  • Sok aloe vere nam lahko pomaga pri lajšanju bolečine in pospeši hitrost zdravljenja.

Preventiva:

Odličen način, kako se izogniti razvoju čirov je, da se zaščitimo pred okužbami. Čeprav ni popolnoma jasno, kako se H.pylori prenaša, je priporočljivo pogosto umivanje rok in pranje živil pred pripravo.

Če redno uživamo zdravila za lajšanje bolečin, se moramo predhodno posvetovati z zdravnikom o primernem odmerku. Nekatera zdravila namreč lahko povzročijo nastanek čirov.

(Povzetek članka po: https://www.webmd.com/digestive-disorders/peptic-ulcer-overview#1)

Dodaj odgovor