Bradavice

0
1724

Kaj so bradavice?
Bradavice so nadležni in boleči kožni izrastki, ki se najpogosteje pojavijo na stopalih, izjema pa niso niti druge deli telesa. Pogosto se pojavijo zaradi nepravilne obutve, ki povzroča neprestano trenje in pritisk na površino kože. Njihov nastanek lahko povzročijo tudi prepogosta nošnja visokih pet, ohlapna obutev, nošnja čevljev brez predhodne namestitve nogavic in drugi dejavniki. Če se bradavice pojavijo na prstih rok, je pogost vzrok zanje nenehen pritisk pisala ob prst.

Kožni izrastki sicer niso nevarni, vendar pa so lahko zelo neprijetni in povzročijo nastanek ostre bolečine.

Običajne bradavice so posledica okužbe z humanim papiloma virusom in se z lahkoto prenašajo tudi na druge dele telesa.

Simptomi (kako jih prepoznamo):
Bradavic ni težko prepoznati. Najprej jih ne opazimo, saj se pojavijo kot komaj tipen izrastek, ki se s časom veča. Pojavijo se lahko v različnih barvah (rožnata, bleda ali kožna barva), na njihovi površini pa lahko opazimo majhne, črno obarvane pikice. Le-te se pojavijo, ko pride do poškodbe bradavice, zaradi katere nastanejo krvavitve iz majhnih krvnih žilic.

Njihovo obliko pogosto opisujemo kot »cvetačasto«.

Zdravljenje:
Zdravljenja posamezne bradavice se lahko lotimo v domačem okolju, kadar so se bradavice razširile pa je bolje poiskati zdravniško pomoč.

Bradavice nikoli ne odrežemo, saj se lahko s krvjo prenese na druga mesta. Potrebno je redno namakanje nog in vlaženje izsušene kože v okolici bradavice. V lekarni lahko poiščemo sredstva za odstranjevanje bradavic, ki v večini primerov vsebujejo salicilno kislino. Ker bradavice običajno izginejo same, je zdravljenje v večini primerov nepotrebno.

Če se bradavica pojavi na motečem mestu, jo lahko zdravnik odreže ali zamrzne.

Rastline kot naravna pomoč:

  • Česen deluje kot naravni antibiotik, s katerim si lahko pomagamo tudi pri odstranjevanju bradavic. Sok iz česna lahko iztisnemo neposredno na bradavico, prav tako pa lahko olupljen strok česna narežemo na tanke rezine, ki jih čez noč povijemo tesno ob bradavice.
  • Banane so lahko učinkovita pomoč pro zdravljenju bradavic. Potrebujemo le majhen kos bananinega olupka, ki ga z notranjo stranjo pritisnemo ob bradavico, prevežemo in pustimo delovati čez noč.
  • Regrat vsebuje mleček, zaradi katerega se bo ob dvakratnem nanosu dnevno v roku dveh tednov bradavica posušila in odpadla.

Preventiva:
Za preprečevanje nastanka bradavic lahko storimo naslednje:

  • Nošnja obutve, ki nam ni pretesna,
  • izogibanje prepogosti nošnji visoki pet,
  • redne kožne kopeli,
  • odstranjevanje suhe kože s površine stopal,
  • ohranjanje dobre higiene nog,
  • uporaba antiseptičnega mazila za stopala po obisku bazenov.
SHARE

Dodaj odgovor